Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия изтегля свои войници от Литва заради расистки прояви

Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия отзовава свой взвод от мисията на НАТО в Литва след информации, че войници са участвали в расистки и антисемитски прояви, както и сексуален тормоз, предаде Би Би Си.

Обвиненията за поведението на военните бяха публикувани за първи път в понеделник в германското издание "Шпигел" и се касаят за парти в хотел през април. 

Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че целият взвод ще бъде изтеглен незабавно и подчерта, че виновните ще бъдат наказани по най-строг начин.

Разследването за инцидентите ще бъде проведено в Германия, а всички войници, който са знаели за проблемното поведение, но не са го докладвали, също ще бъдат наказани, каза още министърът. 

Германските войници в Литва са част от т.нар. засилено присъствие на НАТО в Източна Европа. В рамките на тази мисия местни войници биват обучавани като метод за възпиране на евентуална руска агресия.

Това не е първият път, когато германските въоръжени сили биват разтърсени от скандал с антисемитизъм. Миналата година Крамп-Каренбауер нареди частичното разпускане на елитни специални сили на Бундесвера, след като 20 техни членове бяха заподозрени за крайнодесен екстремизъм, припомня Франс прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан.

В Германия допускат отмяна на задължителните маски

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан смята, че е възможно постепенно да се премахне задължителното носене на маски предвид подобряването на епидемиологичната ситуация в страната. Той каза това в интервю за медийната група „Функе“, като..

публикувано на 14.06.21 в 10:44
Германският министър на финансите Олаф Шолц.

Германия закупи за 2 млн. евро данни от Дубай, за да разкрие данъчни измами

Германският финансов министър Олаф Шолц потвърди в петък, че правителството е закупило данни за активите на германските граждани в Обединените арабски емирства (ОАЕ), за да разкрие масово укриване на данъци. Съобщава се, че продадената на немските..

публикувано на 11.06.21 в 21:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин

Руският посланик в Лондон: Великобритания води война с Русия, като дава оръжия на Украйна

Семейството на Доун Стърджис, която почина преди шест години в Солсбъри след отравяне с "Новичок" призова руския президент  Владимир Путин да даде показания в рамките на започналото публично разследване на случаите с нервнопаралитичното вещество във..

публикувано на 20.10.24 в 04:50

Силни ветрове и проливни дъждове се очакват в Шотландия заради бурята "Ашли"

Прекъсвания на електрозахранването, нарушения на транспорта и възможни щети на сгради се очакват днес и утре с нахлуването на бурята "Ашли" в Шотландия със силни ветрове и проливни дъждове. Метеорологичната служба издаде оранжев предупредителен код за..

публикувано на 20.10.24 в 04:26

Българин e източил 2,2 милиона паунда от британската социална система

Българин e измамил британските данъкоплатци с 2,2 милиона паунда, съобщи вестник "Сънди телеграф". Схемата е включвала транспортиране на българи със самолет до Великобритания, превозването им до центровете за работа, за да се представят за кандидати за..

публикувано на 20.10.24 в 01:46

Организация на българските изселници в Турция обяви бойкот на изборите

Бойкот на предстоящите парламентарни избори обяви една от организациите на българските изселници в Турция.  От Сдружение "Бултюрк" посочват, че решението за бойкот на изборите на 27-и октомври е резултат от натрупаните с години несправедливости,..

публикувано на 19.10.24 в 22:51

АПИ: Пуска се движението при детелината на столичния бул. "България"

Пуска се движението при детелината на столичния булевард "България", съобщиха от Пътната агенция. От там уточниха, че мярката се предприема, въпреки пропуските, които според ведомството са допуснати от Столична община за изискването за рамка за височина..

публикувано на 19.10.24 в 22:01

Близо 4 000 българи са се подписали под европетиция срещу унищожаването на видеоигрите

Близо 4 000 българи са се подписали под европейската петиция срещу унищожаването на видеоигрите.  Инициативата е част от глобалният опит, организиран от американския геймър Скот Рос, след като френска компания спря онлайн поддръжката на играта The Crew...

публикувано на 19.10.24 в 22:00

Храмов празник чества на църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец" в село Средногорци

Празничната служба събра в село Средногорци, община Мадан, събра десетки хора в църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец", която чества храмовия си празник. "Днес се събрахме в този храм и почетохме покровителя и закрилника на българския народ,..

публикувано на 19.10.24 в 21:42