Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата прожекция на филма „Лека нощ, Лили“ ще е на феситвала 18th IN THE PALACE International Short Film Festival

Петър Вълчев и Виолета Гиндева
Снимка: Личен архив

Първата прожекция на филма „Лека нощ, Лили“ ще бъде излъчена на международния форум за късометражно кино 18th IN THE PALACE International Short Film Festival, който ще се проведе от 27 февруари до 6 март.

Актрисата Виолета Гиндева изпълнява роля в този филм. Тя почина през април 2019 година.

Режисьорът Петър Вълчев избрал Виолета Гиндева за участие във филма след препоръка от майка си:

„Заради майка ми Виолета  Гиндева беше поканена в този филм, в последствие се посъветвах със София Бобчева, която е една от младите талантливи звезди на народния театър, попитах я да ми препоръча мъж актьор – тя веднага ми препоръча Павел Иванов, който играе ролята на партньор на Виолета във филма“, каза в предаването „Графити по въздуха“ Петър Вълчев.

Режисьорът подчерта, че това е много личен филм, защото е написан, след като е починала баба му.

„За мен тогава беше голям шок, защо се случи много ненадейно“.

Нивелин Вълчев е продуцент и монтажист на филма:

Решихме, че е по-добре да не използваме компютърни ефекти, каквото можем да го направим и да бъде заснето, защото има по-истинско въздействие върху зрителя, мисля, че това се получи доста добре“, подчерта той.

Филмът е заснет за  пет дни. Нивелин Вълчев сподели, че е изключително щастлив, че е имал възможността да се докосне до актрисата Виолета Гиндева.

„И в НАТФИЗ сме учили по история на българското кино за хора като нея и това да имаш възможността да работиш с такъв човек е изключително доверие към нас. Моите впечатления са прекрасни от работата ми с нея“.

„Филмът не е за определен кръг хора, филмът може да докосне всеки един човек“, изтъкна продуцентът Вълчев.

Актьорът Павел Иванов е последният екранен партньор на Виолета Гиндева:

Тя беше доста категоричен изпълнител и артист, с огромен опит зад гърба си през годините, което я беше превърнало в толкова категоричен изпълнител. Подхождаше винаги жанрово вярно и с особен поглед над цялата задача, на всеки текст, на всяка една мисия на изкуството, което предприемаше да прави сега. Беше винаги конкретна и по-динамична отколкото някой може да очаква за човек в напреднала възраст“.

Интервютата можете да чуете в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

Във второто издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Започнаха Летните оперни фестивали. Отзвук от “Вагнеровия фестивал“ в Софийската национална опера - Журналистът и опероман Ивайло Спасов разказва за концертното изпълнение на операта..

обновено на 18.06.24 в 17:35
Маргарита Димитрова

Какво да очакваме на 40-ите Празници на изкуствата "Аполония"

С концерт на Симфоничния оркестър на БНР ще бъдат открити 40-ите Празници на изкуствата "Аполония" в Созопол . Това каза пред БНР Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Аполония".  "Това, което става в Созопол, са едни много смислени събития, наложени през  "Аполония" и през културния афиш, който всяка година има", добави тя. От..

публикувано на 17.06.24 в 18:55
Ерина Боянова

7 плаката за 7 испански филма

Институтът „Сервантес“ в София ще е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати , обединени от името "Кино Испания: Плакати за филми с награди" . Автор на изложбата, която се открива в галерията на института (ул. „Света София“ №3) на 19 юни, сряда, е дизайнера Ерина Боянова.  Проектът представя 7 нови постера, създадени за 7..

публикувано на 17.06.24 в 11:33
Театралните празници

Театралните празници "Невена Коканова" - културното събитие на Ямбол

За 27-и път в Ямбол ще се проведат Театралните празници "Невена Коканова" . За първа година фестивалът ще продължи не пет, а седем дни, като в програмата е включен и премиерен спектакъл на ямболския драматичен театър.   През тази година  Драматичният театър "Невена Коканова" в Ямбол отбелязва 75 години от обявяването си за държавен културен..

публикувано на 17.06.24 в 10:31

Художникът Васил Гайдаров - между сивотата и цвета

Васил Гайдаров е на 30 години. Внук е на художника Вълко Гайдаров. Живее и твори в ателието на дядо си. Авторът влиза водещ по успех в специалност "Графика" на Националната художествена академия, но бунтарската му същност не намира мотивация да завърши своето обучение в академията. Неговият псевдоним е Потрес Арт, рисува основно..

публикувано на 16.06.24 в 08:44

"Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите на ансамбъл "Зорница"

На 22 и 23 юни от 18.30 ч в голямата зала на Доходното здание в Русе повече от 200 танцьори ще излязат заедно на сцената, за да отпразнуват 55-годишнината на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Зорница". "Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите, които със сигурност ще препълнят голямата зала на Доходното здание идните събота и..

обновено на 16.06.24 в 04:42
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия

Аделина Филева: Изключително опасно е да се самозатвориш в своя вътрешен свят

"Това, което си създал, това е твоят живот". Тези вдъхновяващи слова ни завеща големият Дечко Узунов и те резонират с всяка негова творба, отразяват философията му, че изкуството не е просто професия, а самият живот, изпълнен с творчество, страст и отдаденост. В една специална вечер на "Нощен хоризонт" гостува Аделина Филева, директор на..

публикувано на 15.06.24 в 10:03