Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Данаилова: Живото изпълнение има несравнимо въздействие

Албена Данаилова

От 7 декември австрийското правителство обяви поетапно отпадане на някои от ограничителните мерки, предприети през втория локдаун. За огромно съжаление на меломаните, епидемичната ситуация налага всички форми на културни събития с публика да останат забранени в продължение на още един месец – до 7 януари 2021 г. Логично рестрикциите в този период засягат и прочутия в цял свят Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Той ще се състои както винаги в Златната зала на Музикферайн на 1 януари, но за първи път в своята история ще бъде без публика. Въпреки необичайните обстоятелства, провеждането на концерта се възприема като символично послание към света. Събитието ще бъде  директно предавано от телевизионни канали на 90 държави, очаква се аудитория от над 50 милиона зрители, планирани са интерактивни овации, които ще се излъчват чрез специална платформа, а на диригентския пулт на Новогодишния концерт за шести път ще застане Рикардо Мути. Италианският маестро отбелязва през идващата 2021 г. своя 80-годишен юбилей и отсега е запланувал бъдещи концерти в този период с Виенската филхармония в Залцбург, Виена и Миланската Скала.

Виенската филхармония продължава и в тези трудни условия  на световна пандемия да бъде еталон като културна институция и посланик на своята държава. Международната преса отбеляза успешния гастрол на Виенските филхармоници, осъществен  през есента в Япония под диригентството на Валерий Гергиев. Едно турне – изключение в световен мащаб, станало възможно благодарение на сондажи на най-високо политическо ниво между двете държави и специалното съдействие на правителствата на Австрия и Япония.

В интервю за слушателите на предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" изключителната българска цигуларка Албена Данаилова - първата жена концертмайстор на Виенската филхармония - разказа подробности за това необичайно, безпрецедентно пътуване на оркестъра в условия на световна пандемия:
Албена Данаилова с Виенската филхармонияНашето турне в Япония е ежегодно, това е традиция повече от 50 години и в този смисъл не е извънредно събитие за Виенската филхармония. Всъщност беше запланувано като продължителен гастрол в Азия – в Китай, Южна Корея, Тайван. Всички тези страни отказаха една по една, защото статистиките около вируса
Covid-19 се променяха непрекъснато. В този момент в Япония имаха по-малко случаи на заразени, в следствие на което успяха да издействат на държавно ниво разрешение единствено за нашия оркестър да осъществим своите запланувани концерти в продължение на две седмици и при пълни зали. От своя страна канцлерът на Австрия разреши Виенската филхармония да напусне в целия състав, в който пътува, организиран беше и специален чартърен полет. Публиката в Япония навсякъде беше с маски и тъй като японците са изключително стриктен народ, хигиенните мерки за безопасност бяха спазвани на 120%. Всички членове на нашия оркестър също дадохме съгласие за цяла система от правила, включително да не напускаме индивидуално хотела по никакъв повод, да не се срещаме с японци и да общуваме единствено с екипа, който бе назначен да ни съпровожда през цялото пътуване. При тези условия за 14 дни престой в Япония изнесохме 12 концерта с 4 различни програми, включващи руска, френска и немска музика под диригентството на Валерий Гергиев. Виенската филхармония е предпочитаният оркестър за мнозинството от японците, които се интересуват от класическа музика. Те идваха дори и на репетиции, когато бяха отворени за публика, носеха плакати, поздравявайки по този начин различни членове на оркестъра, които познават, пожелаваха ни здраве и късмет. По време на концертите на публиката беше разрешено да аплодира силно и колкото дълго иска, но бяха забранени викове „ Браво“, „Бис“ и др. Беше действително незабравимо пътуване и безпрецедентно за 2020 г. в този мащаб. Виенската филхармония беше единственият оркестър от Европа, който беше допуснат в Япония.“

С Албена Данаилова  разговаряхме и за актуалните проекти на Виенската филхармония в сегашния период на втори локдаун и за емблематичния Новогодишен концерт на 1 януари, както и за отпадането на нейни индивидуални музикални ангажименти като солист в тази година на пандемия:
В момента положението за нашия оркестър не е особено добро, но едва ли може да се сравнява с други по-малки формации, които се издържат само от частни спонсори и са по-засегнати от нас. При сегашния втори локдаун, за разлика от първия, е разрешено провеждането на репетиции. Въз основа на това  ние решихме да продължим своя цикъл с Кристиан Тилеман. Самият диригент се съгласи да дойде във Виена и да се подложи на тест, както и целият оркестър, за да можем да запишем Брукнер, тъй като в момента осъществяваме интеграл от неговите симфонии. Състоя се като вид концерт на празна зала с пряко излъчване по австрйското радио
ORF. По същия начин смятаме да процедираме и за нашия следващ концерт със Зубин Мета. Както вече стана известно от пресконференцията, Новогодишният концерт на 1 януари от Златната зала на Музикферайн също ще се излъчи без публика и може би ще е най- тъжният Новогодишен концерт до този момент. Първоначалната концепция и мечта на Виенската филхармония беше това събитие да се състои по начина, по който винаги е било досега, имайки предвид, че е най-известният концерт в света, включващ прекрасната, гениална музика на валса и на полките, която предполага общение с голяма група хора и което сега няма да се състои. Но в Австрия е отказан и целият сезон на баловете, включително и Балът на филхармонията.

В цялост 2020 г. се оказа катастрофална за много професии. В момента сферата на класическата музика е силно засегната като бранш, особено в Америка.  Много колеги там просто престават да бъдат музиканти и дори са принудени да продават своите къщи. За щастие този проблем не съществува в такава степен в Европа, а най-малко засегнати са Германия, Австрия и Швейцария. Като цяло страните в Европа отделят държавна субсидия, която подкрепя културния бранш. Финансови загуби в този период има за всички институции, включително и за Виенската филхармония – вероятно в  рамките на 40-50% , но въпреки всичко нашите доходи са далеч по-стабилни в сравнение с тези на музикантите в Америка, Англия, Франция, Италия и Испания. Аз оставам оптимист за бъдещето и смятам, че следващата година ще донесе постепенно овладяване на вируса и регулиране на ситуацията. Надявам се на по-добро бъдеще за всички хора, както и в личен план. Всички мои индивидуални концерти от март досега отпаднаха, общо 6-7 с камерна музика, като солист в Азия и България. Очаквам отново всички музиканти да свирим пред публика, да не минаваме изцяло на дигитални концерти и live streaming, защото истината е в живото изпълнение, което има несравнимо въздействие, както за публиката, така и за изпълнителите.“

Чуйте цялото интервю с Албена Данаилова в звуковия файл.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Седма симфония на Брукнер, Елегия от Пламен Джуров и дебют на Виктор Теодосиев ще представят Радиосимфониците под палката на главния диригент Константин Илиевски в заключителния си концерт на 5 юли, петък, от 19.00 ч. в зала "България" . Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските..

публикувано на 01.07.24 в 16:20
Станислава Пирчева

Станислава Пирчева: Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето

Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето . Това сподели Станислава Пирчева, водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР. Тя е автор на текста на песента "Феникс", която днес има премиера. Игор Марковски е продуцент на парчето, изпълнено от Жаклин Таракчи. Музиката е на Биляна Ангелова. Песента е..

публикувано на 01.07.24 в 11:17

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59

Премиера събра на една сцена Светлин Русев и Теодосий Спасов

Първото изпълнение на нова българска творба е щастливо събитие - и за участниците, и за публиката, която го аплодира за първи път.  В четвъртък, на 20 юни, в зала "България" се събраха хора, любопитни да посрещнат новородения Концерт за цигулка, кавал и оркестър с автор Теодосий Спасов, още повече, че солисти на Софийската филхармония бяха..

обновено на 28.06.24 в 20:26
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14