Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английски сблъсък ще определи победителя в Шампионската лига

Манчестър Сити - Челси е финалът в Шампионската лига
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изцяло английският сблъсък между отборите на Манчестър Сити и Челси ще определи тази вечер новия носител на трофея в Шампионската лига по футбол.

От 22 ч. българско време в португалския град Порто на "Ещадио ду Драгао" съперниците ще бъдат подкрепяни от общо 16 500 фенове, колкото е допустимата бройка на присъстващи за този финал. Той бе преместен там от Истанбул, заради проблемите с Covid-19, които има в югоизточната ни съседка.

"Гражданите" се надяват да спечелят купата за първи път в своята история, докато лондончани вече са го правили през 2012 година.

Сити е убедителен шампион на Англия през този сезон, докато Челси завърши четвърти на 19 точки в класирането зад тазвечершния си съперник в Шампионската лига.

Интересно е, обаче, че през тази кампания Челси на два пъти победи Манчестър Сити - за първенство и за ФА Къп.

Двата отбора са в пълни състави за най-важния си мач за сезона. В редиците на манчестърци само Илкай Гюндоган има леки проблеми след сблъсък с Фернандиньо на вчерашната тренировка.

Мениджърът на Сити Пеп Гуардиола е печелил трофея с Барселона през 2009 и 2011 година, а тази вечер ще пробва да стигне до триумфа и с друг ръководен от него отбор.

Томас Тухел през миналата година бе на финал в Шампионската лига с водения тогава от него Пари Сен Жермен, но го загуби с 0:1 от Байерн. Така че за него успехът във финала би бил първи.

Условен домакин на сблъсъка е Манчестър Сити, което означава, че тимът ще може да използва традиционния си екип в светлосиньо и бяло. За разрешаване на спорни ситуации ще бъде използвана системата ВАР. 

Двата отбора ще могат да извършат по пет смени в редовното време и да направят по още една в продълженията, ако 90-те минути не определят победителя. При ново равенство и тогава, ще се стигне до изпълнение на дузпи.

В тази връзка Тухел изрази възхищението си от над 20-те успешно изпълнени дузпи във финала на Лига Европа между Виляреал и Манчестър Юнайтед и добави, че вече е определил изпълнителите от бялата точка, ако се стигне до там.

Гуардиола също призна, че очаква финалът да бъде много тежък и е лесно да се каже "забавлявайте се", но е трудно да се изпълни.

Кой е по-добър от двата английски съперника на финала, ще стане ясно най-рано малко преди полунощ наше време тази вечер. Но е възможно победителят да бъде излъчен и малко след 12-ия час.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктория Азаренка

Виктория Азаренка с експресен успех в Париж

Бившата водачка в световната ранглиста по тенис при жените Виктория Азаренка постигна категорична победа с 6:1, 6:0 над аржентинката Надя Подороска в мач от първия кръг на "Ролан Гарос". Срещата, която противопостави две бивши полуфиналистки в Париж, премина изцяло под диктовката на белорускинята. Тя пое инициативата още в началото на мача,..

публикувано на 29.05.24 в 06:41
Новак Джокович

Новак Джокович започна с победа на "Ролан Гарос"

Шампионът от миналогодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис Новак Джокович започна защитата на трофея с трисетова победа срещу представителя на домакините Пиер-Юг Ербер. Сърбинът се наложи с 6:4, 7:6(3), 6:4 за малко повече от два часа и половина. "Можеше да играя по-добре, особено при ретурите, но браво на него за добрия..

публикувано на 29.05.24 в 06:39
Килиан Мбапе

Избраха Килиан Мбапе за най-добър футболист в Европа

Френският национал Килиан Мбапе бе избран за най-добър футболист на Европа, на церемонията по връчването на традиционните награди Globe Soccer в Сардиния. Мбапе, който ще смени Пари Сен Жермен с Реал (Мадрид), изигра 48 мача във всички турнири, като отбеляза 44 гола и направи 10 асистенции. С Пари Сен Жермен той стана шампион в Лига 1 и..

публикувано на 29.05.24 в 06:37
Карлос Насар

Карлос Насар пред БНР: Трогнат съм, че съм носител на специалната награда в "Нощ на звездите"

На 1 юни фондация "Енчо Керязов" ще връчи годишните си награди. В 13-ата церемония  "Нощ на звездите", посветена на талантливите деца на България в категориите "Изкуство", "Образование" и "Спорт", ще бъдат наградени по трима финалисти. В категория "Спорт" това са състезателката по брейк Пламена Георгиева,  художествената гимнастичка Елвира..

публикувано на 28.05.24 в 15:42
Рафаел Надал

Рафаел Надал мисли за Олимпиадата, едва ли ще играе на Уимбълдън

Носителят на 22 титли от турнирите от Големия шлем Рафаел Надал заяви, че цялото му внимание се насочва към предстоящите Олимпийски игри в Париж и е малко вероятно да участва на Уимбълдън това лято. 37-годишният испанец изигра много силен мач срещу четвъртия в световната ранглиста Александър Зверев в първия кръг на "Ролан Гарос", но отстъпи в три сета...

публикувано на 28.05.24 в 06:42
Бохум

Бохум запази мястото си в Първа Бундеслига

Отборът на Бохум запази мястото си в Първа Бундеслига на Германия по футбол. В мач бараж за влизане/оставане в елита Бохум спечели битката срещу Фортуна (Дюселдорф) след изпълнение на дузпи, след като преди това успя да се наложи с 3:0 в редовното време и така да заличи преднината от три гола на Фортуна от първия мач. Филип Хофман се разписа два пъти..

публикувано на 28.05.24 в 06:35
ЦСКА 1948

ЦСКА 1948 си осигури бараж за Европа срещу ЦСКА София

ЦСКА 1948 победи с 2:0 като гост Славия в мач от 36-ия кръг в Първа футболна лига и се класира за бараж за участие в Лигата на конференциите. "Червените" имат актив от 52 точки и ще се изправят срещу ЦСКА София в решаващ двубой на 31 май, който ще определи последния евроучастник от българското първенство. Още в петата минута "червените"..

публикувано на 27.05.24 в 22:23