Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Противоепидемичните мерки дават резултат, очаквам доклад в четвъртък

Снимка: пресслужба на МС

Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна, стана ясно на днешното работно съвещание, което министър-председателят Бойко Борисов свика с членове на правителството, на Националния оперативен щаб, на ваксинационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи правителствената пресслужба.

„Мерките дават резултат и ще ги приложим и тази седмица. На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим“, заяви Борисов. Министър-председателят беше категоричен, че и след този срок е важно да бъде запазен баланс, обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно, така че да не се увеличи отново натискът към болниците, да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща. Винаги сме били честни с хората, затова всеки ден наблюдаваме и оценяваме ситуацията, всички заедно трябва да минем през тази криза, отбеляза министър-председателят.

Борисов поиска в четвъртък да му бъде предоставен подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември, така че гражданите да са достатъчно рано информирани какво предстои.


И напомни, че и към днешна дата България има едни от най-либералните мерки и хората имат най-голяма възможност за движение. Борисов изтъкна, че Covid-19 е опасен вирус, с който светът вече близо година не може да се пребори, а според експертите най-оптимистичният вариант за подобряване не ситуацията е с хоризонт месец май, а за ръст на икономиката – през октомври месец следващата година. Министър-председателят беше категоричен, че всеки ден щабът трябва да следи ситуацията и да се действа максимално гъвкаво. Към днешна дата оздравелите са повече от заболелите, но това не ни дава основание да кажем, че вече няма да са докторите тези, с които първо ще се съобразяваме, заяви премиерът.

„На този етап не препоръчваме разхлабване на мерките, действащи на територията на България. До четвъртък ще направим анализ на данните отново“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази мнение, че и през следващата седмица мерките трябва да останат непроменени. Ако занапред ситуацията го позволява, имаме готовност да разхлабим мерките, като започнем с отваряне на детските градини, добави тя.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев цитира изследване, според което след втората седмица онлайн обучение пада рязко мотивацията за учене. Липсата на пряко педагогическо взаимодействие се отразява негативно на децата, губи се възможност за социализация и повече движение, създава се и психическо напрежение. Министърът изтъкна, че специално за предучилищната подготовка няма компенсаторна алтернатива. „Колкото са по-малки децата, толкова са по-големи загубите“, подчерта Вълчев.

Към днешна дата по мярката за затворените бизнеси са кандидатствали около 3000 работодатели за 15 000 работни места. По помощта на родители, чиито деца учат в момента дистанционно, почти 22 000 са подадените заявления“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. 
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви на свой ред, че вече са в сила промените в Закона за извънредното положение и на тази база стартира процедурата за подкрепа на бизнеса с помощта на НАП. „Преразгледали сме и сме отворили възможността 3000 компании от първата процедура за микро и малки предприятия да получат втори шанс и техните апликационни предложения да бъдат разгледани и да бъдат подкрепени“, заяви още министърът на икономиката. Същевременно т.нар. кредитна ваканция е вече отворена и компаниите биха могли да кандидатстват пред търговските банки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При акция: Заловиха 44 нелегални мигранти на АМ "Тракия"

44 нелегални мигранти от Афганистан са заловени при операция на МВР на АМ "Тракия". Арестуван е шофьорът на микробуса - грузински гражданин. 37-годишният мъж е бил заловен при акция на екипи на областната дирекция на МВР - София. Той е превозвал 44 афганистанци в микробуса. Превозното средство е било спряно за проверка на автомагистралата от..

публикувано на 02.10.24 в 12:27

Документален филм разказва за бягствата от Северна Корея

Документалният филм "Отвъд утопията" ще бъде показан на 4 октомври на Международния фестивал "София ДокуМентал". Прожекцията ще е от 19 часа в Дома на киното. Лентата разказва за бягствата от Северна Корея.  В студиото на БНР гостуваха две жени, прекосили с риск за живота си телената ограда, която огражда най-затворения режим в света - този в..

публикувано на 02.10.24 в 12:20

Радев свиква извънредно заседание на КСНС заради конфликтите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък в 10 часа, съобщиха от "Дондуков"2. От там уточниха, че темата на заседанието е "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток". Участниците в срещата ще обсъдят мерките, които трябва да бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:11
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Няма индикации за пълномащабна война между Иран и Израел , заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф.  Според него иранците не са в състояние да водят такава война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си.  Израел има технологично и военно превъзходство , подчерта той в предаването "Хоризонт до обед" и бе категоричен, че..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

Главчев отчете: Перфектна работа при евакуацията на сънародниците ни от Бейрут

Служебният премиер Димитър Главчев отчете перфектна работа на българските служби за евакуацията на сънародници от ливанската столица Бейрут.  Държавният авиационен оператор извърши два полета до момента, припомни премиерът. "Абсолютно всяка една стъпка, от самото начало до края на евакуацията, беше съгласувана с партньорски служби и..

публикувано на 02.10.24 в 11:51
Служебният министър Найден Тодоров

Найден Тодоров пред БНР: Няма нарушения в театрите, като тези в Разград

Според резултатите от първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри, няма нарушения като тези в Разград или ако има те са малки и все още невидими. Това заяви в интервю за БНР министърът на културата Найден Тодоров. Припомнямe, че директорът на разградския театър Левон Манукян беше уволнен в понеделник,..

публикувано на 02.10.24 в 11:42

Петролът поскъпна заради напрежението в Близкия изток

Петролът поскъпна с повече от два процента заради напрежението в Близкия изток. След иранските атаки срещу Израел инвеститорите в черно злато виждат реална опасност за прекъсване на доставките на ключовата суровина.  Поскъпването на сорта "Брент", който е референтен за европейския пазар, е с близо 1 долар и 70 цента, което е повече от две на..

публикувано на 02.10.24 в 11:37