Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Браншът с призив за спасяване на летния туристически сезон

Иван Иванов от Туристическата камара в Бургас: Съседните страни взеха мерки, за да имат туристи, при нас цари пълно безхаберие

Снимка: Румен Сарандев

Туристическият бранш по българското Черноморие ще изпрати писмо с призив за спасяването на летния туристически сезон до министерството на туризма и премиера Борисов. В него са поставени 6 приоритета.

Междувременно от бранша алармират за масови анулирания на румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полети за месеците април и май. Според анализи този сезон се очертава по-слаб за летния туризъм от миналогодишния.

Липса на ясни правила за влизане в България на туристи от Европейския съюз и трети страни след 1-ви май. Оскъдно провеждане на маркетингови кампании на ключови за туризма пазари. Неяснота дали се предвижда ваксинация на работещите в сферата на туризма. Липса на инфраструктура за тестване на чуждестранните гости с цел улесняване на входящия туризъм.

Няма данни ще продължи ли мярката за финансова помощ от 35 евро на седалка в самолетите след 1-ви юни, което би допринесло за повече възможности за туристическия сезон. Всичко това от бранша посочват като сериозни проблеми за летния сезон. Те подготвят писмо до премиера Борисов и министерството на туризма.

„Какво правят в Гърция – те подписаха договор с Израел, стоплят отношенията си с Русия и питат колко туристи могат да очакват от там, подписа се и меморандум с Румъния за разкриване на чартърни полети за гръцките острови. Кипър също вече посрещна вече руски туристи, Малта провежда независима външна политика по отношение на туризма спрямо ЕС, Турция вече има устни договорки с Русия, 4,5 млн. руски граждани ще почиват в Турция и всички тестове да са за сметка на турската държава.

Ние не сме взели никакви мерки, с изключение на нашето туристическо аташе в Москва, навсякъде е пълно безхаберие“, обясни пред БНР председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

bourgas-airport.comБлизо 6 милиарда лева са загубите от туризма за миналата година. Този сезон не предвещава нищо добро. Разликата е, че хотелите, които няма да отворят, ще фалират, а по веригата и още много фирми, работещи в тази сфера.  И още по-тревожното е, че зад мрачните прогнози стоят съдбите на десетки хора по морето, които разчитат на сезона.

Сезонът ще е още по слаб от миналата година“, каза още в „Преди всички“ Иван Иванов: "За първи път тук имаме много анулирания от румънски туристи за почивките по Великден – защото не се направи нищо в новата обстановка, за да се запази браншът", каза експертът.

По данни на бургаското летище вече са започнали анулирания на полетите за месеците април и май. Те са от авикомпании, пътуващи по дестинации от Германия, Чехия, Словакия, Австрия, Полша и Израел. Близо 80% загуби отчита бургаското летище.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР приема окончателно решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за следващия..

публикувано на 30.06.24 в 07:45

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23