Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за оперния режисьор Илия Иванов

Илия Иванов е отдавна забравен оперен режисьор - роден преди 110 години, работил в Софийската опера през 40-те и 50-те години на отминалия век. На софийска сцена по време на кратката си кариера той е поставил 10 оперни спектакъла и още толкова - в извънстоличните оперни театри.

Илия Иванов е роден на 13 март 1911 г. в Бяла черква. На 12-годишна възраст започва да учи цигулка - първо при прогимназиалния си учител, после при Стефан Вапорджиев във Велико Търново. Като ученик развива активна дейност като концермайстор на ученическия оркестър, свири на различни тържества, ръководи църковния и любителския хор в родното си село.

Завършва педагогическия институт (историко-филологическия факултет) в Бяла черква. За известно време участва в театрална трупа, а през 1922 г. постъпва в Държавната музикална академия, в класа по цигулка на Ханс Кох и работи като виолист в оркестъра на Софийската опера. Няколко пъти е уволняван по политически причини, а през 1932 г. заминава за Виена, където специализира за кратко време оперна режисура при д-р Валерищайн. През 1934-1935 г. е стажант при известния ни режисьор Христо Попов в Софийската опера. След това ръководи детски театър към ръководеното от него училище в с. Новоселци.

Продължава лутането си между театъра и операта - първо е виолист в Царския симфоничен оркестър, после се връща в оркестъра на Софийската опера. Дебютира като режисьор със собствена постановка на операта „Мадам Бътерфлай“ в Софийската опера през януари 1945 г. До 1957 г. Илия Иванов поставя оперите „Трубадур“, “Борис Годунов“ заедно със съветския режисьор Павел Румянцев, два пъти “Травиата“, “Лучия ди Ламермур“, “Любовен еликсир“, “Кармен“, “Царска годеница“, “Хованщина“ и „Бохеми“.

Илия Иванов поставя оперни спектакли и във всички извънстолични оперни театри и любителските театри в Сливен и Враца. В Старозагорската опера - „Царска годеница“, Севилският бръснар“ и „Евгени Онегин“ в Русе, “Мадам Бътерфлай“ в Пловдив, „Бохеми“и „Евгени Онегин“ във Варна - за последните два спектакъла той е удостоен с висока правителствена награда.

Освен това той преподава в студията за усъвършенстване на певците към Софийската опера и подготвя много от бъдещите оперни певци тогава. Илия Иванов умира на 9 февруари 1958 г.

Рубриката "Помните ли..." можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Художникът Юлиян Табаков с послание към децата чрез изложбата "Виждам те"

"Творението е красив организъм, съставен от множество форми, безброй същества. Но като че ли рядко виждаме неговата същност, скрита от собствените ни проекции – желания и страхове. А в страха и желанията си се опитваме да капсулираме битието, да го геометризираме и класифицираме. А защо след това да не почерпим от благата му и да отстраним неудобствата?..

публикувано на 27.09.24 в 13:35

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това какво ще видят. Исках те сами да изградят своята фабула и да интерпретират. Аз съм..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и оркестър ще открие първия концерт от новия сезон на състава, а самият автор ще бъде и солист. Другите..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все още ясни и неподправени.  И ние сме в синхрон с времето, леко отпочинали, леко уморени. Вече не..

публикувано на 26.09.24 в 17:06