Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай на испанец, заразен с индийския вариант на коронавируса

| обновено на 03.05.21 в 08:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионалното правителство на Естремадура потвърди първият случай на заразен испанец с индийския щам на Covid-19. Това се случи само ден, след като властите в Галисия потвърдиха, че трима моряци от екипажа на кораб, акостирал във Виго също са инфектирани с индийския щам.

Това се случва само ден, след като властите в испанската автономна област Галисия потвърдиха, че трима чуждестранни моряци също са инфектирани с индийската мутация.

Между четиримата заразени няма връзка. Тримата са част от екипажа на кораб, чийто моряци са индийци и филипинци. Общо са 22-ма, но от тях 5 са дали положителна проба за Covid-19, а трима са с индийския щам.

Заразеният в Естремадура е пристигнал от Мадрид, където е получил международна магистърска степен. Сред състудентите му е имало индиец, от който най-вероятно се е заразил. Болният е изолиран и се лекува, а властите в Мадрид съобщиха, че индиецът вече е напуснал територията на Испания, но те ще наблюдават останалите студенти.

Вторият вицепремиер и министър на здравеопазването на Естремадура, Хосе Мария Вергелес, заяви, че "няма риск" от заразяване на населението с индийския щам на Covid-19, тъй като са взети всички предпазни мерки. Той благодари на заразеното лице за "сътрудничеството" му, както и на медиците, поставили диагнозата, и на микробиолозите за бързата им и точна "експертиза".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

348 са новите случаи на коронавирус, 3405 са поставените ваксини

348 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие от направените общо 3194 теста. Това сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ.  Починали са 48 души, а като излекувани са отчетени - 553 души.  Общо 6754..

обновено на 03.05.21 в 07:08
Еманюел Макрон се срещна с ученици с тъмносиня маска на лицето в тон с костюма му.

Макрон: Франция се готви да разхлаби мерките срещу коронавируса на четири етапа

Франция се готви да разхлаби мерките срещу коронавируса на четири етапа. Президентът Еманюел Макрон очерта в интервю пътния лист на постепенното излизане от ограниченията. Еманюел Макрон избра да се обърне към регионалните френски издания, за да..

публикувано на 29.04.21 в 20:14

Румъния с първи случай на индийския вариант от коронавирус

Румъния съобщи за регистриран първи случай на индийския вариант на ковид , потвърден от здравното министерство. Случаят е диагностициран при 26-годишен пациент, който пристигна в Румъния преди около месец и проявил леки симптоми, съобщава Ройтерс. По..

публикувано на 29.04.21 в 14:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правилникът за прилагане на Закона за собствеността на земеделските земи готов до 24 май

До 24 май ще бъде изготвен правилникът за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Такова уверение са получили членовете на Българската аграрна камара при първата си среща със служебния земеделски министър Георги Тахов...

публикувано на 19.05.24 в 07:49
Предвидени са срещи с Вселенския патриарх Вартоломей.

Български духовници са на визита в Истанбул

Делегация от български архиереи е на посещение във Вселенската патриаршия в Истанбул. По време на визитата са предвидени срещи с Вселенския патриарх Вартоломей и Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний, съобщава изданието "Ортодокс таймс"...

публикувано на 19.05.24 в 07:42
Бени Ганц

Разрив във военновременния кабинет на Израел

Разрив в израелския военновременен кабинет - центристът Бени Ганц постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху. Същевременно стотици участваха в пропалестински протест във Вашингтон, докато съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк..

публикувано на 19.05.24 в 07:29
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили са отблъснали руснаците в източната част на Донецка област

Украински прокурори съобщиха, че разследват нападения срещу мирни граждани в два града в североизточната част на Харковска област. От своя страна руското министерство на отбраната обаче съобщи, че неговите сили са превзели село Старица в същата област,..

публикувано на 19.05.24 в 04:22

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е..

публикувано на 18.05.24 в 21:02