Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания може да се лиши от милиони британски туристи през лятото

Плаж в Испания

Испания може да загуби милиони британски туристи, след като страната отново остана извън т.нар. „зелен списък“, публикуван от правителството на Великобритания. Списъкът, включва безопасни държави, до които на британските граждани е позволено да пътуват, без след това да бъдат поставени под карантина. Туристическият сектор в Испания е притеснен, защото се очакваше поне Балеарските и Канарските острови да бъдат обявени за безопасни заради ниското ниво на заболеваемост в тези автономни региони. 

Веднага след като стана ясно, че Испания не е сред 12-те държави в „зеления списък” на Великобритания, до които след 17-ти май можеше да се пътува без карантина на връщане, правителството на Педро Санчес поиска списъкът да бъде преразгледан на базата на регионалните показатели за развитието на пандемията, а не на осреднени общи. Туристическият бранш се надяваше това да стане при обновяването на списъка с безопасни държави, но за втори път Испания остана извън него, което означава, че може да загуби над 12 милиона британски туристи до края на годината, заради изисквания за няколко отрицателни PCR теста и карантина. 

Преди пандемията само Канарските и Балеарските острови приемаха общо около 5 800 000 британски туристи между юни и декември и още 7 милиона почиваха на Иберийския полуостров. 

Сега дори Португалия, единствената държава в ЕС, която Борис Джонсън смяташе за безопасна е изключена от „зеления списък” заради опасността от мутации на индийския вариант на Ковид-19. 

Въпреки това испанското министерство на туризма обяви, че отново ще се опита да преговаря за включването на отделни автономни региони в него, където заболеваемостта е много ниска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Испания одобри мерките срещу Covid-19 за следващата учебна година.

В Испания централното и регионалните правителства се споразумяха, превантивните мерки срещу Covid-19, договорени в края на май за следващата учебна година, да бъдат задължителни за всички автономни региони. Министърът на здравеопазването..

публикувано на 03.06.21 в 22:27
„Ще видим позора на съдилищата, нямащи нищо общо с демокрацията“, каза първият вицепремиер Кармен Калво.

Испания дигитализира документи за репресии от гражданската война и режима на Франко

В Испания започва процес на дигитализация на всички документи, свързани с репресиите на политическите затворници по време на гражданската война и режима на Франко. Сега те се съхраняват в главния архив на администрацията, в Документалния център за..

публикувано на 02.06.21 в 10:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изследване: Вредни химикали от опаковките на храните се натрупват в човешкото тяло

Според ново изследване публикувано в списание "Nature" стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните. Учените са констатирали наличието на малко над 3600 химикала в тялото на..

публикувано на 30.09.24 в 08:15

Си Би Ес: 116 са жертвите на урагана "Хелейн" в САЩ

Жертви, наводнения, свлачища и разрушения причини ураганът "Хелейн", преминавайки през американските щати Джорджия, Северна и Южна Каролина и Тенеси. По данни на Си Би Ес досега са потвърдени 116 загинали. На много места в югоизточната част на..

публикувано на 30.09.24 в 08:10

Съвместна акция на британските и българските власти срещу трафика на хора през Ламанша

В статия, озаглавена "Надуваеми лодки, гумени пръстени и двигатели заловени в България, преди да стигнат до трафикантите на хора, организиращи прехвърлянето на мигранти към Обединеното кралство", "Дейли мейл" запознава читателите си със съвместна..

публикувано на 30.09.24 в 08:03
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

В Ямбол и село Бояджик отбелязват 121-годишнината от рождението на Джон Атанасов

В Ямбол и село Бояджик започват събитията, посветени на 121-вата година от рождението на Джон Атанасов. По повод годишнината е предвидена тридневна програма, подготвена от  териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Ямбол и община..

публикувано на 30.09.24 в 07:55
Д-р Николай Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов представя приоритетите си като председател на БЛС

Новоизбраният председател на БЛС д-р Николай Брънзалов ще представи приоритетите за 3-годишния мандат на ръководството, както и акценти от взетите решения от провелия се 77-ми редовен отчетно-изборен събор на БЛС. Д-р Николай Брънзалов е новият..

публикувано на 30.09.24 в 07:46
Паркът в Солсбъри, в който Доун Стърджис е открита в безсъзнание след досег с

Започва публично разследване на смъртта на британка след контакт с "Новичок" през 2018 г.

Във Великобритания беше насрочено публично разследване относно смъртта на Доун Стърджис, която почина през юли 2018 година, след контакт със смъртоносното нервнопаралитично вещество "Новичок". Съдията, който председателства разследването, обаче..

публикувано на 30.09.24 в 07:46

Прогнозите за поскъпване на олиото няма да се оправдаят

Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Европейският пазар ще компенсира..

публикувано на 30.09.24 в 07:42