Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето региони в Испания разхлабват мерките против коронавирус

Жители на Мадрид приветстват изтичането на "състоянието на тревога", 8 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От полунощ отпадна „състоянието на тревога”, въведено в Испания на 25 октомври миналата година, по време на втората вълна на пандемията от Covid-19. Това означава, че мерките за овладяване на заболеваемостта няма да се налагат от централното правителство, а всяко от регионалните правителства ще решава само как да действа на своята територия.

В 17-те автономни региони и 2-та автономни града вече действат различни ограничителни мерки, наложени от местните власти. Повечето от тях обявиха, че ще премахнат забраната за преминаване между отделните региони, както и вечерния час, но има и такива като Балеарските, Канарските острови, Навара, Страната на Баските и Валенсия, които ще запазят нощното ограничение на мобилността, въпреки че се нуждаят от одобрението на съдиите, за да могат да прилагат тези мерки, тъй като засягат основните права на гражданите. 

Висшият съд на общностите ще ратифицира мерките, предложени от автономните правителства, а Върховният съд с указ на Краля, одобрен от Министерския съвет, ще е последната инстанция, пред която регионалните правителства могат да подават жалби, ако съдиите отменят мерките им. 

Това предизвика протести от страна на съдиите, според които борбата с пандемията е работа на здравните власти и политиците, а не тяхна задача. „Ние, съдиите, не сме тук, за да управляваме“, каза председателят на Камарата по административни спорове на Върховния съд Сезар Толоса и предупреди за „значителния дефицит“, който съществува в законодателството за извънредно здравеопазване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Испания иска от Великобритания да преразгледа "зеления списък"

Правителството на Испания поиска Великобритания да преразгледа „зеления списък” със страните, до които ще бъде улеснено пътуването от 17-ти май. Основният аргумент е, че епидемиологичната обстановка е различна във всеки един от автономните региони и не..

публикувано на 08.05.21 в 08:58

Британците няма да могат да пътуват без последваща карантина до Испания и Гърция

Британците ще могат да пътуват без последваща карантина до Гибралтар и Малта, но не и до Испания и Гърция. Това гласи новата схема за възстановяване на задграничните пътувания на премиера Борис Джонсън. Информацията е на вестник „Сън“, цитиран от..

публикувано на 05.05.21 в 10:47

Почти 5 милиона в Испания вече са изцяло ваксинирани срещу COVID

Испанската министърка на здравеопазването Каролина Дариас съобщи днес, че се очаква до 24 часа да се достигне прагът от 5 милиона изцяло ваксинирани срещу COVID-19, предаде Асошиейтед прес. Дариас добави, че страната напредва с необходимото темпо,..

публикувано на 03.05.21 в 16:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени..

публикувано на 29.06.24 в 19:42