Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестимата ни полярници се завърнаха от Антарктида

4
Снимка: Анелия Джамбазка

Завърнаха се шестимата полярници от 29-ата българска експедиция до остров Ливингстън в Антарктида. Пристигането им се забави с повече от 20 дни, тъй като на борда на чилийския ледоразбивач „Агилес“, с който трябваше да се приберат, имаше заразени с Covid.

С полет от Париж пристигнаха шестимата членове на българския екипаж - д-р Атанас Пелтеков, Петър Сапунджиев, Емил Иванов, Камен Недков, Николай Николов и командирът на експедицията Йордан Тодоров.

"Тази година специално и тръгването ни беше трудно и вяка една новина за нас беше предпоследна и момчетата като им съобщях някаква новина въобще не бързаха да се радват, даже леко с ъгълчето на устата ми се подсмиваха, защото явно щеше да има нещо ново, но то не зависеше от нас".

По време на престоя си на острова полярниците ни успяха да изградят основата на лифтовата база „Св. Климент Охридски“. 

В следващата експедиция, която е планирана за ноември, трябва да изградят самия лифт, както и да започнат строежа на новата лаборатория.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Близки на загинали при катастрофа се събраха пред Плевенския съд с искане на максимална присъда за причинилия я

В Плевен с гражданско п рисъствие пред Съдебната палата започна делото срещу неправоспособен и пиян шофьор на лек автомобил , който причини катастрофа миналото лято на пътя Плевен -Ловеч. Той е обвинен за умишлено причиняване на смъртта на трима души. Преди заседанието приятели на загиналите моторист и неговата спътница се събраха пред..

публикувано на 03.10.24 в 16:30

Окончателно: С 15 млн. лева заем ще бъде подпомогнат столичиня градски транспорт

С 15 милиона лева заем ще бъдат подпомогнати общинските дружества за авто- и електротранспорт в София. Около тази сума се обединиха общинските съветници, които с 52 гласа "за" подкрепиха предложението на кмета Васил Терзиев: "Това, което направихме, е, че със съгласие между всички групи е да увеличим средствата от 6 на 15 милиона, за да може да работим..

публикувано на 03.10.24 в 16:13
Ливанци са се изнесли на палатка край морето след началото на израелската военна кампания.

Девет жертви на израелски удар в центъра на Бейрут

Девет души са убити при израелското нападение в центъра на Бейрут, съобщи ливанското министерство на здравеопазването. Няколко правителствени сгради се намират в близост до мястото на атаката, включително централата на правителството и парламентът. Цените на петрола скочиха и основните фондови пазари се понижиха тази сутрин, тъй като инвеститорите..

публикувано на 03.10.24 в 16:02

Пациентски организации предупреждават за възможно забавяне на ТЕЛК решения

Лекарите от ТЕЛК вече не могат да пренасочват документи на пациенти, когато в дадена комисия липсва нужният специалист, който да освидетелства човек според заболяванията му. За премахването на тази възможност сигнализираха от пациентските организации "Заедно с теб“.  И предупредиха, че това ще забави получаването на ТЕЛК за някои пациенти. Досега при..

публикувано на 03.10.24 в 16:00
Президентът Румен Радев

Радев: Убеден съм, че българската нация ще продължи да черпи вдъхновение от делото на цар Самуил

Историците проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер бяха удостоени с Почетния знак на президента.  Двамата учени получиха отличията за цялостен принос в изследването на средновековната българска история и конкретно на времето на управление на цар Самуил.  Радев удостоява проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер с почетния знак на президента..

публикувано на 03.10.24 в 15:59
Джейхан Ибрямов

СГП внася мотивирани искания до Рая Назарян и ЦИК по казуса с имунитета на задържания депутат

Очаква се до края на работния ден прокуратурата да поиска от председателя на Народното събрание и от ЦИК да разрешат да започне наказателно производство срещу независимия депутат и кандидат за народен представител от коалиция "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Кандидат за депутат от АПС е в ареста. Купувал ли е гласове? Той беше..

публикувано на 03.10.24 в 15:46
Летище

Първата група евакуирани кипърци от Ливан пристигна в Ларнака

Първата група кипърски граждани, евакуирани от Ливан, кацна днес в ранния следобед на летището в Ларнака с транспортен самолет на гръцките военно-въздушни сили. В рамките на плана за масова евакуация на чуждестранни граждани от района на военните действия. Кипър има възможност на този етап да приеме около 7000 души, според външното министерство...

публикувано на 03.10.24 в 15:41