Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несъгласните с изключването на Гергов от БСП: Това е заради реденето на листите

| обновено на 08.01.21 в 18:43
Снимка: БГНЕС

Пловдивски социалисти внесоха в централата на партията в София позицията си срещу изключването на Георги Гергов от БСП.

По-рано тази седмица Изпълнителното бюро на БСП предложи на Националния съвет Гергов да бъде изключен заради грубо нарушаване на устава. Според негови поддръжници обаче причина за тези действия на ръководството са разногласия около партийната листа.

В централата на партията влязоха десетки защитници на Гергов от пловдивските структури на партията, които декларираха пълната си подкрепа за него и поискаха среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, която не беше на „Позитано“ 20.

Йордан Василев заяви:

"От вчера сме обявили, че сме тук. Цялата страна разбра, че ние в 11:00 часа днес ще бъдем на "Позитано" 20. Госпожа Нинова не намери време да дойде и да се срещне с нас. Както работи тя през медиите, ние друг контакт с нея нямаме“.

„Едно младо момче каза, че има специална програма, била извън сградата. Ние виждаме, че отгоре броят хората долу", отбеляза Нина Чавдарова.

По-късно Корнелия Нинова обяви във Фейсбук, че реформата в БСП продължава.

Депутатът от БСП Георги Търновалийски заяви, че действията на ръководството са репресивни и призова членовете на Националния съвет да не се поддават на натиск.

Пред БНР тази сутрин Търновалийски коментира, че решението за Георги Гергов се взима при тежки нарушения на устава на БСП, защото той не може да бъде изключен като редови член от Националния съвет, тъй като той не е негов член от 18 декември. „Може да го изключи само основната партийна организация, в която той членува", подчерта още социалистът.

Червеният кмет на Перник Станислав Владимиров също коментира напрежението между него и Корнелия Нинова и случващото се в БСП.

Пред БНТ Владимиров заяви, че това е разчистване на сметки и вещае тежка катастрофа на изборите.

Според социалистите, дошли да защитят Георги Гергов, изключването му е противоуставно.

"По устав и по правилата би трябвало първичната организация да вземе такова решение. До момента такова решение няма. Дори не е повдигнат въпроса за това и ние се изненадваме как Националният съвет и Изпълнителното бюро взима едно такова решение ", обясни Тодор Стоилов, който оглавява Пловдивския район Централен. Той смята, че основният проблем е листата на партията в Пловдив, в която Нинова иска да сложи свои хора:

"Смея да твърдя, че това е причината, да. Ние сме хвърлени в абсолютен хаос, защото вместо да си нареждаме хората по секционните избирателни комисии, да възпрепятстват манипулации и да събираме гласове навън, ние се занимаваме помежду си и един вид се делим на такива, които подкрепят националното ръководство и тези, които не го подкрепят. Ние виждаме, че се отстрелват силните на деня", коментира Стоилов.

От пловдивската организация отрекоха твърденията на централното ръководство на левицата, че след информацията за отстраняването на Гергов са постъпили десетки заявления за членство в БСП - Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43