Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перипетиите при живот в чужда страна

Снимка: БНР

Линда Ауанис е от Ирак. Тя пристига в България през 1994 година и е позната в обществения живот у нас като основател и председател на Сдружението "Съвет на жените бежанки в България", което помага да се интегрират жените чужденки в България. В края на декември 2020 година изгоря къщата на семейството на Линда и Фреди, които живеят в софийското село Богьовци. Организацията "Мулти Култи Колектив" започна кампания за набиране на средства във Фейсбук чрез закупуване на ваучери за храна и дарения. Откликнаха много хора и са събрани около 115 000 лева.
   

"Всеки човек преминава през тежки моменти - пада надолу, после опитва да се качи отново нагоре. Ще възстановим къщата отново. Благодаря на подкрепата на "Мулти Култи Колектив", които ни направиха кампания за дарения и за ваучери за храна, целта ни беше да не искаме помощ, колкото бизнесът на съпругът ми да върви, да можем по-бързо да възстановим къщата. Още не е приключила кампанията. Нашият случай беше една приказка, в която много хора не могат да повярват, толкова хиляди хора ни подкрепиха", каза за БНР Линда Ауанис. 

Тя сподели, че един от приоритетите на  Сдружението "Съвет на жените бежанки в България" е да помага на жените, жертви на домашно насилие - да им намерят подслон, докато започнат да се справят сами.

"Понякога те не го признават като домашно насилие. Това е големият проблем. Затова правим доста обучения в групи с жени и обясняваме, че когато един мъж бие съпругата си това е насилие".

Ангелина Пописакова-Самсонова пред сградата на парламента в Претория                  Снимка: личен архив

На брега на Индийския океан, в Южна Африка, се намира 3-милионен град, в който живее пъстро население, сякаш на едно място се е събрал светът. Но такъв е обликът на Република Южна Африка. Заради нейното много пъстро общество я наричат „The rainbow nation“, или нация като дъгата. Нашата сънародничка Ангелина Пописакова-Самсонова живее в Южна Африка от две години и половина и твърди, че е почувствала Африка като свой дом заради топлите отношения между хората. Нейното местонахождение е град Дърбан, красив град и популярна туристическа дестинация, екзотична за нас.

"Начинът, по който се чувствам днес - две години и половина по-късно мога да кажа, че вече е дом. Изключително топло място, не само като атмосферни условия, но изключително топъл прием от обществото и всички наоколо, макар че не беше съвсем лесно", каза Ангелина Пописакова-Самсонова.

Ани Радева e наша сънародничка, която от 22 години живее в Кралство Мароко. Отива там, след като съпругът ѝ печели конкурс за преподавателско място там и решава да поеме към непознатата държава. Ани Радева днес е ръководител на неделното българско училище в градовете Рабат и Казабланка. Първите години от живота на семейството на Ани Радева са преминали в Казабланка - модерен промишлен мегаполис, разположен на брега на Атлантическия океан.

"Към тази нова и непозната страна аз пристъпих малко несигурно и плахо,  благодарение на моя съпруг, който е причината за нашето установяване в тази екзотична държава. Аз имах прекрасната възможност да се запозная с един друг свят, различен от този, в който бях живяла до момента".

Българи прииждат в Мароко от 1960 година заради работата си в различни фирми. В момента българската общност е около 300-350 души. Най-многобройни са българите в Рабат и Казабланка, раказа Ани Радева.

"Които са от смесени бракове, държат децата да говорят на български език".

Българското неделно училище "Родолюбец" в Мароко е създадено през 1986 година, от 2012 година е одобрена финансова помощ за учебното заведение. В училището учат 18-22 деца.

"То е малко, но е важен фактор в Кралство Мароко, защото познаването на българските фолклорни традиции и съхраняването на българския език и културна идентичност е от голямо значение и за самата общност е важно, че съществува българско училище, защото то обединява съсловието при отбелязването на националните български празници, традиции, обичаи, изучава се българското четмо и писмо, организират се работилници и ателиета", допълни Ани Радева.

Mилена Иванова                      Снимка: личен архив

„Веднъж банкер, завинаги банкер“, казват в света на бизнеса. Mилена Иванова опровергава този израз, макар да има зад гърба си забележителна международна кариера, занимавайки се с покупки и продажби на банки, търговия на акции. Завършила е езикова гимназия в родния си град Велико Търново и УНСС в София, през 1997 г. тя заминава за САЩ. След шестмесечен стаж я прехвърлят в Полша, където остава пет години, за да натрупа опит и да спести пари за следващия етап от образованието си. Следва нейното шестване по света - Виена, Лондон, Казахстан, Москва - натам я отвежда работата ѝ като борсов търговец. През 2008 година тя получава примамливо предложение от банка в Казахстан и в унисон с краха на финансовите пазари, който се разгръща по онова време, приема работа в Алмати - свързана с „покриване“ на акциите на казахстански банки, „листвани“ на борсата в Лондон.

"След три години и половина в Казахстан ме преместиха в Москва, отговарях за отдела за проучвания на акции и облигации, като имахме 120 души на пика с офиси в Южна Африка, в Нигерия, в Кения, естествено Лондон, Москва, Казахстан - там ни беше основният бизнес и Хонгконг, Ню Йорк, където имаше доста инвеститори клиенти", каза Mилена Иванова. 

След като е съкратена от работа в банката решила, че трябва да намери нещо ново, което да я държи "будна" от любопитства през нощта. Решила да обикаля света в продължение на шест месеца. През 2013 година тръгнала от Лондон с билет за околосветско пътуване.

"20 години живеене далеч от семейството те кара да оптимизираш моментите, в които можете да сте заедно - семейство, приятели. Краят на пътешествието ми беше осъществена мечта на българското Черноморие", допълни Mилена Иванова. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха нерадостно.  Защо е така разказва Д-р Омри Бронщайн от Училището по зоология и Музея по естествена..

публикувано на 26.05.24 в 05:10