Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще превърнем ли отпадните води във възможност

Водата втора употреба - реалност в близко бъдеще

Еврорегламент за „рециклираните“ води за напояване в селското стопанство влиза в сила след две години

Снимка: БГНЕС

Повторната употреба на вода не е екзотична идея, а реална перспектива и колкото по-бавно правителствата разберат това и адаптират икономиките си към тази реалност, толкова по-сериозни проблеми ще имат. Тезата е на експерти, които наблюдават управлението на световните водни ресурси. В света вече има държави, които инвестират сериозно в рециклирането на вода за напояване в селското стопанство. Европа сега създава правила, по които това да се случва, а в България примерите за употреба на „рециклирани“ отпадъчни води са по-скоро изключение.

До 2035 година производството на храни ще нарасне с 60%, за да бъдат задоволени нуждите на населението. Експертите прогнозират, че световното търсене на вода ще скочи с 50 на сто в следващите 30 години. 70% от потреблението на сладка вода в света се дължи на земеделието. Така водната криза се оказва реален риск, а по-предвидливите вече мислят как да се справят с него.

Австралия е единият модел за справяне с проблема. Ключът е определянето на цена на водата и превръщането й в търговски продукт. Друг модел е Израел, който счита водните си ресурси за въпрос на националната сигурност. Над 40% от земеделските нужди от вода в Израел се задоволяват чрез отпадъчни води. В Европа светлият пример е Испания.

В Андалусия се намират 27% от пречиствателните станции на Испания. От всички пречиствателни станции в тази област 6% от влизащите в станцията отпадъчни води на изхода се използват за напояване. Количеството възлиза на 40 милиона кубически метра вода за сезон, разказва доц. Стефан Шилев от Аграрния университет в Пловдив. Той е и ръководител за България на европейски научно-изследователски проект за устойчиво пречистване на води и възможности за повторната им употреба в земеделието.

Снимка: БГНЕС

Засега България не е сред най-проблематичните страни по отношение на водата, но е добре да започнем да мислим в перспектива, смята Шилев.

„Наводненията, засушаванията, неравномерното разпределяне на тези ресурси, на валежите – трябва да се приспособим към тези климатични промени, в частност към недостига на вода“, подчертава доц. Шилев. „Въпреки че България е относително богата на сладки води, този недостиг за водоснабдяване на населението е факт в редица области.“

На все повече хора ще се налага да разберат какво означава воден стрес – да се черпят повече водни ресурси, отколкото се възстановяват от природата.

Снимка: БГНЕС

Европейският регламент, който определя минимални изисквания към рециклираната вода, употребявана за напояване в селското стопанство, влиза в сила след 2 години. А дотогава трябва да изработим модели, по които да се стимулират всички заинтересовани лица по веригата, отбелязва Стефан Шилев.

Основно фермерите, основно фирмите които се занимават с пречистване на отпадъчни води, така че тази вода да бъде по-атрактивна за тях.“

Стимулите преподавателят вижда в ценовата конкурентноспособност на регенерираната вода и в намаляването на административната тежест. Държавата може да помогне например като намали таксата за издаване на разрешителното за повторно използване на вода, както и да се помисли за подпомагане на фирмите, пречистващи водата, която пък после се използва в селското стопанство.

Министерството на земеделието  Снимка: Ани Петрова, БНР

Земеделското министерство в следващия програмен период би могло да даде допълнителни точки по мерките, когато се използват регенерирани води, коментира доц. Стефан Шилев.

У нас има примери за използване на „рециклирана“ вода, те са основани на личния интерес на съответния предприемач, пояснява той.

„Основно ги има в розопроизводството. Водата, която след парната дестилация, след пречистване отново се използва за напояване на розовите насаждения. Тази вода няма никакъв смисъл да отива в реката, при условие, че може да се използва за напояване.“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За да се превърне изключението в правило и у нас, са необходими законови промени и пари. В момента няма създадена възможност от пречиствателната станция да се напоява някаква земеделска площ, категоричен е доц. Шилев.

Ние трябва да гледаме на тази отпадъчна вода като една възможност, не като нещо, от което трябва да се отървем“, коментира преподавателят Аграрния университет в Пловдив.

Според европейския регламент най-високата степен на пречистване на водата е необходимо за културите, които се използват за храна в сурово състояние. Най-ниско качество на водата се предвижда за техническите и енергийните култури.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Олга Брусиловска: Русия не влезе в Украйна, за да откъсне парче от територията, а за да ни унищожи

Украйна е на прага на третата военна зима. Може би най-тежката. Може би дори решаващата. Въодушевлението, което предизвика операцията в руската Курска област през август, отминава. Бавното, но сигурно напредване на руснаците в Донбас върна подтиснатото настроение от изтощителната война. Войниците са уморени, цивилните - също. Усеща се..

публикувано на 12.10.24 в 10:20

Светлана Йорданова: Фрапантните случаи с наркотици започват от 10-годишна възраст

Днес Фондация "За един чист живот" съвместно с Министерството на образованието стартират национална кампания "Родителите - липсващото звено в работата с тинейджъри, когато експериментират с наркотици". Децата имат нужда от своите родители тогава, когато влизат в рисково поведение, свързано с употребата на наркотични вещества , подчерта пред БНР..

публикувано на 11.10.24 в 10:00

Експерт: Киберпространството е бойно поле. Войната тече вече 10 години

Хакерски атаки в две европейски държави и съобщение за кибератака върху руски държавен медиен холдинг напомниха, че войната се води не само с конвенционални оръжия . За хакерите това е перфектната комбинация – те се възползват финансово, докато държави уязвяват противника, обяснява председателят на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия"..

публикувано на 11.10.24 в 09:09

УНИЦЕФ: Едно на всеки осем момичета е било жертва на сексуално насилие, преди да навърши 18

Над 370 милиона жени и момичета по света, или 1 на всеки 8, са били жертви на изнасилване или сексуално насилие, преди да навършат 18 години. Това сочат данни на УНИЦЕФ , публикувани в навечерието на Международния ден на момичетата, който отбелязваме на 11-и октомври.  Това е първият доклад с оценка на честотата и разпространението на сексуалното..

публикувано на 11.10.24 в 00:53

Доклад на WWF: Загубили сме 73% от популациите на гръбначните животни в дивата природа

" Картината не се подобрява. Докладът е дори по-песимистичен от този преди 2 години. Ситуацията със сладководните обитатели и екосистеми е още по-зле. Водещи в негативен смисъл са сладководните видове с 85% намаление на популациите в световен мащаб, което е изключително тревожно и алармиращо ". Това заяви пред БНР ръководителят на програма..

публикувано на 10.10.24 в 09:09

Андрей Арнаудов: Филмът за Гунди докосва!

"Гунди – легенда за любовта" е пълнометражен игрален филм, посветен на великия и обичан футболист от миналото Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова – Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато загива в автомобилна катастрофа. В основата на сценария са неразказани досега истории..

публикувано на 09.10.24 в 10:43

КАЖИ: Около 500 опитни животни годишно вече няма да се използват за обучението в ЛТУ

Около 500 животни годишно ще бъдат спасени, защото няма да бъдат използвани за опити от студентите по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в София. Вместо това те ще се обучават с кучето-робот Джери, както и с модерна компютърна техника и софтуер. Положителното развитие е резултат от преговори и подписан договор между учебното..

публикувано на 07.10.24 в 21:50