Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът на венецуелската опозиция приключи при слаба активност

Хуан Гуайдо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Символичният референдум на венецуелската опозиция срещу режима на президента Николас Мадуро приключи без масивна обществена мобилизация, подобна на тази през 2019 г., предаде АФП.

В последния ден на референдума бюрата за гласуване изглеждаха наполовина празни, въпреки че опозицията определи референдума като исторически успех, като се позова на масово гласуване по интернет. Според съобщенията активното участие е „натоварило до краен предел“ каналите за гласуване.

Гласуването по интернет започна в понеделник, а вчера беше възможно лично гласуване в 3000 избирателни секции в страната. В столицата Каракас избирателната активност беше слаба, отбелязва БТА.

„Участието в консултацията надхвърли с много измамата, която те организираха“ на 6 декември, заяви опозиционният лидер Хуан Гуайдо, като визираше бойкотираните от по-голямата част от опозицията парламентарни избори. На тях Единната социалистическа партия на Венецуела и нейните съюзници спечелиха над 91 на сто от 277-те депутатски места.

Гуайдо залага всичко на този референдум, като призова поддръжниците си да бойкотират изборите, отбелязва АФП. Опозиционният лидер ще остане председател на парламента до 5 януари догодина, когато мандатът му изтича.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Коалицията зад Мадуро печели изборите за парламент на Венецуела

Във Венецуела коалицията, подкрепяща президента Николас Мадуро, печели близо 68% гласовете на вчерашните парламентарни избори. Опозицията, участвала в изборите, събра 18 на сто от гласовете. Лидерът ѝ Хуан Гуайдо, който се обяви за изпълняващ..

публикувано на 07.12.20 в 12:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия..

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при..

публикувано на 02.06.24 в 18:54

Израел продължава да се сражава с "Хамас" в Газа

Израел бомбардира и днес Ивицата Газа и се сражава с "Хамас", докато посредниците призовават двете страни да се съгласят на примирието и сделката за освобождаване на заложници, очертана от президента на САЩ Джо Байдън. Израелските военните съобщиха, че..

публикувано на 02.06.24 в 18:52
Близо до граничната ограда между ивицата Газа и Египет в Рафа, южна Газа, 31 май 2024 г.

Египет: Израел да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах

Делегации от Съединените щати и Израел приключиха среща в Кайро, на която Египет се е придържал към позицията си, че Израел трябва да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах, за да може той отново да функционира, съобщи египетска..

публикувано на 02.06.24 в 18:21
Президентът на Сърбия Александър Вучич гласува в избирателна секция в Белград в присъствието на съпругата си Тамара

Местни избори в Сърбия - Белград, Нови Сад и Ниш

Избирателите в Сърбия гласуват на местни избори в десетки градове, включително в столицата Белград, където при предишния вот..

публикувано на 02.06.24 в 18:20