Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваме за 45-ото Народно събрание

| обновено на 04.04.21 в 08:18
Снимка: архив

Днес ще се проведат избори за 45-то Народно събрание. В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, има и независими кандидати. Броят на избирателите е 6 732 316. Секциите отвориха в 07:00 часа и затварят в 20:00 часа вечерта, с възможност да се гласува до 21:00 часа, ако пред помещенията има още желаещи. 

Все още ЦИК не е оповестила дали са отворили всички секции и дали машините са инсталирани навсякъде и работят. До момента няма сигнали за нарушения.

Вчера имаше проблем с транпспортирането на машините по график вчера и до късно вечерта се събираше информация затова. Говорителят Таня Цанева гарантира, че всички машини ще стигнат по места.

Гласуването в София започна съвсем навреме. Всички условия за предпазване са налице. Всеки избирател сам трябва да заяви, че желае да гласува с машина в секцията, обясни говорителят Димитър Димитров.

"Тогава, когато гласоподавател се яви пред комисията може да заяви гласуване с машина, иначе хартия има навсякъде. Там, където има машини, може да заяви това, ще получи картата и ще може да извърши гласуване с устройството. Негова е волята. Той би трябвало да желае да гласува с машина. Ако не заяви, просто ще получи хартиена бюлетина".

Секциите, в които гласуваме, са 11 983, като в 9398 от тях ще можем на заявим вота си  машинно. В тях има над 299 избиратели. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. Covid секциите в болниците в цялата страна са 88. За карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни секции.

Дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина решава избирателят. Двата вида вот са равностойни, а хартиената бюлетина и тази от екрана на машината са идентични. На хартиената бюлетината се отбелязва "със син химикал "X" или  "V". Важният знак е гласуването за партия, към който може да се добави, разбира се, преференция за определен кандидат", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров. 

Специалният медицински протокол за вота изисква дистанция, дезинфекция и задължително маска. В изборните помещения се влиза само с поставена такава, която покрива носа и устата, а членовете на СИК са с ръкавици. 

Без проблем хората могат да гласуват, ако личната им карта е изтекла от 13 март 2020 година към днешна дата. 

Гласува се в секциите по постоянен адрес или по настоящия, ако до 20 март това е посочено пред Общината.

Право на глас имат навършилите 18 години към днешна дата, които не са поставени под запрещение или не изтърпяват наказание "лишаване от свобода". Поставените под карантина или изолация заради коронавируса на 1,2 и 3 април не могат да гласуват, както и тези, които са карантинирани на адрес, различен от постоянния, както и карантинираните от общините, където няма достатъчно заявления за разкриването на подвижна секция. 

Студентите с постоянен адрес в град, различен от този на висшето училище, гласуват там, където учат, със заверена Студентска книжка в избрана от тях секция, като попълват заявление, че няма да упражнят вота на друго място. 

Хора, подали заявление за гласуване в чужбина и вписани в списък там, но които днес се намират в България, могат да гласуват в секция по постоянния си адрес у нас като също попълнят заявление.

Изборният ден започва в 07:00 часа и ще продължи до 20:00 часа. Ако има гласоподаватели, които чакат пред секциите, той може да бъде удължен до 21:00 часа.

У изборните помещения, в които са разположени секционните избирателни комисии, от 07:00 часа сутринта и не по късно от 21.00 часа всички камери ще бъдат изключени, а техните обективи - закрити. Решението е на ЦИК и цели да защити тайната на вота. 

Секциите в чужбина за парламентарните избори са 465.  Най-много са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

Забраните за политическа агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите важат до 20.00 часа в днешния изборен ден, посочиха от Централната избирателна комисия.

От МВР припомниха, че хората, които нямат валиден личен документ, могат да получат удостоверение за гласуване. Паспортните служби в цялата страна ще работят и днес от 08:00 до 19:00 часа.

Въвеждането на забрани за продажба на алкохол става по преценка на кметовете. В София е забранена употребата на алкохол в изборните помещения и около тях.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австрийският президент Александър Ван дер Белен

След изборите в Австрия: Президентът дава време на партиите

Австрийският президент Александър ван дер Белен дава време на партиите, които влизат в новия парламент да потърсят мнозинство преди да възложи съставянето на следващото правителство. "Водещо за мен като президент ще бъде дали следващото австрийско правителство ще се ръководи от основните демократични принципи“, заяви в първа реакция след..

публикувано на 29.09.24 в 22:11

За нови жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан

За нови десетки жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан, цитирани от АФП. Израелската армия: 20 високопоставени членове на "Хизбула" са убити заедно с лидера Хасан Насрала 21 души са загинали, а други 47 са били ранени при удари в района на град Балбек, в североизточната част на страната. Малко по-рано бе съобщено за..

публикувано на 29.09.24 в 20:36
Фридрих Мерц

Мерц: Трябва да направим всичко възможно, за да стане продължаването на войната безнадеждно за Русия

Западът не си поставя за цел да победи Русия в конфликта с Украйна. Това заяви кандидатът за канцлер на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц в интервю за германския таблоид "Билд".  Според него Украйна трябва да възстанови суверенитета над територията си, а Русия трябва да престане да я напада.  "Трябва да направим всичко възможно, за да стане..

публикувано на 29.09.24 в 19:58

Украйна потвърди удар във Волгоградска област на Русия

От украинската армия потвърдиха информацията за нанесен удар през изминалата по руски ракетно-артилерийски арсенал край селището Котлубан във Волгоградска област.  "Ден преди удара в арсенала е пристигнал ешелон с ирански ракети. Военният обект е бил плътно прикрит със средства на радиоелектронната борба и противовъздушната отбрана. Впрочем нашите..

публикувано на 29.09.24 в 19:22
Петролни резервоари горят на пристанището в Ходейда, Йемен, архив, 20 юли 2024

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен. Под ударите на израелските бомбардировачи се оказа пристанището на Червено море Ходейда, което е под контрола на йеменските хути. Според местни източници на агенция Ройтерс са били поразени цистерни с гориво и други обекти. Израелските военни твърдят, че сред мишените са били петролен..

публикувано на 29.09.24 в 19:20
Членове на Партията на свободата на Австрия (FPOe) празнуват, след като са научили, че според първите  прогнозни резултати печелят парламентарните избори в Австрия, 29 септември 2024 г.

Прогнозни резултати: Партията на свободата (FPÖ) печели парламентарните избори в Австрия

За първи път крайнодясната популистка "Партия на свободата“ печели парламентарните избори в Австрия. Според първите прогнозни резултати тя получава 29,1% от гласовете. "Народната партия“ на канцлера Карл Нехамер остава втора с 26,3 %. В новия парламент влизат още социалдемократическата партия с малко над 20 на сто от гласовете,..

публикувано на 29.09.24 в 18:52

30 филма ще бъдат показани на Sofia DocuMental

30 филма ще бъдат показани в петото издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, Sofia DocuMental. За втори път ще има и онлайн издание, достъпно в една от най-големите български платформи за видеосъдържание. Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният..

публикувано на 29.09.24 в 18:37