Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В спор за риболова след Брекзит:

Франция заплашва да спре тока на остров Джърси, британски военни кораби патрулират

Сортиране на улова на борда на риболовен кораб в Ла Манш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два бойни кораба на британския кралски флот патрулират във водите около остров Джърси, след като френски риболовни траулери се насочиха към острова, за да изразят протеста си, че са нарушени правата им след Брекзит.

Кризата около остров Джърси се задълбочи, след като окол 60 френски и местни риболовни корабчета блокираха основното пристанище на острова Сейнт Хелиър.

Френските рибари твърдят, че техните права са несправедливо ограничени чрез издаването на специален лиценз на остров Джърси, съгласно нова система, която изисква френските рибари да доказват, че в миналото са ловили риба в териториалните води на Джърси.

Французите твърдят, че това е допълнително изискване, за което не са били уведомени. Министърът на външните работи на острова Иън Горст заяви, че ще се срещне с рибарите.

Двата британски бойни кораба са изпратени да следят обстановката, както заявиха от Лондон.

По-рано Франция заплаши да прекрати електрозахранването на Джърси във връзка с риболовния спор. 95% процента от тока на острова се осигурява чрез три подводни кабела от Франция.

Евродепутатът Стефани Йон-Кортин от Комисията за риболова на ЕС коментира, че европейците са били изненадани от налагането на новите правила на острова и се надяват на добра воля от Джърси и британските власти за намаляване на напрежението.

По повод на заплахата за спиране на електрозахранването тя каза, че на този етап това са само думи. Премиерът Борис Джонсън снощи изрази пълна подкрепа за Джърси, който е най-големият от Нормандските острови в Ла Манша, е владение на британската корона и се намира само на около 22 километра от френския бряг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Министърът на отбраната отрече да се обмисля връщане на наборната военна служба

Противоминната операция в Черно море е мирна по характер, за нея е информирана Русия и не се използва за изпращане на въоръжение в Украйна.  Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в отговор на въпрос на депутата от БСП Иван Петков. Операцията е започнала на 2 юли и вече е в ход: "Както виждате, няма никаква негативна реакция от..

публикувано на 04.07.24 в 15:52

Един убит и двама ранени при престрелка в столичния кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес в блок №3. Според първоначалната информация са били простреляни 3 мъже. От Спешна помощ съобщиха за БНР, че има един убит и още двама пострадали. Сигналът е подаден в 15.01 часа. На мястото са били изпратени 3 линейки. Единият от ранените е с прострелни рани в..

публикувано на 04.07.24 в 15:46
Аптека в Силистра

И в Силистра протестираха, не са съгласни с НЗОК

В Силистра вчера и днес фармацевтите не спряха работа, макар и само за половин час, както колегите си в страната, но това не означава, че не ги подкрепят. Категорични са, че ще преминат към ефективни протестни действия, ако промените, които НЗОК готви, влязат в сила.  Предупреждават, че фалити очакват много от собствениците на аптеки,..

публикувано на 04.07.24 в 15:43
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Путин заговори за нови договори за колективна сигурност

Президентите на Китай и Русия се обявиха за нова организация за сигурност в противовес на НАТО. В Астана, където се провежда срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, руският президент Владимир Путин говори за нов набор от евразийски договори за колективна сигурност. Новата регионална система за сигурност трябва да бъде отворена за..

публикувано на 04.07.24 в 15:11
Николай Марков

"Величие" призова Николай Марков да освободи поста на председател на ПГ

Ръководството на партия "Величие" официално призова Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната група, а Виктория Василева доброволно да се откаже от поста заместник председател на Народното събрание.  В публикувано на сайта на партията съобщение се казва, че това е решение на Централния съвет на партията и то е взето на извънредно..

публикувано на 04.07.24 в 15:10
Илхан Андай

Илхан Андай: Яваш-яваш Доган ще нареди пъзела

Яваш-яваш Ахмед Доган ще нареди пъзела . Нещата са вече под контрол . С тази констатация журналистът Илхан Андай започна коментара си за случващото се през последните дни в ДПС и уточни: " Почетният председател ще разбере, че е жертва на интригите на едни хора около него и по върховете на партията, които той отгледа от състояние на амбициозни..

публикувано на 04.07.24 в 15:09
Протестиращи фармацевти в Хасково -  4 юли 2024 г.

Ако няма решение по казуса с Наредба 4, след 1-2 месеца НЗОК няма да може да плаща на аптеките

Продължава да се търси решение на проблема възникнал с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за изпълнение на безплатните за пациентите рецепти. Това стана ясно след среща на собствениците на аптеките с Министъра на..

публикувано на 04.07.24 в 14:41