Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландските власти замразяват осиновяванията на деца от чужбина

Снимка: архив

Нидерландските власти замразяват осиновяванията на деца от чужбина, след като правителствена комисия разкри, че някои деца са били откраднати или откупени от биологичните им родители при случаи на осиновявания още от 60-те години на миналия век.

Комисията беше създадена след натиск от нарастващ брой пораснали осиновени граждани на Нидерландия, които започнаха да проучват корените си и често откриваха, че свидетелствата им за раждане са били подправени или изгубени, или осиновяването им е било незаконно.

Комисията разследва осиновявания от Бангладеш, Бразилия, Колумбия, Индонезия и Шри Ланка от 1967 до 1998 г.

Нидерландци са осиновили близо 40 000 деца от 80 държави през изминалия половин век. Тази практика намаля през последните години, като през 2019 г. са осиновени само 145 деца.

В някои от най-заплетените случаи деца, осиновени чрез посредници, се оказват откраднати или продадени по принуда от биологичните им родители.

Нидерландия удължава и вечерния час до 2 март. Той беше въведен на 23 януари и трябваше да действа до 10 февруари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

33,2 млн. лв. европари за саниране в Кюстендилско по т. нар. "зелен преход"

33 207 000 лева получава Кюстендилска област за саниране на жилища от средствата по така нар. зелен преход, които общо за региона са 122 млн. евро. Това стана ясно на кръгла маса по усвояването и разпределението на парите за справедливия преход под наслов  "Реализиране на възможностите", касаещ областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, където..

публикувано на 16.05.24 в 20:23

11 подвижни секции ще има на територията на Силистренска област за вота на 9 юни

11 подвижни избирателни секции ще има на територията на Силистренска област за провеждането на изборите на 9 юни.  По една секция в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа, а в останалите – по две. Срокът, в който хората с трайни увреждания, които искат да упражнят правото си на глас, но състоянието им не позволява да посетят изборно помещение, могат да..

публикувано на 16.05.24 в 20:17
Деца се включиха в полицейска операция по безопасност на движението по улиците в Кюстендил и Бобов дол

Повече ПТП и ранени, но по-малко жертви в Кюстендилско тази година

134 пътнотранспортни произшествия са станали от началото на 2024 година, обявиха от КАТ. От тях 46 са тежки с 2-ма убити и 17 ранени. В сравнение със същия период на миналата година сега има 19 повече катастрофи, тежките пътни инциденти са със 7 повече, ранените са с 8 повече. Убитите на пътя са с 1 по-малко.  Причините за увеличените ПТП в..

публикувано на 16.05.24 в 20:15

Картини от художествената галерия в Тутракан гостуват на Силистра

Картини от художествената галерия в Тутракан гостуват на Силистра.  Изложбата бе открита днес и ще остане до средата на месец юни. Експозицията показва 42 картини – живопис, като сред авторите са съвременните художници проф. Десислава Минчева, проф. Ивайло Мирчев, доц. Пеньо Пенев, доц. Йордан Йорданов, доц. Иван Узунов, Янко Янев и други. Изложбата..

публикувано на 16.05.24 в 20:13

Фонд "Земеделие": 13 млн. лв. за производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавния фонд "Земеделие" реши да бъде предоставена помощ de minimis за 2024 година на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби в размер на общо 13 милиона лева. 7 милиона лева да разпределени за производителите на картофи, 5 милиона за орехи, бадеми и лешници и 1 милион за отглеждащите култивирани гъби...

публикувано на 16.05.24 в 19:47

Съдът: Общината да прекрати действията си за промяна на движението в центъра на София

Административният съд в София спря новата организация на движението в столицата, информираха от институцията. "Административен съд София – град постановява да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов във връзка с въвеждане на нова постоянна..

публикувано на 16.05.24 в 19:39

Областният управител на Монтана е против преминаването на тирове през Петрохан

Областният управител на Монтана е против преминаването на тирове през прохода Петрохан. Възражението е изпратено до Агенция "Пътна инфраструктура". Преди седмица пред БНР същото мнение изказаха и кметовете на общините Монтана и Берковица.  Областният управител на Монтана Ивайло Антонов изрази своето категорично възражение за възможен обходен маршрут..

публикувано на 16.05.24 в 19:37