Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава издирването на изчезналия скиор в Рила

| обновено на 22.03.21 в 15:45
Снимка: архив

Все още не е открит 34-годишния скиор, който вчера изчезна в района на ски зона „Картала“ над Благоевград. Спасителната акция продължава, на място е и директорът на ПСС Емил Нешев. 

Близо 14 часа продължава издирването на скиора, чиито следи се губят от вчера следобед. Акцията беше прекратена 30 минути след полунощ и възобновена тази сутрин от 8.30 часа. Вчера беше претърсен огромен периметър, където обикновено се спускат фрирайдърите. Условията са били изключително тежки, с ураганен вятър, има и нова снежна покривка от над 30 сантиметра. Днес търсенето е било съсредоточено в района на падналата вчера лавина. За целта от ПСС Банско дойдоха двама спасители с обучени кучета, които обаче не са открили следи. 

Около 13:30 ч. мобилните оператори са дали ориентировъчни координати на телефона на мъжа, който продължава да бъде включен, но никой не отговаря на повикванията. Над 15 планински спасители участват в акцията по издирването. 

Началникът на ПСС-Благоевград Георги Ботев: 

„Усилията ще се насочат в изследване на лавината, защото всичко друго е проверено... Човек може да се отклони и да отиде на 1 км. Това е огромен склон, денивелацията му е над 1000 м. За момента няма начин да го локализираме. Надяваме се да е оцелял, да се е подслонил някъде, но ако е в лавината, шансът му е много малък“. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Спасители издирват изчезнал скиор в Рила

Скиор е  изчезнал в Рила, в района на ски-зона "Картала" над Благоевград.  В момента се провежда  спасителна акция по издирването му.  Група младежи са карали извън пистата в района над ски-зоната. В късния следобед  открили, че единият от тях..

публикувано на 21.03.21 в 23:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Йотова

Йотова открива 4-ия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът се организира от Българско културно сдружение "Малката България" и ще събере участници от цяла Германия,..

публикувано на 18.05.24 в 10:08
Летището в Мюнхен

Климатични активисти нахлуха в международното летище в Мюнхен

Възможни са закъснения на полети от международното летище в Мюнхен. Причината - нахлуване на пистата на климатични активисти, предаде БТА. Една от двете писти след тази акция беше отворена, но ще има закъснения на полетите, заяви говорител на..

публикувано на 18.05.24 в 10:05

Хилъри Клинтън идва в България за специална среща

Бившият американски държавен секретар Хилъри Клинтън идва в София за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Събитието ще събере световни лидери от публичния и частния сектор, за да обсъдят начини за подкрепа на икономическия напредък на..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Ваня Монева

Ваня Монева пред БНР: Българската култура и образование имат нужда от подкрепа

Българската култура и образование имат нужда от подкрепа, защото запазват идентичността ни, каза пред Българското национално радио в навечерието на 24-ти май диригентът Ваня Монева. Тя беше сред интелектуалците, отличени с Почетния знак на президента,..

публикувано на 18.05.24 в 08:59

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици..

публикувано на 18.05.24 в 08:52
Художествена галерия

В Троян и Монтана отбелязат Международния ден на музеите

Музеите в Троян се включват с различни образователни и забавни събития в 27-то издание на европейската инициатива "Нощ в музея", която тази година съвпада с професионалния празник на музейните специалисти - Международният ден на музеите, който се..

публикувано на 18.05.24 в 08:40
Газа, 14.04.2024 г.

Израелски военни са открили останките на трима заложници, отвлечени от "Хамас" в Ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката "Хамас" в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври. Израелският военен говорител..

публикувано на 18.05.24 в 08:15