Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението през Суецкия канал вече е възстановено

| обновено на 29.03.21 в 18:18
Влекачи теглят контейнеровоза „Евър Гивън“, който бе блокирал Суецкия канал.
Снимка: БТА

Суецкият канал беше освободен днес следобед за плаване, след като почти седмица контейнеровозът „Евър Гивън“ беше заседнал диагонално и блокирал трафика.

След почти седмица блокада - движението по най-краткия корабоплавателен път между Европа и Азия вече е свободно. Това стана, след като заседналия диагонално в южния участък на Суецкия канал контейнеровоз задръсти трафика. Сред изброените причини за случилото са силния вятър и човешка грешка.

В отместването на 400-метровия „Евър Гивън“, който е сред най-големите контейнеровози в света, се включи екип на нидерландска компания, която с помощта на влекачи отмести плавателния съд.

Корабът се е отправил на буксир в северна посока към Голямото горчиво езеро в средата на канала, където ще бъде подложен на техническа инспекция.

Близо 400 кораба останаха да чакат освобождаването на съоръжението, сред които десетки контейнерни кораби, нефтени танкери и кораби, превозващи втечнен и природен газ, съобщи ръководителят на управляващата Суецкия канал компания „Осама Рабие“.

„Няма да губим нито секунда“, каза той пред египетската държавна телевизия и прогнозира, че може да отнеме между два и половина и три дни пълното възстановяване на трафика през канала.

Изчисленията са, че през съоръжението могат да минават по 100 кораба дневно.

Новината за освободения трафик, доведе до стабилизиране на цените на петрола на световните пазари.

Близо 12 процента от световната търговия преминават през Суецкия канал, като според оценки през него всеки ден се транспортират стоки за над 9 млрд. долара.

Преместването на контейнеровоза „Евър Гивън“ започна по-рано днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Намалява броят на нелегалните мигранти през границите на Турция с България и Гърция

Над двеста предполагаеми членове на терористични организации са били заловени на границите на Турция с България и Гърция през последните пет месеца. Това съобщи валията на Одрин - Юнус Сезер след среща с директори на държавни институции, посветена на обществения ред, съобщава ДХА.  На разговорите стана ясно още, че преминаването на нелегални мигранти..

публикувано на 04.06.24 в 21:57
Снимката е илюстративна

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост. Двама българи на 56 и на 57 години убиха плувец до остров Самотраки. Българите са излезли с моторна лодка на риболов до острова като са ударили с лодката 43 годишен грък, опитен гмуркач и пожарникар, поясниха от полицията. Жертвата по правилата е обозначила с..

публикувано на 04.06.24 в 21:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Руската армия съсредоточава усилията си в завладяването на Донецка област

Руската армия съсредоточава основните си усилия в завладяването на Донецка област, а не към Харков, където настъпи миналия месец, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видео-обръщение тази вечер. По-рано днес руснаците бомбардираха град Днипро в централна Украйна. В Киев и няколко области бе въведен временен режим на тока поради щетите,..

публикувано на 04.06.24 в 21:00

Учител дари 50 картини на училища, социални и държавни институции в Монтана

Любител – художник дари картини на образователни, социални и държавни институции в Монтана.  81-годишният бивш учител Стефан Кирков има 18 самостоятелни изложби. Изложба с пейзажна живопис откри Стефан Кирков в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Авторът представя 80 произведения, 50 от които дари отново на учебни, културни и социални..

публикувано на 04.06.24 в 19:49

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана. Прекараха ги с мотокар до сградата на областната администрация. По 117 000 бюлетини за двата вота, за Народно събрание и Европейски парламент, на 9 юни, бяха доставени в Монтана, уточни областният управител Ивайло Антонов: "От тук ги съхраняваме в областната администрация". Достъпът до сградата..

публикувано на 04.06.24 в 19:43
Гергана Дамянова

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена. Издирваната Галя Дамянова Христова е в неизвестност от събота - 1 юни. Напуснала е дома си около 22 ч., без да вземе никакви лични вещи със себе си. Обявена е за общодържавно издирване по молба от семейството ѝ.  От Районното управление в Кюстендил умоляват гражданите, които имат информация за жената, да се..

публикувано на 04.06.24 в 19:37

Алберта Алкалай: Младите хора откриват ключа за мирно съществуване в емпатията и липса на предразсъдъци

За 11-и път в Бургас бяха връчени наградите в Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът е част от програмата на Младежкия фестивал "Приятелството - смисъл и спасение".   Над 300 ученици от 12 държави писаха за стойността на човешкия живот 81 години след..

публикувано на 04.06.24 в 19:28