Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 130 млн. Covid случая и 3 млн. жертви по света от началото на пандемията

Илюстрация: Георги Цветков

Близо 130 милиона случая на коронавирус са били регистрирани по света от началото на пандемията, а жертвите на инфекцията наближават 3 милиона.

На фона на тази стряскаща статистика Световната здравна организация предупреди, че темповете на ваксинация, особено в Европа, остават твърде бавни.

Хърватия допуска българските граждани от 1 до 15 април, ако представят отрицателен резултат от PCR или бърз антиген тест, сертификат за ваксинация или медицински сертификат за преболедуван Covid-19.

А българските граждани, които пристигат в Португалия, независимо с какъв транспорт, предварително трябва да попълнят онлайн двуезичен формуляр.

Британският здравен регулатор установи 30 случая на тромбоза след поставяне на ваксината на "Астра Зенека". Някои държави ограничават използването на препарата, докато трае проучването на докладваните случаи.

В същото време във Великобритания се засилват настроенията срещу  издаването на ваксинационни паспорти. Група от над 70 депутати обяви, че всяко изискване да се доказва ваксинационния статут за достъп до работа, бизнес или услуга е дискриминация и ще породи разделение на обществото.

А страните в Европа продължават да отбелязват мрачни рекорди по брой заразени.

В Украйна за денонощие над 400 души са починали, а новите случаи са близо 20 хиляди.

И Полша регистрира рекордните 35 000 новозаразени за 24 часа. Третата вълна в страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

Френските училища затвориха за три седмици, заради резкия скок в заразените. В болниците натискът е голям. Френски лекар заяви:

"Няма спад в пациентите с Covid, а имаме чувството, че сме в плато. Всеки ден приемаме между 8 и 10 пациенти и ситуацията в болницата все още е много напрегната."

До хаос и пострадали се стигна, след като белгийската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне около две хиляди души, събрали се за концерт, въпреки забраната.

Обявата за концерта била разпространена в социалните мрежи, но се оказала първоаприлска шега.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния вече Сливенски митрополит..

публикувано на 01.10.24 в 08:07

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28 партии и коалиции, като поредността им в бюлетината беше определена от Централната избирателна..

публикувано на 01.10.24 в 08:03

Насилие на работното място: КНСБ настоява за ратифиране на Конвенция 190

" Мълчанието първо трябва да се наруши от държавата. Тя трябва да предприеме ход за ратифициране на Конвенция 190.  Това нейно мълчание е неприемливо на фона на този траен проблем с насилието и разширяването на насилието в сферата на труда. КНСБ ще положи всички усилия, за да насърчи държавата за това, за да се вземат по-адекватни законодателни мерки..

публикувано на 01.10.24 в 08:02

Българинът чете новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС

Технологичната революция се оказа разрушителна за традиционния медиен пазар . Това отбеляза в интервю за БНР Мария Стоянова, анализатор в правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Българинът консумира новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС , посочи тя. В нашата част на Европа, на..

публикувано на 01.10.24 в 08:02
Илияна Йотова

Йотова – гост на официално откриване на академичната учебна година на СУ

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на официално откриване на академичната учебна година на Софийския университет -  заедно с председателя на Народното събрание Рая Назарян и служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков . Академичната учебна година ще бъде открита официално днес и в Пловдивския университет ...

публикувано на 01.10.24 в 07:55

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия..

публикувано на 01.10.24 в 07:52

В 11 часа: Тест на Националната система за ранно предупреждение и на BG-Alert

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на Системата BG-Alert ще бъдат проведени днес в 11 часа . Целта е да бъде проверено техническото им състояние, обясниха от МВР. Проверката ще се осъществи на територията на градовете: София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян,..

публикувано на 01.10.24 в 07:51