Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ не очаква преброяването на населението да отчете повече от 7 млн. души

Търсят се още 8 хиляди преброители

| обновено на 26.05.21 в 13:47
Председателят на НСИ Сергей Цветарски и Магдалена Костова по време на брифинга
Снимка: БГНЕС

Личните данни по време на преброяването на населението са напълно защитени, увери председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Най-важното статистическо изследване ще бъде между 7 септември и 3 октомври, като от началото му до 17 септември ще бъде отворена възможността за електронно попълване на анкетната карта. Тя ще завършва с генерирането на код, който след това ще бъде взет от преброител. Преброителите ще имат и ангажимент между 17 септември и 3 октомври да преброят останалата част от населението, които не са участвали в електронната версия.

Заради пандемията преброяването бе отложено за септември тази година, а от националната статистика сигнализираха за сериозен недостиг на преброители и контрольори. Кандидатстването започна от вчера и ще продължи до 10 юни.

Преброяването е важно, защото въз основа на данните от него се определя ресурсът за обществените политики за десетилетие напред, припомнят от Националния статистически институт.

По-голям е недостигът на преброители в големите градове – София, Пловдив, Варна, Стара Загора. Повече от необходимия брой кандидати има в Северозападна България, уточняват от националната статистика.


Всички, които са били утвърдени за преброители и контрольори преди отлагането на самото изследване, могат да се включат. За освободените места се набират нови кандидати.

"Преброителят трябва да посети абсолютно всички жилища. Когато лицата са се преброили електронно, той трябва да им вземе този уникален преброителен код, който е генериран от нашата система", каза Магдалена Костова, която ръководи изследването.

Според Сергей Цветарски има риск от хакерски атаки, но най-голямата опасност е системата да бъде блокирана.

Председателят на НСИ определи като най-голяма трудност преброяването на българите чужбина и посочи, че психологическата граница от 7 милиона дзуши население едва ли ще бъде премината.

Преброяването ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа. От 7-и до 17-и септември ще протече електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще протече с преброители, уточни пред БНР Магдалена Костова, която оглавява Дирекция „Демография и социална статистика“ в НСИ. 

Към момента има 22 000 преброители, по предварителен разчет са необходими 30 000. Планирането съобразява процента хора, които при предишното преброяване са се преброили електронно. Този път очакванията са този дял да надхвърли 50%.

Кандидатите трябва да са пълнолетни, със завършено средно образование. Не е необходим предишен опит, но е добре да са комуникативни. Предимство е да са работили с документи или да са участвали в предишни кампании по преброяване, поясни Магдалена Костова.

Преброителите ще посещават домовете между 8 часа сутринта и 8 вечерта, включително събота и неделя. Ще се легитимират със служебни карти със снимки.

Страната е разделена на преброителни участъци. Всеки преброител ще има карта и списък с адреси, които трябва да посети.

Повече детайли по темата чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

4 пистолета са открити близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичният квартал "Модерно предградие". Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни а едно незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около..

публикувано на 05.07.24 в 11:26
Калин Стоянов

Калин Стоянов за празника на МВР: Това не е просто една от професиите, това е кауза

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поздрави бившите и настоящи служители на МВР по случай 145 -тата годишнина от създаването на министерството. Днес сутринта ръководството на МВР поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн в София. "Нека да бъдат здрави, успешни. Предизвикателствата са много. Всеки ден има такива. Това е..

публикувано на 05.07.24 в 11:23
Дарин Георгиев от

Дарин Георгиев: Това е краят на партия "Величие"

Това е краят на партия "Величие". Това заяви вече бившият зам.-председател на парламентарна група Дарин Георгиев. За разпадането й той обвини основателят на партията Ивелин Михайлов. "Човекът, който стои зад кулисите на партията. Членът, т.нар. член на партия "Величие", така Георгиев описа Михайлов. Георгиев заяви, че ще остане верен на..

публикувано на 05.07.24 в 11:14

Голям интерес към нова фериботна връзка от Солун за островите в Егейско море

Днес от Солун отплава първият ферибот по връзката за островите в северните Споради - Алонисос, Скопелос и Скиатос. Няма нито едно свободно място. Билетите свършиха поне преди седмица, съобщават от туристическата агенция.  Повечето пътници днес са от балканските страни, допълват информацията, като посочват, че има също много българи с личните си..

публикувано на 05.07.24 в 11:10

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националният осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 милиона лева спрямо..

публикувано на 05.07.24 в 10:41
Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

"Това е поругаване паметта": Родолюбиви организации срещу решението за Войнишкия паметник

Ще се проведе нов конкурс за изграждане на Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк, след като кметът Васил Терзиев прекрати процедурата.  Председателят на журито, одобрило победил - д-р Валентина Иванова, отхвърли посочените от кмета аргументи , че журито е без професионални качества. Тя не приема и другата критика – за..

публикувано на 05.07.24 в 10:25
Станислав Балабанов

Станислав Балабанов: Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза

Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза. Това заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Станислав Балабанов.  Той увери, че ИТН са готови да получат третия мандат, за да дадат алтернатива на България: "Ако има разум въобще сред другите политически формации, да излезем от кризата. До момента се..

публикувано на 05.07.24 в 10:23