Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Белянова: Отдавна се говори за ББР като за банката на олигарсите

В рамките на месец може да се провери как са били изразходвани 700 милиона лева, отпуснати по време на пандемията, казва бившият зам.-председател на АДФИ

Албена Белянова
Снимка: БГНЕС

Интересите на обществото са над всякаква банкова тайна. Това са нашите пари. Това мнение изрази в интервю за БНР адвокат Албена Белянова, бивш заместник-председател на Агенцията „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ). 

В предаването „Преди всички“ тя коментира оповестените от Министерството на икономиката данни за дружествата, получили най-големи кредити от Българската банка за развитие (ББР)

В крайна сметка законът казва – стимулиране и растеж на малки и средни предприятия. Тук въпросите са кой е решил да отпуска кредити на големи предприятия, на какво правно основание, при какви критерии, при какви условия, защо точно на тези, а не на всички големи предприятия? Това би следвало да са решения на управителния и надзорния съвет на ББР.“

Това е банка, създадена с парите на данъкоплатците, изтъкна Белянова, а относно обезпеченията отбеляза:

Ще е интересно да се види тези големи кредити как са обезпечени. Ще се върна на кредита от 75 милиона, отпуснат на колекторска фирма, която е с 2 хиляди лева оборот. Това е абсурдно.“

Тези 700 милиона, които бяха отпуснати с постановление на Министерския съвет по време на пандемията – с тях какво се  е случило? Тук може да влезе Агенцията за държавна финансова инспекция и да направи проверка целево ли са разходвани тези средства – това са средствата на данъкоплатците“, подчерта още Албена Белянова.

АДФИ може да провери целево ли са разходвани тези 700 милиона, но не може да извърши проверката по отношение на отпусканите кредити, уточни тя.

Възможно е да бъде направена проверка на начина на разходване на тези 700 милиона лева в рамките на месец. Въпросът е каква е целта – да бъде проверено качествено, обективно и всестранно или за пореден път да бъдат замазани нещата.“

Запитана това ли е новата КТБ, Албена Белянова коментира:

Това се говори много отдавна - банката на олигарсите. Защото те работят крайно непрозрачно.“

„Когато се работи прозрачно, ние, българските граждани виждаме дали се работи за нас или в наш интерес“, допълни тя.

Година по-късно не знаем и какво се е случило с проверката в областта на хазарта, подчерта още Белянова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Викторова

Кампанията "Родители с тийнейджъри" на Асоциацията на козметиците в България започва на 28 октомври

От 28.10. до 03.11.24 г. (включително) ще се проведе поредното издание на кампанията " Родители с тийнейджъри"  по инициатива на Асоциация на козметиците в България . В рамките на една седмица членове на организацията – козметици ще организират ден на отворени врати в салоните си за красота и ще проведат безплатни..

публикувано на 20.10.24 в 08:32

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба № 3. Знаят ли децата ни къде и как да се движат с тротинетки, така че да не застрашават другите, а..

публикувано на 20.10.24 в 07:34

С обичая Пануда се въвежда бебето в общността

Обичаят Пануда е предложението от област Добрич за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Кандидатурата е подготвена от Народното читалище „Свобода - 1897“ в село Гурково, община Балчик. Предложението е в категорията „Социални обичаи, обреди и празнични събития“.  През месец ноември..

публикувано на 20.10.24 в 07:23

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен конгрес на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства . Това събитие е от..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР. По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии,..

публикувано на 14.10.24 в 09:52