Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Земя на номади“ с „Оскар“ за най-добър филм, Мария Бакалова не успя да спечели

Българката впечатли с роклята си на церемонията в Лос Анджелис

| обновено на 26.04.21 в 18:43
Родената в Пекин Клоуи Чжао получи „Оскар” за най-добър режисьор за „Земя на номади“, който бе обявен и за най-добър филм.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата българска актриса с номинация за престижните филмови отличия на американската киноакадемия Мария Бакалова не получи "Оскар" за участието си в комедията „Борат 2”.

В категорията за поддържаща актриса, в която беше номинирана Мария Бакалова, призът отиде за Юн Ю-джун, която участва във филма "Минари", разказващ за корейско семейство, преследващо американската мечта през 80-те години на миналия век. На червения килим преди церемонията Бакалова сподели:

„Чувствам се като в сън. Играя от 12 години, но в драматичния свят. "Борат" беше първата ми комедийна роля. Надхвърлят се всичките ми очаквания. Семейството и страната ми гледа, развълнувани са и вдъхновени, че е възможно да сбъднеш мечтите си, ако вярваш в тях и се осмелиш да ги постигнеш".

Наградата представи Брад Пит, който разказа какво е вдъхновило всички номинирани актриси:

„За Мария Бакалова това е била Мерлин Монро. Записвала си е цитата на Мерлин „Ще бъда голяма филмова звезда някой ден”. Мария, добре дошла".

Би Би Си шеговито коментира, че за Бакалова физическата дистанция не е била проблем заради големия обем на роклята.

Роклята на „Луи Вюитон“, която носеше младата актриса, е направена от 100 метра тюл - лек мрежест материал - съчетан с дълбоко V-образно деколте, украсено с диамантена огърлица.

Мария Бакалова впечатли с роклята на церемонията в Лос Анджелис

Филмът "Земя на номади" за американската общност, която живее в подвижни домове и постоянно странства, беше победителят на вечерта. Лентата беше отличена за най-добър филм. Той се смята за един от най-непретенциозните, печелили тази награда - с бюджет под 5 милиона долара и с участието на предимно непрофесионални актьори. Освен това „Земя на номади” получи призовете и за най-добър режисьор за родената в Китай Клоуи Жао, която е втората жена и първата цветнокожа, получила това признание, както и за най-добра актриса за Франсис Макдорманд, която получава отличието за трети път.

"Винаги съм намирала доброта в хората, които срещам навсякъде по света. Така че тази награда е за всички, които имат вярата и смелостта да запазят добротата в себе си и да я съхранят един към друг, независимо колко трудно е това. Тя е за вас, вие ме вдъхновявате да продължа. Благодаря ви!", каза Клоуи Жао, която стана първата цветнокожа жена, удостоена с „Оскар“ за най-добър режисьор и едва втората дама, отличена в категорията. 

Наградата за най-добър актьор отиде за Антъни Хопкинс за изпълнението му в "Бащата", където играе мъж, покосен от деменция. Това е втората му статуетка - 30 години след „Ханибал Лектър”. 83-годишният Хопкинс стана най-възрастният актьор, отличен с "Оскар". 

Победителката в категорията на Бакалова - за поддържаща женска роля, е южнокорейката Юн Ю-джун, за изпълнението си в „Минари”.

„Категоризират хората като черни, бели, жълти, кафяви и т.н. Но не е хубаво да се делим така. Мисля, че ако съберем всички цветове, ще е много по-красиво. Дори дъгата има седем цвята!“, каза Юн Ю-джун.

Даниел Калуя бе обявен за най-добър актьор в поддържаща роля във филма „Юда и черният месия“.

Юн Ю-джун с Даниел Калуя и Франсис Макдорманд/ЕПА/БГНЕС

Емералд Фенeл получи наградата за най-добър оригинален сценарий за филма „Момиче с потенциал“.

"Всичко, коeто мога да кажа, е, че се опитвам много силно да не плача, което е ужасно трудно като англичанка, тъй като англичаните винаги плачат. Този филм беше направен от най-невероятните хора на света за 23 дни и те вложиха в него напълно своята гениалност, хумор и любов. Трябва да благодаря на толкова хора и се чувствам притеснена, че съм тук сама", каза тя.

"Оскар" за най-добър чуждестранен филм получи "Още по едно" на датския режисьор Томас Винтерберг

Наградата за най-добър анимационен филм бе присъден на творбата "За душата". Тя разказва за приключенията на душата на музикант, която е отделена от тялото му в резултат на инцидент. 

Поради пандемията церемонията се проведе пред едва 170 гости. Традиционната поява на номинирани на червения килим пострада най-силно от ограничителните мерки, защото много малък брой фотографи и журналисти отразяваха събитието.

Журналистът и кинокритик Владислав Апостолов коментира пред БНР, че паролата "Разнообразие" е била препотвърдена и от тазгодишните награди "Оскар".

Интервюто на Петър Волгин с Владислав Апостолов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: БГНЕС

Днес парламентът няма за заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум 121 за начало на заседанието.  Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В предварително обявената програма е изслушване на Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в..

публикувано на 02.06.24 в 15:08
Бенямин Нетаняху

Съветник на Нетаняху за плана на Байдън за Газа: Не е добра сделка, но Израел го приема

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди днес, че страната му е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа, предаде Ройтерс. САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да..

публикувано на 02.06.24 в 14:28

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 02.06.24 в 14:27

Сливен почете Деня на Ботев и падналите за свободата на България

Сливен отбеляза Деня на Ботев и падналите за свободата на България с общоградска церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. С двуминутно мълчание и вой на сирени във всички селища в областта бе почетена паметта им.  "Делото на Ботев продължава да живее, да вдъхновява поколения след него да се..

публикувано на 02.06.24 в 14:13

Перник се поклони пред подвига на Ботев

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, перничани отрупаха с цветя паметника на поета-революционер пред сградата на Професионалната гимназия по техника и енергетика, носеща неговото име.  Венци и цветя бяха..

публикувано на 02.06.24 в 13:59