Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще гледа децата до Коледа

Люба Златева: Родителите са в патова ситуация

Снимка: БТА

От днес родителите на малките деца са изправени пред дилемата - да бъдат вкъщи с децата и едновременно на работа, да разчитат на дядо и баба, поставяйки ги в риск, да наемат детегледачка, да прибегнат до приятелски кооператив от няколко семейства или да търсят друг спасителен вариант за гледане на децата по време на ограничителните мерки до Коледа.

Аз не работя, затова мога да гледам сина си, но не зная другите хора какво ще направят“. 

Нямам възможност да работя дистанционно. Баща им ще се помъчи от дома - сутрин, следобед. Не зная по някакъв начин ще се редуваме, на бабата не мога изцяло да разчитам“. 

Аз съм в неплатен отпуск, няма как. Изчерпахме опциите през първата карантина.“

„Ще се редуваме със съпругата. Аз работя на сменен режим на работа и това помага. Няма да се справим по-добре вкъщи, отколкото на детската градина, но такива са законите, ще се съобразяваме с тях.“

Не може да се гледа детето и да се работи от вкъщи. Двете неща трудно се съчетават“. 

Малко на щафета ще бъдем. Аз работя дистанционно, учителка съм. Дядо му, аз, майка му, ще си направим график. Не е добре за децата, те имат нужда от контакти помежду си, особено малките деца“. 

Така звучат част от мненията на жителите на Велико Търново. Между чука и наковалнята са безработните родители, които ще си гледат децата, въпросът е с какво ще се издържат. 

„Гледам го от март месец, безработна съм, защото няма кой да го гледа. Имам още една дъщеря, която е в онлайн обучение от две седмици. Не мога да се възползвам от програмите за компенсация, защото не отговарям на критериите, в момента не се водя никъде на работа.“ 

„Ние сме почти без работа, на борса от първото затваряне, която приключва сега и не се знае какво ще стане. Няма работа. Имаме малък бизнес, затваряме го. Позволяват ни да работим, но няма хора. Какво да правим? Терминал 2“. 

В старопрестолния град детегледачки няма.

Снимка: Ройтерс

„При нас детегледачки има. Ние вече сме се подготвили. Имаме жени, които имат готовност да поемат грижи за деца в този период – до 21 декември“, каза пред БНР Люба Златева от агенция за детегледачки в София. Родителите са поставени в патова ситуация, смята тя.

Засилен интерес в агенцията засега не отчитат. Люба Златева очаква 10%-тен ръст на търсенето детегледачки при новото затваряне.

Тя поясни, че по-големи компании са склонни да отделят ресурс, за да подпомогнат финансово служителите си, които имат нужда от детегледачка, за да си позволят услугата.

През март не е регистрирано повишено търсене на услугата, посочи още Златева.

За едно дете в зависимост от продължителността на грижата цената е между 7 и 9-10 лева на час. „Грубо ще бъде 60 лева на ден за цял ден, това могат да бъдат и 9, и 10 часа.“

От услугата са заинтересовани родителите, които продължават да ходят на работа и ще запазят работното си място.

Програмата на Агенцията по заетостта за детегледачите касае бюрата по труда, където се регистрират желаещи да бъдат детегледачи, уточни Люба Златева. Програмата работи, но с известно забавяне, споделят детегледачки, които са преминали през програмата, допълни тя.

Още акценти по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32