Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 часа спасяваха пострадал турист в Беласица

Снимката е илюстративна
Снимка: ПСС

Над 20 планински спасители и пожарникари участваха в продължилата над 18 часа акция по извеждането на пострадал турист в планината Беласица.

Раненият турист е открит от планинските спасители през нощта в един от улеите под връх Радомир. Младият мъж е транспортиран до спешния център в Петрич с травма на крака и множество охлузвания.

Група приятели вчера са предприели зимен преход в Беласица, в тежки условия  без специална екипировка, адекватна на сложния терен. Към обяд  единият от тях се подхлъзва и пада в дълбок улей.

След подадения сигнал за помощ екип от 9 планински спасители от Сандански  и Петрич тръгват към планината, а около 16 часа в акцията се включват още толкова техни колеги от Благоевград. Късно снощи пострадалият е открит.

Най-трудно е било свалянето на пострадалия, сподели Георги Ботев от ПСС-Благоевград:

„От връх Радомир, един от големите улеи, силно обледенен, през цялата нощ го транспортирахме пострадалия през този терен „

От изключителна важност при инциденти в планината е телефонното активиране на  безплатното приложение ПСС, което дава точните координати на пострадалия.

„Само чрез две натискания се получават координатите на човека в денонощния централен пост в София“, обясни Георги Ботев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изборните книжа за вота, преди да бъдат изпратени в общините

Избирателите в Силистренско - малко над 113 000, членовете на комисиите - 1799

Изборният ден в Силистренска област е започнал нормално, съобщават от Районната избирателна комисия.  Няма данни за неявили се членове на секционни избирателни комисии. 11 подвижни избирателни секции има на територията на Силистренска област, по една секция в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа, а в останалите – по 2. Освен подвижните..

публикувано на 09.06.24 в 08:42
Избори в Благоевград, архив

Репортерска проверка: Не всички избиратели в Благоевград знаят за преместените секции

Изборният ден в област Благоевград започна навреме, единици са членовете на секционни комисии, които не са се явили в изборните помещения, съобщават от Районната избирателна комисия. Противоречива е информацията от секционните комисии за това при какви условия не може да се гласува с машина, установи проверката на кореспондента на БНР..

публикувано на 09.06.24 в 08:39

"Тел Авив данс" - летен фестивал за танц на аматьори

В най-големия и престижен балетен център на Израел - Сузан Далал, в който има 7 балетни зали с различна големина и 2 пространства на открито, решават да направят летен фестивал, на който да предоставят сценично пространство за танц на аматьори, но с интересни идеи.  Официално фестивалът е през август, но всяка седмица от началото на май..

публикувано на 09.06.24 в 08:25

Първи информации в ЦИК: Изборният процес е започнал нормално

Изборният процес е започнал нормално, сочат първите информации в ЦИК към 8 ч., където се събират данните от всички секции в страната и извън България. Попълнени са съставите на всички избирателни комисии. 12 972 са секциите в страната, от които машинно се гласува в 9 346 .  769 са изборните секции извън страната, в 245 в чужбина се гласува..

публикувано на 09.06.24 в 08:20

Фотожурналист: Добрата снимка не може да прикрие лошия политик

Любомир Бенковски - Бенджи се занимава професионално с фотография повече от 40 години. Работил е като кореспондент на БТА, както и за най-големите вестници. Носител е на множество награди, а вече повече от 10 години обучава свои млади колеги. Макар творческите му интереси да са в областта на градския живот, човешката природа и..

публикувано на 09.06.24 в 08:18

Проблеми с машините в някои секции

С проблем с една от машините започна изборният ден в Сливен. Във всички останали секции изборният ден е започна безпроблемно, съобщи говорителят на РИК Сливен Галя Хачатурян. В секция в Мездра е възникнал проблем с хеш кода на машината, който е отстранен. Нормално започна изборният ден във Враца, отстранен е проблем с машина в Мездра..

публикувано на 09.06.24 в 07:58
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Масовото съзнание понякога търси нетрадиционни и екзотични опции

"Прогнозата става все по-трудна, защото политическият процес предполага сложни избори. В ситуации, в които няма видими отговори, обикновено се получават и изненадващи развития . Масовото съзнание търси понякога нетрадиционни, понякога екзотични опции." Този коментар направи в началото на изборния ден Първан Симеонов, изпълнителен директор на..

публикувано на 09.06.24 в 07:44