Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческите търсения на Иван Янев

Иван Янев
Снимка: личен архив

Вторият роман на Иван Янев е „Симаргал“ - продължение на първия „Феникс“. Иван Янев е роден в Перник. На 6-годишна възраст с прашка и метална скоба е ударен в едното око. Губи зрението през него, а поради слабости в лечението губи и другото. Завършва училището за деца с нарушено зрение в София. След това учи история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2006 г. защитава докторска дисертация на тема „Външната политика на България през Втората световна война в българската историческа литература (1938-1944)“.

„Симаргал“ в исторически аспект означава божество, славянско божество. Славяните са вярвали, че това божество охранява техните посеви, или с други думи - въоръженото добро. В романа се използва метафорично, тъй като в повествованието се явява и човек, историк, който е работил по тази тема. След това неговият приятел намира доклада, прочита го, а пък вече приятелят му намира за съжаление смъртта си по един трагичен начин“, сподели Иван в предаването „Нощен хоризонт“.

Част от тиража на „Феникс“ и „Симаргал“ са придружени от аудиоверсия, в която текста чете актрисата Гергана Стоянова. Говорещият синтезатор на хората, лишени от зрение, и при компютрите, и при телефоните е с гласа на Гергана Стоянова. 

„Още в първия роман засягам въпроса за евтаназията - това, че тя в малко страни е разрешена. Нашата страна не е сред тях и се замислих, че е хубаво и при нас да има възможност човек, който е нелечимо болен, да вземе решение за собствената си евтаназия.

Иван Янев                               Снимка: Иван Янев
Писателката доц. Емилия Дворянова е преподавател в НБУ в магистърската програма „Творческо писане“. Тя е преподавател на Иван Янев.

Писането е път, който започва от мига, в който започнем да пишем до последния си дъх. Почти никой не се е отказал от писане и в този път човек има нужда от общуване, от споделяне, от разговори с другите хора, с други пишещи и това до голяма степен определя пътя ми. Освен това винаги има не просто какво да научим, а какво бихме могли да дадем и на другите“, подчерта доц. Дворянова.

Иван Янев е завършил и магистърска степен по „Специална педагогика” с профил „Педагогика на зрително затруднените” в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2019 г. завършва в УНСС магистърска степен по „Публична администрация” с профил „Държавна администрация”. В момента учи магистърска програма по творческо писане в Нов български университет. От 2006 г. работи като експерт в Министерството на образованието и науката. От 2010 г. и досега е председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“. Освен това от 2016 и досега е член на УС на Съюза на слепите в България. Публикувал е множество статии и книги в областта на историята, спорта, публицистиката и художествената литература. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57