Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отваря след втория локдаун

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е „голямото отваряне” след втория локдаун в Кипър. Страната навлиза във втория етап от облекчаване на коронавирусните мерки с възобновяване на занятията в част от училищата, както и работата на всички обекти за търговия на дребно. 

След 1 месец „под ключ” днес се отварят всички магазини, търговски центрове и молове. В цялата страна те ще предлагат големи отстъпки, съобщиха от професионалната им асоциация.

В класните стаи се връщат около 70 000 учители и ученици от държавните и частните начални училища, както и от завършващите класове. Те са извън училище от месец и половина, когато излязоха в коледна ваканция.

Отново отварят врати театри, кина, музеи, църкви, но с изисквания за брой посетители
.

Разрешават се домашни посещения на до четирима души. 

Остават ограниченията за движение (с два есемеса на ден) и събирания на публични и частни места, както и вечерният час от 21.00 до 5.00 ч.

Всички, които се връщат на работните си места днес, задължително трябва да имат отрицателен резултат от бърз тест за Covid-19. За целта Министерството на здравеопазването организира безплатна национална скринингова кампания. От днес компаниите са задължени да осигуряват ежеседмично тестване на минимум 20% от служителите си. 

В неделя бяха извършени почти 41 000 теста - рекорд от началото на пандемията, от които са установени 115 новозаразени.

Днес в Кипър пристигат първите 7200 дози от ваксината на „АстраЗенека” (Astra Zenecа). Тя ще бъде прилагана без възрастови ограничения. 

През февруари Кипър очаква да получи общо от трите одобрени ваксини близо 100 000 дози. Според здравното министерство напълно осъществима е целта до края на месеца да бъде завършена ваксинацията на хората над 75-годишна възраст и на медицинските специалисти, а до края на март – и на всички над 60 години. Така ще бъде обхванато около 30% от населението. 

До края на миналата седмица в изпълнение на Националния план за ваксинация срещу Covid-19 в Кипър са имунизирани близо 33 000 души

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43