Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия гони двама български дипломати

| обновено на 20.04.21 в 16:38
Атанас Кръстин, посланик на България в Москва
Снимка: БГНЕС

Русия обяви за „персона нон грата“ двама български дипломати в отговор на експулсирането на двама служители на руското посолство в София в края на март.

Тази сутрин българският посланик в Москва Атанас Кръстин бе извикан в руското министерство на външните работи, където му беше връчена нота за обявяване на дипломатите за „персона нон грата“.

Става дума за първия секретар на консулството ви Николай Панайотов и първия секретар на службата по търговско-икономически въпроси към посолството ни в Москва Чавдар Христозов. Двамата трябва да напуснат територията на Русия до 72 часа.

На 22 март от България бяха изгонени двама обвинени в шпионаж служители на руското посолство в София – Александър Зинкин и Максим Рибкин.

Още тогава руската страна обеща реципрочни мерки. Говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова заяви за БНР, че шпионският скандал у нас е резултат от неспособността на българските полиците да създават позитивен дневен ред. 

„Те трябва да създават позитивен дневен ред, но за целта са необходими усилия, действия и резултати. Много по-лесно е дневният ред да бъде създаден от нищото, от някаква западна конюнктура с антируски характер“.  

През последната година и половина Русия е обявила за „персона нон грата“ на реципрочна основа седем български дипломати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, след като главният прокурор Иван Гешев информира външния министър, че са събрани доказателства, че са извършвали разузнавателна дейност у нас. Новината идва, след като миналия петък от..

обновено на 22.03.21 в 19:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ускоряват издаването на изгубени лични карти за изборите за кмет на Габровница

Полицията в Монтана ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмета на монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. В седмицата преди..

публикувано на 04.10.24 в 21:47

Голямо количество канабис е иззето при спецакция в Габрово

Голямо количество канабис иззеха криминалисти от Габрово, при специализирана полицейска операция. Задържан е 47-годишен мъж от Севлиево. 81 растения канабис са били открити при проверка на частен имот край Севлиево, в местността Дълбок трап...

публикувано на 04.10.24 в 21:43

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира на централния площад "Велбъжд". Утре сутринта факлоносците ще преминат през ГКПП-Гюешево за Северна Македония и Сърбия. Финалът ще бъде на 18 октомври в Унгария. Деца от ОДЗ-та в..

публикувано на 04.10.24 в 21:27

Дипломираха се 28 акушерки и медсестри от великотърновския филиал на Варненския медицински университет

28 акушерки и медицински сестри от великотърновския филиал към Варненския медицински университет "Професор Параскев Стоянов" получиха своите дипломи на церемония в музей "Възраждане и Учредително събрание" в старопрестолния град. Десетият випуск..

публикувано на 04.10.24 в 21:13

Двама в болница след катастрофа на пътя Владая - Перник

 Катастрофа затруднява движението по пътя Владая - Перник, при км 279. Трафикът се осъществява в една лента и се регулира от Пътна полиция.  Инцидентът е станал малко преди 17 часа. Ударили са се два леки автомобила. Двама сериозно пострадали - мъж и..

публикувано на 04.10.24 в 20:02

Съд наложи 1000 лева глоба за бивш кмет на Берковица

Окръжен съд - Монтана одобри споразумение, с което наложи 1000 лева глоба за длъжностно присвояване на бивш кмет на община Берковица. Съдът одобри споразумение, постигнато между Окръжната прокуратура и защитата на обвиняемата Димитранка Каменова..

публикувано на 04.10.24 в 19:53

Освободиха петимата задържани в акцията срещу купуването на гласове в Кюстендилско

Петимата задържани при полицейската акция срещу купуване на гласове в Кюстендилско в сряда са освободени. Припомняме, че след полицейската опирация бяха образувани  пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на..

публикувано на 04.10.24 в 19:47