Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алегро виваче" и Музикална къща БНР представят

Нови студийни записи на младия тромпетист Георги Грозев

Носителят на приза "Олга Камбурова" 2018 избра музика от Хиндемит и Текелиев

Мария-Десислава Стойчева и Георги Грозев в Първо студио на БНР
Снимка: БНР

Младият тромпетист Георги Грозев е един от номинираните в анкетата на предаването "Алегро виваче" - "Млад музикант на годината 2020". Победителят ще бъде обявен по-късно през пролетта.

Междувременно, след дълго очакване и няколко отлагания заради пандемията, вече са завършени и готови за представяне новите му записи, които бяха направени с екип на Музикална къща БНР като част от наградата „Олга Камбурова“, която се връчва от 2016 г. насам в памет на дългогодишната водеща на предаването "Алегро виваче" и в подкрепа на младите български таланти. Георги Грозев заслужи да бъде отличен заради огромния брой спечелени награди от конкурси, заради усърдието и всеотдайната му работа с инструмента, заради отличните му прояви на някои от най-важните сцени по света - като Карнеги хол н Ню Йорк, „Бозар“ в Брюксел, “Херкулес” в Мюнхен, Тонхале в Цюрих.

Георги в роден през 2002 г. в Пловдив, а в момента е ученик в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив, в класа по тромпет на Пенчо Пенчев. Едновременно с това от октомври 2020 г. е част от Оркестъра на Пловдивската опера. Свирил е като солист на Симфоничния оркестър при НУМТИ "Добрин Петков“ - Пловдив и на Оркестъра на Държавна опера - Стара Загора.

Пандемията доста обърка плановете на всички, но ето че търпението ни е възнаградено и Георги вече може да ни разкаже за новите си записи в БНР, направени с продуцента Лилия Николова. Соната за тромпет и пиано от Паул Хиндемит и Концертна пиеса от Александър Текелиев бяха записани в дуо с пианистката Мария-Десислава Стойчева - носителка на приза "Млад музикант на годината 2015".

Чуйте интервюто с Георги Грозев и две от изпълненията на дуото в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Грозев

Тромпетистът Георги Грозев - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването. Междувременно 11-те номинирани от екипа на..

публикувано на 12.03.21 в 17:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейв Роджърс

За музикалния път на бащата на Eurobeat жанра Дейв Роджърс

21 февруари 1963-та година е датата, която се оказва съдбовна за музикалната сцена. В италианския град Мантуа се ражда Джанкарло Паскуини, който след години ще се превърне в определяния от мнозина като "баща на Eurobeat жанра" Дейв Роджърс. Автор на над..

публикувано на 14.05.24 в 14:22
Златин Цветков

Златин Цветков за импровизацията в театъра и за театъра на импровизацията

Виола Сполин е създателят на съвременната театрална импровизация. Корените на съвременната театрална импровизация се откриват още през трети век преди новата ера. Кратки комедийни постановки, които се играели след края на някоя гръцка драма. Ренесансът..

публикувано на 14.05.24 в 13:16

Деца от 140-о СУ "Иван Богоров" ще участват в концерт-спектакъл от Салона на изкуствата

Тази вечер (14 май) деца от 140-о средно училище "Иван Богоров" ще участват в концерт-спектакъл от Салона на изкуствата, който се провежда в НДК.  За трета поредна година успяваме да направим самостоятелен концерт на училището в зала 1 на НДК,..

публикувано на 14.05.24 в 12:52

Пети фестивал на българската култура в Чикаго

В Чикаго завърши Петият фестивал на българската култура. Организатори на проявата са Конфедерация на бълг. културни организации и дейци в чужбина и Културен център "Българика" - Чикаго. Фестивалът се провежда на всеки две години от 2015 г...

публикувано на 13.05.24 в 10:38
Брайън Мей

Концерт в Братислава събира Жан-Мишел Жар и Брайън Мей

В Братислава пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар и китаристът на рок групата "Куин" и Брайън Мей ще вземат участие днес в безплатен концерт, с който ще бъде открит Фестивал на науката и изкуствата. На фона на мост във формата на НЛО над река..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Националният фолклорен фестивал "Люлякова ръченица" ще се проведе в Ловеч

В Ловеч днес ще се състои седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“. Той се организира от местното читалище „Зорница 2010 г. – Нено Щрегарски“ като е продължение на Люляковите празници в Ловеч. Във фестивала ще участват..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

С Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за празника на Плевен

В Плевен с инициативата Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за отбелязване празника на града - 15 май. Тази нощ беше по-различна в Плевен – всички музеи и галерии отвориха врати, за да покажат интересни изложби,..

публикувано на 12.05.24 в 06:20