Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На второ място по смъртност сме в ЕС

Костадин Ангелов: Справяме се с третата вълна на Covid-19

Брифингите остават, съобщи министърът в оставка

| обновено на 16.04.21 в 11:19
Проф. Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Справяме се и с третата вълна на Covid-19, което означава, че мерките, които бяха взети, бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат, заяви на брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Тенденцията за намаляване на хоспитализираните е трайна, очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително тази тенденция, допълни той.

14-дневната заболяемост в България е 570 на 100 000 души население, през последните дни е около 515, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той изрази надежда тази бройка да падне следващата седмица под 500.

„Това ни отрежда 11-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство и 4-то място на Балканския полуостров след Турция, Сърбия и Северна Македония“, допълни той.

14-дневната смъртност е 24 на 100 000 – по този показател сме на 2-ро място в ЕС след Унгария и на 2-ро на Балканите след Северна Македония. 

Костадин Ангелов посочи, че оптимистичният вариант за постигане на колективен имунитет у нас е в края на юни, а песимистичният – в края на август. Това ще зависи от организирането на ваксинационния процес.

„Ако в България успеем да постигнем 65-70 процента ваксинирани, използвайки двете ваксини – „Пфайзер“ и „Модерна“, това означава, че ние ще можем да ваксинираме до края на юни около 2,5 млн. българи. Заедно с тези, които са преболедували ще станат приблизително 3 млн., на практика хора, които са се срещали с вируса, с антитела“, заяви още той. 

Едва тогава може да се мисли за минимални здравни мерки, отбеляза той.

Брифингите на здравните власти остават, въпреки че вчера Националният оперативен щаб бе разформирован, каза още Ангелов:

„Съвсем логично е следващия премиер, който и да е той, съгласно неговите разбирания, неговите компетентности и нужди, да създаде такъв консултативен орган. Брифингите на щаба продължават. Отговорността за контрола върху пандемията се носи от министъра на здравеопазването заедно с главния държавен здравен инспектор, както е било винаги по закон“.

У нас се отчита спад на заболеваемостта от коронавируса, но краят на третата вълна е далеч, стана ясно още на брифинга.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бизнесът е против мярката на всеки 3 месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси

Бизнесът се противопоставя на мярката на всеки три месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси. Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъждат промените в данъчното законодателство догодина. Според компаниите, по този начин ще се увеличи административната тежест, но..

публикувано на 28.10.24 в 11:46
Сергей Скрипал

Антитерористичен шеф сметнал отравянето на Скрипал за "акт на война"

Ръководителят на отдела за борба с тероризма по време на отравянето с "Новичок" на семейство Скрипал в Обединеното кралство описа как първоначално е сметнал случилото се за "акт на война" заради безразсъдното използване на толкова отровно вещество на чужда територия. Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха изложени на..

публикувано на 28.10.24 в 11:43
Делян Пеевски

"ДПС-Ново начало" е втора сила в област Благоевград, разликата с ГЕРБ е над 11%

Коалицията на Делян Пеевски "ДПС-Ново начало“ е втора политическа сила в област Благоевград, но разликата с ГЕРБ е над 11 процента. Това показват данните при 100 процента обработени протоколи от проведените вчера извънредните парламентарни избори.  Седем партии и коалиции преминаха 4-процентовата бариера в Благоевградски избирателен район...

публикувано на 28.10.24 в 11:30
Десислава Йонкова - председател РИК-Велико Търново

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила във Велико Търново

В област Велико Търново ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 27% от гласовете. Втори са "Възраждане" със 17 %, а на трето място е "ДПС-Ново начало",  при 100 % обработени резултати. 35,38% е окончателната избирателна активност във Великотърновска област, което е с 4 на сто повече от парламентарния вот през юни. Пробивът сега е на "ДПС-Ново..

публикувано на 28.10.24 в 11:25
проф. Костадин Ангерлов и Димитър Николов

Димитър Николов отново пренареди листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново

Директорът на бившата медийна група на Делян Певски Димитър Николов за седми път пренареди листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново. От политическите формации в областта най-много са увеличили подкрепата си от партия "Има такъв народ", като са привлекли с 30 % повече гласове от вота през юни.  Димитър Николов с 2551-а преференции пренареди..

публикувано на 28.10.24 в 11:19

Водач с 3,56 промила залови полицията във Велико Търново

Водач с 3,56 промила алкохол е задържала снощи полицията във Велико Търново. 49-годишният мъж от Горна Оряховица е отказал кръвна проба за анализ, задържан е по Закона за МВР. За денонощието в региона за алкохол са били тествани 125 шофьори. За пътни нарушения полицейските екипи са наложили 64 санкции.

публикувано на 28.10.24 в 11:18

23-годишен е осъден за купуване на гласове в Плевен

В Плевен 23-годишен е осъден за купуване на гласове. От началото на октомври са задържани 14 души за нарушения на изборното законодателството, образувани са седем досъдебни производства, съобщиха от МВР. Подсъдимият се е признал за виновен и Районният съд го осъди на шест месеца при първоначален общ режим.  "Подсъдимият се призна за виновен в..

публикувано на 28.10.24 в 11:05