Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на труда

| обновено на 01.05.21 в 08:23
БСП ще отбележи Деня на труда с митинг-концерт, синдикатите няма да организират чествания.
Снимка: БГНЕС (архив)

На 1 май се отбелязва Международният ден на труда. В навечерието му представители на синдикатите у нас отбелязват, че все още актуални продължават да са въпросите за продължителността на работния ден и за заплащането на труда.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза за „Хоризонт“, че синдикатът настоява да се въведе т.нар. заплата за издръжка, чийто брутен размер според синдикалните сметки към момента е 1250 лева:

„КНСБ настоява догодина, най-късно по-догодина, поне половината от български работници да получават заплата за издръжка, а с хоризонт до 2025 г. минималната работна заплата да стигне тези нива и наистина да можем да кажем, че в България няма работещи бедни“.

Президентът на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви:

„Ние приемаме като природни явления това, че работният ден е осемчасов, че работната седмица е петдневна, че хората получават пенсии, болнични, но това са неща, които хората преди нас, в някакъв смисъл и ние, нали, са постигнали с тежки борби и за да може да се радваме на тия придобивки трябва да внимаваме и да се борим за тях и в бъдеще“.

Синдикатите у нас за втора година няма да организират чествания за Деня на труда заради коронавирусната епидемия.

БСП ще отбележи деня с митинг-концерт под надслов: „Достоен труд - достоен живот“ в столичната Борисова градина и с различни прояви в цялата страна.

Президентът Румен Радев ще посети Първомай по случай празника на града. Държавният глава ще разговаря с представители на общинското ръководство, кметове на населени места в района, медицински работници и с представители на местния бизнес.

Първомайски протест в Португалия, 2020 г./ЕПА/БГНЕСОтбелязването на Деня на труда в над 80 държави по света ще премине с протести срещу безработицата и ръста на издръжката на живот през последната година, предизвикани от световната пандемия от Covid-19.

В по-голямата част от света за втора поредна година Международният ден на труда се отбелязва в обстановка на ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус. Освен това за изминалите 12 месеца се отчита увеличаване на нивата на безработицата в световен мащаб и показване на разходите за издръжка на живот. Безпрецедентно нарасна дистанционно полаганият труд.

Полицията в Германия е подготвена за възможни бунтове в столицата Берлин и на други места в страната. Очакват се демонстрации. Причината за напрежението сега е засилващото се неодобрение спрямо ограничителните мерки заради коронавируса.

В Париж ще се състои първомайско шествие. Както и през 2020 г. традиционният за този ден концерт в Рим ще се предава по обществените телевизия и радио.

Протести на работници са планирани в Индонезия и Тайван, където хората ще излязат по улиците, за да изразят недоволството си от трудовите реформи на правителството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху доста до лекарства в малките населени места

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в Атина" – под това заглавие няколко централни гръцки издания публикуват днес пълна информация за..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с...

публикувано на 01.07.24 в 10:49

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 л в секунда са необходими за нормалното водоподаване за трите общини. На първо време е необходим спешен ремонт на..

публикувано на 01.07.24 в 10:33
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. Патриархът отбеляза, че е..

публикувано на 01.07.24 в 10:21

"Възраждане" няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС"

След като ГЕРБ-СДС предложи кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков от партия "Възраждане" казаха за БНР, че позицията им остава непроменена и те няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС". По-рано и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че "няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае..

публикувано на 01.07.24 в 10:06