Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК загрижена, че Иран обогатява уран

Иран е започнал да обогатява уран до 20 процента съдържание на изотопа с масово число 235 - нивото от преди подписването през 2015 година на споразумението за ядрената му програма.

За това съобщи днес правителствен говорител в Техеран, а агенция Ройтерс отбеляза, че това ще попречи на усилията на новоизбрания президент Джо Байдън да върне Съединените щати като страна по споразумението.

За производство на ядрено оръжие Ислямската република ще трябва да обогатява уран до 90 на сто.

Еврокомисията реагира със загриженост:

„Ако обявеното се прилага на практика, това би означавало сериозно отстъпление от ангажиментите на Иран с потенциално сериозни последствия за усилията за ограничаване на ядрените оръжия“, заяви говорителят Петер Стено.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че без съмнение целта на Иран е да се сдобие с ядрено оръжие, а Израел няма как да го допусне.

Междувременно, под претекст мащабно замърсяване на околната среда, иранската Революционна гвардия превзе танкер, плаващ под южнокорейски флаг в Персийския залив. Ройтерс отбелязва, че Техеран и Сеул са в обтегнати отношения заради замразени ирански авоари за 7 милиарда долара в южнокорейски банки в следствие на американските санкции срещу Иран. Екипажът на танкера е от южнокорейци, индонезийци, виетнамци и граждани на Мианма. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша

Спирането на Симеоновския лифт е недопустимо и дава право на общината да си върне лифтовете на Витоша. Твърдят общинските съветници от ГЕРБ-СДС пред репортер на БНР. Столична община веднага трябва да наложи на собственика предвидената по договор неустойка от над 8 млн. лв. Нямаме нито един работещ лифт, което е фрапиращо неизпълнение на договора...

публикувано на 20.05.24 в 14:38

Проблеми с матурата по английски език във Велико Търново

Във Велико Търново е имало закъснение с началото на матурата по английски език и затруднения с аудио техниката за възпроизводство на текстовете. За това сигнализираха в БНР зрелостници, които днес се явиха на държавния зрелостен изпит. От Регионалното управление на образованието заявиха, че не са получили писмен сигнал за проблема от..

публикувано на 20.05.24 в 14:33

Миляна Велева: Има политическо нежелание и бойкот да се реши проблемът на Витоша

Лифтовете на Витоша са юридически батак, а проблемът е елементарен и може да се реши, коментира журналистът Миляна Велева в интервю пред БНР. Според нея "има юридически батак, защото лифтовете са продадени, не са на концесия". Решението е възможно, ако Планът за управление на Витоша се промени, защото в момента, ако се строи, стъпките,..

публикувано на 20.05.24 в 14:28
Йоав Галант

Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си операция в град Рафах в южната част на Газа. Това е казал израелският министър на отбраната Йоав Галант на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, който е на посещение в страната. "Ангажирали сме се да разширим сухопътната операция в Рафах, докато не бъде ликвидирана..

публикувано на 20.05.24 в 14:27
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия.  Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по..

публикувано на 20.05.24 в 14:06
Иранското правителство назначи зам.-министъра на външните работи Али Багери Кани за изпълняващ длъжността външен министър след смъртта на Хосейн Амир-Абдолахян при катастрофа с хеликоптер.

Али Багери Кани поема външното министерство на Иран

Редица световни лидери изразиха съболезнования на Техеран, след като беше потвърдена смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер.  Хеликоптерът на иранските висши служители се разби вчера на връщане от съвместна церемония на границата с Азербайджан. Загинали са и..

публикувано на 20.05.24 в 13:59
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Важно е да бъде избран Сливенски митрополит, за да има пълнота при избора на патриарх

"Ако не бъде избран Сливенски митрополит, ще бъдем пред въпрос дали да продължим с избор на патриарх, без да има избран митрополит на Сливенска епархия, но едва ли. ... Сигурно ще има интересен избор, защото и двамата кандидати са разпознаваеми, но ще бъде избран Сливенски митрополит". Това каза пред БНР Варненският и Великопреславски..

публикувано на 20.05.24 в 13:58