Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Което ни свързва“ през май търси ориентир в словото и историята

Анелия Иванова
Снимка: Радостина Билярска

В месечната рубрика на Справочна редакция в БНР „Което ни свързва“ в „Нощен Хоризонт“ с Анелия Иванова припомняме отправни точки на националната ни идентичност, събрани в живота на хора, които не бива да забравяме. "Ориентир" е свързващата дума между личностите и събитията, чиито годишнини отбелязваме през май.

Мустафа Кемал Ататюрк             Снимка: Pixabay

Да умееш да подреждаш думите така, че когато ги четат и след 100 години, духът ти да не се срамува от теб. Особено ако си журналист. Такъв пример е Христо Бръзицов. 

Един от прогресивните политици както на своята родина, така и на размирния ни Балкански полуостров и на бушуващата от военни страсти Европа, роденият на 19 май преди 140 години Мустафа Кемал Ататюрк има своите минути в „Което ни свързва“. Интересно е, че по това време в Османската империя няма практика да се регистрират ражданията, не е известна и точната му дата на раждане. По-късно той сам решава да приеме 19 май за свой рожден ден.

Може би за първи път български артист гастролира в Централна Европа. Това е голямо събитие за родния театър, а може би и за народа ни - негов представител да привлече вниманието на взискателната чешка театрална публика. Това се случва през 1910, когато Сава Огнянов, роден на 24 май преди 145 години, е вече утвърден и обичан актьор. Учил архитектура в Мюнхен, но посещавал и театрални курсове при известни педагози, а решението да свърже живота си с театъра идва съвсем очаквано.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00