Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родственица на музикалната фамилия Щраус вплита в колажи бродерии и благотворителност

Снимка: Феня Декало

Въпреки че почти половината от населението на Израел е ваксинирано срещу Ковид 19, новите щамове на вируса все още поставят под заплаха здравето на хората. Затворени са МОЛ-овете, театрите, клубовете, ресторантите, хотелите, липсват дори екскурзии в страната. Основното място, където семействата се събират, е вкъщи, затова силно е нараснало купуването на мебели и аксесоари за дома и градината. В това време, когато уж третият локдаун е свършил, но много от забраните са още в сила, все пак гостувахме на галеристката Орна Щраус, от селището Йокнеам. Нейните картини са необикновени. Много малко от тях са рисувани с бои. По-често са колажи от тъкани и бродерия.

Самата галерия е старинна фермерска къща, заобиколена от голяма градина с екзотични растения. Малко по-далеко има и стопански двор с животни. Освен конете, които могат да бъдат наети, ако някой иска да поязди, има и крави. Всяка сутрин продава млякото им на голямата израелска фирма Щраус. С нея Орна(името означава Светла) няма роднински връзки, а има с музикантите Щраус, на които е далечна родственица. Самата тя е преселница от Австрия.

Идеите какво и как да бродира идват от различни пътувания по целия свят. От Китай, Индия, Тайланд, Венеция и Южна Америка са идеите за везани чанти, обувки,ръкавици, колани. В последно време Орна особено много се старае досадните маски за уста против Корона вируса да се превърнат в произведения на изкуството и притежателите им да ги приемат като част от облеклото си, от която да не се срамуват. Най-силно са й повлияли бродериите и тъканите на жените-бедуинки. Орна продължава да търси и купува колани, които номадите използват във всекидневието си. На своите панаири или на сергии край пътя те предлагат колиета от мъниста и всевъзможни ръчно везани или тъкани вещи. Орна ги използва в своите колажи, където ги вгражда изцяло, но не забравя да спомене авторите. Знае, че купувайки тези творби, тя помага финансово на арабските и бедуинските семейства, а също така поощрява творчеството на жените. Вярва, че дори когато изработват нещо за пазара, ако се майсторки, влагат много от себе си и това ги удовлетворява.

Друго сътрудничество е със сестра й, която е поетеса. През лятото те са направили литературно четене с изложба. Орна илюстрира с бродерия стиховете в долната част на „картините“, си, а горната - с бои разказва свое абстрактно виждане за поезията.

Повечето творби в галерията на Орна са изображения на сънища и мечти. Особено много фенове има серията „стихии“. В нея с бродерии е разказно за огъня, вятъра, водата и земята. Мястото в Галил, където живее художничката, е плодотворна земя, но само на 200-300 км е пустинята. Усещането е сюрреалистично.

Много важен момент от творчеството на Орна са заниманията с възрастни хора. Те имат шевни машини вкъщи. Някога на тях са шили дрехи, но сега е по-изгодно да се купи конфекция. Художничката е решила да им покаже,че с машина, като с четка,може да се твори. По време на локдауна са забранили възрастните хора да контактуват на живо със своята ръководителка. Тя е обиколила всеки от тях и в пощенската му кутия е пуснала набор от дантели, цветни конци, синци, пайети, шаблони. По интернет им е показала какви маски тя самата е направила. След това всеки сам е започнал да твори. Уж материалите са били еднакви, а всяка от маските е била различна, показвайки спомените, вкуса, майсторството и потребностите на този, който я е направил. Уж наредила „изложба“ с тези маски по интерет, а веднага се намерили хора, които искали да ги купят. Така организирали с възрастните хора производство на бродирани маски и ръкавици. Признанието много повдигнало духа на възрастните хора, а и ги подпомага финансово.

Друга голяма серия от картини и макети, направена по време на локдауна, е „театър“. Дъщерята на Орна е пътуваща актриса. Тя не може да твори, а и на зрителите им липсва театъра и музиката на живо. Творбите от тази серия са спомен от усещането за театър, в периода, когато завесите на всички израелски театри са спуснати. Освен колажи от различни театрални елементи, Орна е създала и миниатюрни макети на някогашно обзавеждане на домове. Те са спомен от време, в което хората не се можели да пътуват и са се опитвали да създадат в дома си красота и уют. Спомен, който изглежда, за съжаление, много актуално и днес!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11