Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УС на ББР отказал информация за кредитните досиета

| обновено на 01.06.21 в 11:59
Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Българската банка за развитие е отказал да предостави кредитните досиета на компаниите с големи кредити от банката. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков.

„За съжаление УС на ББР вчера направи отказ към Одитния комитет, назначен от мен, да предостави информация за кредитните досиета. И тук цитирам: „Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем“. За мен това е нарушение на закона за независимия одит“.

Петков допълни, че е сезирал Българската народна банка и очаква реакция до края на деня.

Министърът отново подчерта, че няма опасения за ликвидността на Банката за развитие. Напротив, по думите му тя разполага със средства, които веднага трябва да бъдат вкарани в подкрепа на малкия бизнес:

„Тази банка има ликвидността да бъде един страхотен инструмент за малките и средни предприятия и моята цел е и даже с министъра на финансите това разговаряхме, че искаме веднага да вкараме цялата ликвидност, която тя има и в момента, за помощ на малките и средни предприятия като част от мерките, които са в момента нужни за възстановяване на икономиката“.

В същото време в позиция на Българската банка за развитие се твърди, че „Управителният съвет на Българската банка за развитие е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет“.

„В допълнение банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка“, се казва още в съобщението.

ББР визира и предложените на икономическия министър за промени в Устава на банката, които трябва да влязат в сила след одобрение от страна на БНБ и вписването им в Търговския регистър.

С цел прозрачност и до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 млн. лева. Това ограничение няма да се прилага за кредитни институции, посочва още Българската банка за развитие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08
Садик Хан

Садик Хан предупреди за възможен скок в престъпленията от омраза заради напрежението в Близкия изток

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди за потенциално увеличаване на престъпленията от омраза във Великобритания, предизвикано от нарастването на насилието в Близкия изток, след като водеща британска еврейска организация предупреди за опасността от "атаки за отмъщение" на Острова. Предупреждението на кмета на столицата идва след поредица от израелски..

публикувано на 01.10.24 в 04:38
Изглед към централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, септември 2022 г.

Среща между Никос Христодулидис и Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк

Неформална тристранна среща между генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, президента на Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк, обявиха от централата на международната организация в понеделник вечерта. Съобщението дойде в навечерието на днешния национален празник на Кипър – Деня..

публикувано на 01.10.24 в 04:31
Дейвид Лами

Дейвид Лами призова британските граждани да напуснат Ливан

Министърът на външните работи  на Обединеното кралство Дейвид Лами призова британските граждани да се вслушат в съвета на правителството и незабавно да напуснат Ливан. Лами каза, че ситуацията на място е "бързо развиваща се" и министрите не могат да гарантират помощ, "ако нещата ескалират значително през следващите часове и дни".  Британският дипломат..

публикувано на 01.10.24 в 04:25
Израелската артилерия поразява села в южен Ливан

Израел обяви, че е започнал ограничена сухопътна операция в Ливан

Израелските отбранителни сили са започнали преди няколко часа целенасочена и ограничена сухопътна операция в южен Ливан срещу цели и инфраструктура на терористичната организация "Хизбула", обяви армията на еврейската държава. Мишените са села, които се намират близо до границата и са непосредствена заплаха за израелските общности в северната част на..

публикувано на 01.10.24 в 02:59
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54