Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ повдигнаха обвинение срещу либиец за атентата над Локърби

Локърби
Снимка: архив

Министерството на правосъдието на Съединените щати повдигна обвинения срещу либиец, за когото се смята, че е изработил бомбата, взривила се на борда на полет 103 на авиокомпанията "Панам" над шотландското градче Локърби на 21 декември 1988 година, предаде Ройтерс.

Министърът на правосъдието Уилям Бар заяви, че бившият агент от либийското разузнаване Абу Агила Масуд Хайр ал Марими е помогнал за създаването на адската машина, която уби 259 души на борда на самолета "Боинг 747", сред тях 190 американци, както и 11 души на земята.

Ал Марими е арестуван от настоящите либийски власти и Бар изрази надежда да бъде екстрадиран в Съединените щати, където да бъде съден.

През далечната 2001 година на доживотен затвор за извършването на атентата беше осъден друг агент на разузнаването на Муамар Кадафи - Абделбасет ал Меграхи.


Той беше освободен през 2009-а от шотландски затвор по хуманитарни причини, преди шотландски съд да се произнесе по повторна жалба срещу присъдата му, разрешена заради сериозни съмнения за допускане на съдебна грешка в първия процес. Меграхи почина в родината си от рак през 2012 година.

Поредно обжалване на присъдата му - от членове на неговото семейство, завърши в края на миналия месец в Шотландия. Съдът обаче още не се е произнесъл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 99% преброени бюлетини в Молдова: 50,31% "за" ЕС

При над 99 процента преброени бюлетини, резулатите на референдума за членство в ЕС в Молдова показват, че 50,31% са гласували "за" присъединяване към общността, докато 49,69 на сто са против. Първи резултати: 50% от молдовците гласували "за" на референдума за членство на страната в ЕС На проведените паралелно президентски избори досегашният..

публикувано на 21.10.24 в 15:15

Цветелина Соколова: Защо кешови потоци влизат в имотния пазар, пране на пари?

Наблюдаваме в Eвростат,  че в продължение на три месеца България се изкачи в първите позиции по ръст на цените на жилища. Това е изненадващо и то на фона на затягащата се политика на ЕЦБ, но тя не се пренесе в България. Това сподели финансовият журналист Цветелина Соколова в интервю пред БНР. Тя коментира мълчанието на политиците за..

публикувано на 21.10.24 в 15:13
Мариян Карагьозов

Мариян Карагьозов: Без лидер движението на Гюлен ще бъде окончателно маргинализирано

Без лидер движението на Фетхуллах Гюлен ще бъде окончателно маргинализирано . Това каза в предаването "12+3" международният анализатор Мариян Карагьозов, бивш кореспондент на БНР в Турция. "След 1980 г., след военния преврат в Турция, е обявена т.нар. идеология на турски-ислямския синтез, която се стреми да преодолее различията между левица и..

публикувано на 21.10.24 в 14:41

Пчелари и земеделци са против изграждане на ветроенергийни паркове в община Добрич

Само дни преди парламентарните избори тази неделя жителите на община Добричка все още нямат отговор на въпроса ще има или не местен референдум на 27 октомври във връзка с инвестиционните намерения за изграждане на ветроенергийни паркове на нейна територия.  В края на миналата работна седмица Общинската избирателна комисия все още не беше..

публикувано на 21.10.24 в 14:30
Сградата на полицията в Перник

Дъщерята на намерената край Перник възрастна жена с деменция благодари на полицията

В писмо до министъра на вътрешните работи Атанас Илков е изказана благодарност към служителите на ОДМВР – Перник във връзка с издирването на 82-годишна жена с деменция. Тя се е изгубила на 27 септември в пернишкото село Люлин. В акцията по издирването ѝ са се включили екипи от Първо и Второ районни управления, ОДМВР и Аварийно спасителното..

публикувано на 21.10.24 в 14:13
Антъни Блинкън

Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заминава днес на поредна обиколка в Близкия изток, за да се опита отново да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предадоха световните агенции. Блинкън ще обсъди значимостта на сключване на мирно споразумение и освобождаване на израелските заложници в анклава, се казва в..

публикувано на 21.10.24 в 14:05
Емил Радев

Емил Радев: Очаквам до 2 години ефективно да заработи Пактът за миграцията

Очакваме скоро да има законодателно предложение за създаването на мигрантски центрове извън ЕС, където да се държат пристигащите бежанци и да се държат тези, които нямат право на връщане, коментира евродепутатът Емил Радев в интервю пред БНР.  Той припомни, че Италия и Австрия поставиха въпроса ЕС да създаде условия за връщане на..

публикувано на 21.10.24 в 14:03