Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добра подиум тренировка за българските гимнастички във Варна

Добра подиум тренировка направиха българските гимнастички (ансамбъл – девойки и индивидуално - жени) преди старта на европейското първенство по художествена  гимнастика. Домакин на състезанието е Двореца на културата и спорта във Врана.

Момичетата изпробваха за първи път официалния килим в зала „Конгресна“ и показаха съчетанията си пред съдии, треньори, доброволци и на конкурентите си. Боряна Калейн изигра много добре композицията си с обръч и с топка, но имаше неточности на бухалки и на лента. Катрин Тасева също допусна грешки и беше много емоционална, защото това е последно европейско първенство в кариерата й.


Ансамбъл девойки в състав Александра Василева, Камелия Петрова, Сузан Пуладиан, Кристиана Дойчева, Гергана Трендафилова и Мария Стаменова показа новите си трика за съчетанието с пет топки. Възпитаничките на Вяра Ваташка и на Цветелина Найденова не изигараха без грешка, особено в композицията си с пет ленти.


Официалната тренировка на българският отбор изгледаха и трикратната световна шампионка Мария Гигова, президентът на Българската федерация Илиана Раева и директорът на националните отбори Деспа Каталиева.

„На днешната подиум тренировка се допускаха грешки, но момичетата могат да играят много по-концентрирано, по-уверено. За съжаление имаха грешки, може би опипваха терена, за първи път сме в официалната зала, на официалния подиум. Иначе от няколко дни сме във Варна на лагер, във форма са, в настроение и с нетърпение очакват старта. Нямаме здравословни проблеми, чувстват се добре", каза Бранимира Маркова след тренировката.

"Общо взето направиха добра подиум тренировка, допускаха някои грешки, но както обичаме да казваме ние по-добре грешки днес, отколкото утре или на състезанието", каза Илиана Раева.
Интересна беше и подиум тренировката на Русия. Топ състезателките на "Сборная" Дина и Арина Аверина имаха неточности в изпълненията си, такива имаше и при девойките ансамбъл. Президентът на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова не пристигна във Варна, но изгледа тренировката онлайн в социалните мрежи.


Над 300 гимнастички от 37 държави ще си оспорват отличията в 37-мия шампионат на Стария континент.

Това е последната проверка за гимнастичките преди олимпийските игри в Токио. Състезанието ще бъде първото, на което ще бъде приложен новият формат на европейските първенства и ще бъде квалификация за световното първенство през 2022, което също ще се проведе в България.

Шампионатът на Стария континент във Варна е последната олимпийска квалификация за гимнастичките от Европа - една индивидуалистка и един ансамбъл от тези, които все още нямат олимпийски квоти ще се преборят за участие в най-големия спортен форум в света.


Тази година форматът на Европейското първенство включва - индивидуален многобой за определяне на абсолютна европейска шампионка, многобой и финали при ансамблите (жени и девойки), отборна надпревара, която включва общите оценки на ансамбъл жени и индивидуално жени за всяка държава и финалите на уредите при жените – индивидуално.

Утре европейското започва с надпреварата при девойките, които ще излъчат както шампион в многобоя, така и на отделните уреди. Жребият отреди нашият тим  да играе последен – 10-ти в първи поток. Първото им съчетание ще е с 5 топки, а след това ще изиграят това с 5 ленти. В нашата група от силните ни състави е Израел. Във втора група са петорките на Русия, Италия, Украйна и Беларус.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италия започна защитата на европейската си титла с победа срещу Албания

Отборът на Италия победи Албания с 2:1 във втората среща от втора група на европейското първенство по футбол. В Дортмунд, Албания поведе в резултата още в първата минута с попадението на Байрами. Италианските футболисти отвърнаха бързо и с два гола на Бастони в 11-тата и Барела в 16-тата минута обърна резултата. В първата среща в групата Испания -..

публикувано на 15.06.24 в 23:56
Испания-Хърватия 3:0

Испания стартира на Евро 2024 с убедителна победа срещу Хърватия

Отборът на Испания също стартира много силно на Евро 2024, като победи тима на Хърватия с 3:0 в дебюта си на Олимпийския стадион в Берлин пред близо 40 хиляди хървати на трибуните. Испанците вкараха всичките си попадения преди почивката, като точни бяха таранът Алваро Мората, халфът Фабиан Руис и защитникът Дани Карвахал в добавеното време. Хърватите..

публикувано на 15.06.24 в 21:28
Елвира Краснобаева

Титла за Елвира Краснобаева в многобоя на турнира Гран При в Бърно

Елвира Краснобаева спечели титлата в многобоя на турнира по художествена гимнастика от веригата Гран При в Бърно (Чехия). След изключително силна игра въз питаничката на Светлана Юриевна доказа класата си като  извоюва златото с  актив от 135.800 точки. Състезателката  на варненския клуб "Грация" получи 34.500 точки за изпълнението си с  обръч, 35.200..

публикувано на 15.06.24 в 20:16
Григор Димитров

Специалист на трева ще бъде съперник на Григор Димитров на тенис турнира в Куинс

Французинът Адриан Манарино ще бъде съперникът на българина Григор Димитров в първия кръг на турнира на трава в Куинс Клъб в Лондон, който главният подгряващ преди "Уимбълдън". Поставеният под номер 3 в схемата Димитров нямаше особен късмет при жребия, тъй като 35-годишният Манарино е тесен специалист в играта на трева, като две от петте му титли са..

публикувано на 15.06.24 в 16:46
Билал Бари

Стотици фенове на Левски засвидетелстваха обичта си към Билал Бари

От Левски се разделиха подобаващо с нападателя Билал Бари, който напусна отбора след края на сезона. Мароканецът с френски паспорт се контузи получи много тежка контузия преди повече от година и половина и така и не успя да се възстанови напълно след две операции. "Стотици фенове засвидетелстваха обичта си към Билал Бари! Нападателят не спря да раздава..

публикувано на 15.06.24 в 15:34
Виктория Томова

Виктория Томова ще играе за трофея на турнира по тенис във Валенсия

Първата ракета на България при жените Виктория Томова се класира за финала на турнира по тенис на клей УТА 125 в испанския град Валенсия с награден фонд 100 хиляди евро. Водачката в схемата Томова се наложи на полуфиналите над Ирина Шиманович (Беларус) след обрат с 2:6, 6:3, 6:4. Двубоят продължи два часа и 26 минути. 69-ата в световната ранглиста..

публикувано на 15.06.24 в 15:32
Родриго Саравия

Лудогорец си осигури подписа на уругвайски халф

Лудогорец си осигури подписа на полузащитника Родриго Саравия от уругвайския гранд Пенярол, съобщи ESPN. Информацията бе потвърдена от президента на Пенярол Инасио Рулио, който добави, че българският шампион ще плати 1,8 милиона евро за правата на 23-годишния халф и си запазва 20 процента при бъдещ трансфер. Договорът на играча с разградчани ще бъде..

публикувано на 15.06.24 в 15:30