Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанското правителство е против увеличението на заплатите в CaixaBank

Протест на служители в CaixaBank във Валенсия, 14 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство чрез Фонда за преструктуриране на банките (FROB) гласува против увеличението на заплатите на ръководството на CaixaBank. Това се случи на фона на най-голямото съкращение в историята на испанския банков сектор.

Миналия месец от банката обявиха, че съкращават близо 8300 души и закриват над 1 500 клона в цялата страна. 

С активи от 623,8 милиарда евро CaixaBank е най-голямата банка на националния пазар, която се разрасна допълнително след сливането си с Bankia. В петък на събрание на акционерите, държавният Фонд за преструктуриране на банките, който е акционер в Bankia и след сливането й с CaixaBank вече притежава 16% от акциите, се опита да сложи таван на заплатите, но срещна съпротивата на останалите акционери. От 2012 година в страната има лимит само на заплатите, които се формират от публични средства, но не и на акционерните дружества. 

Те сами определят размера на възнагражденията на ръководството, а Европейската централна банка като надзорен орган може да ги ограничи само ако застрашават платежоспособността им. В момента изпълнителният директор на СaixaBank взима 1 650 000 евро годишно, плюс 200 000 бонус, което според акционерите е заплата под средната за сектора и трябва да бъде актуализирана. Синдикатите обаче нарекоха идеята „скандална” и „срамна”, а вицепремиерът Надя Калвиньо каза, че е „напълно неприемлива”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

CaixaBank съкращава 8300 служители, закрива над 1500 банкови клона

Ръководството на CaixaBank обяви, че след сливането си с банка Bankia ще съкрати 8291 души, което представлява 18,67% от общия брой служители на банката в цяла Испания. Ще бъдат закрити и 1534 клона, или 2% от клоновата мрежа. Това е..

публикувано на 20.04.21 в 15:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители...

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом,..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен..

публикувано на 10.05.24 в 19:50

Първата водородна зарядна станция беше официално открита в София

Първата за България и региона водородна зарядна станция бе официално открита в София. Проектът е част от лабораторията за тестване и развитие на системи за чиста енергия. Но и крачка към това в България да има повече инфраструктура за водородни..

публикувано на 10.05.24 в 19:28

Екоинспекцията спря незаконен добив на инертни материали от Дунав в защитена местност

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново спря незаконен добив на инертни материали от река Дунав в защитена местност около свищовското село Вардим. Нарушението е констатирано при проверки след сигнали от жители на село Вардим и от..

публикувано на 10.05.24 в 19:28

Продължават протестите в София заради новата организация на движение по ул. "Фритьоф Нансен"

За поредна вечер граждани излязоха на протест в центъра на столицата и блокираха кръстовището на булевард "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Недоволството е заради въвеждането на нова организация на движение в района. Един от протестиращите..

публикувано на 10.05.24 в 19:10