Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация „Пътна безопасност“ връчи годишните си награди за 11-и път

Снимка: Браншова асоциация „Пътна безопасност“

За единадесета поредна година Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ връчи наградите си за принос в пътната безопасност за 2020-та година. Председателят на Асоциацията Николай Иванов обясни, че проявата обикновено се провежда в края на съответната година, но заради пандемията от Covid-19 тя се отложи с няколко месеца.

С присъждането на наградите се цели да се поощри и да се покажат добрите примери в различни сфери за пътна безопасност, обясни председателят на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ Николай Иванов.

Той припомни, че по препоръка на ООН държавите трябва да заделят поне 10 процента от бюджетите си за дейности, касаещи пътната безопасност. В категория „Представител на държавната администрация с принос в пътната безопасност“ за миналата година и за работа по цялостното поддържане на пътната инфраструктура като подмяна на ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци отличие плакет и рисувана от деца от столични училища картина получи инж. Даниел Иваничков от дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към Агенция „Пътна инфраструктура“:

"Не смятам, че лично аз мога да направя всичко това, което е извършено, по-скоро целият колектив, стоящ зад Агенцията, успя да възстанови над 800 километра нови огради, които отговарят на всички изисквания, както сме в процес на обновяване на над 1000 километра от пътната маркировка спрямо различните видове, които се използват, съгласно интензивността на дадени пътни отсечки и не на последно място - монтаж и подмяна на пътни знаци, които не рефлектират".

За провеждана  последователна политика за повишаване безопасността на пътната инфраструктура на територията на Столична община в категория “Иновативен принос и въвеждане на добри практики беше отличен заместник-кметът по направление „Транспорт и градска мобилност“ Кристиан Кръстев:

"Само за предходния месец сме обработили над 650 сигнала и сме се погрижили за 12 точки в столицата, например булевард "Евлоги и Христо Георгиеви", "Цариградско шосе", кръговото кръстовище на площад "Левски", пешеходните пътеки на улица "Гурко" и "Цар Иван Шишман",

Подновени са и са възстановени над 200 пътни знаци и указателни табели, допълни той:

"Възстановени са 59 броя антипаркинг стълбчета, тръбни и решетъчни парапети имаме 300 броя възстановени". 

За последователна работа, за създаването на безопасна пътна инфраструктура на територията на Община Поморие в категорията „Представител на местната администрация“ награда получи кметът на община Поморие Иван Алексиев.

За цялостната си  работа през 2020 година и приемането на Националната стратегия за безопасност на движението по пътищата на България за периода 2021 - 2030 г.  награда в категорията „Институция с голям принос в пътната безопасност“ получи  Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ . До 2 години България ще има цялостна електронна система за подаване на сигнали от гражданите за опасности на пътя, каза председателят на Агенцията Малина Крумова.

Пламен Анев, пътен инженер, получи награда за одитор.

"В момента в България пътищата не са в много добро състояние, много бързо се разви автопарка, много бързо товарите пораснаха, което води до натоварване на пътищата. Те не са изчислени за такива натоварвания, за такъв трафик, това води до повреди, нямаме време, нямаме пари да ги поддържаме с тази скорост, с която се развива автомобилизацията".

В категория „Медия с принос в пътната безопасност“ за 2020 г. Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ награди национална телевизия „Българе".

В категорията „Директор на детски и учебни заведения с принос в пътната безопасност“ един от наградените беше директорът на Детска градина № 12 в София Юлия Георгиева:

"Всички без изключение от първа до четвърта възрастова група работят за опазване здравето и живота на децата, като участници в пътното движение и се надяваме това да продължи и в бъдеще".

Художникът Иван Яхнаджиев, за акцента в рисуваните от децата картини.

"Решихме да бъдат тази пролет, която чакаме всички и тези цветове, мисля, че това вдъхнови децата и ги накара да нарисуват едни по-истински пейзажи, неща, които ни заобикалят, неща, които виждаме в нашата родина по пътищата". 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21