Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България 4-та при децата, победа за Ая Митева в Бронзовия тур

Ая Митева.
Снимка: БФКС

Детската Купа на нациите беше основното състезание в третия ден на турнира от Световната купа и Купата на нациите по прескачане на препятствия в конната база „Ген. Крум Лекарски“ в Божурище, категория 3 звезди.

Участваха 5 отбора – на България, Румъния, Турция, Гърция и Унгария.

Българският отбор, под ръководството на Теодор Шейтанов, беше в състав Даная Велинова, Елиза Чолакова, Екатерина Гайдарова и Мария Николова. Жребият беше възможно най-малко благосклонен към нас, като и в двата манша стартирахме първи. Това лиши нашите ездачи от психологическо предимство и от шанса да реагират спрямо текущия резултат.

В първия манш Елиза Чолакова с кон Езоп и Екатерина Гайдарова с Арецо бяха с чисти паркури, но Мария Николова със Суит Коктейл записа 4 наказателни точки, а Даная Велинова с Кардика омете 3 препятствия и инкасира 12. Останахме на 4-то място.

Във втория манш Мария Николова и Екатерина Гайдарова бяха безгрешни, за разлика от Елиза Чолакова и Даная Велинова, които записаха по 4 наказателни точки – всички състезателки със същите коне.

Така и в крайното класиране останахме 4-ти, с общо 8 наказателни точки, след Унгария с 4 и пред Гърция с 12.

В битка за първото място се стигна до бараж между съставите на Румъния и Турция. Двама турски представители допуснаха грешки и победител стана румънският отбор, в състав Мариам Албатур Насер с кон Чако Бело, Анастасия Манеа с Хорс Джим Шайтон, София Бене с Аида Дива и София Мария Катана с Чирика, треньор Норберт Шуман.

В Златния тур – квалификация за европейското първенство за юноши и девойки, с награден фонд 1500 евро и височина на препятствията 140 сантиметра, победител е Хасан Сентюрк с Лока, а Ивелин Бонев с Каял остана на 8-мо място.

В Бронзовия тур успех записа Ая Митева с кон Ливърпул – нашата бронзова медалистка от европейското първенство за деца през 2019 г. Ясен Борисов с Хебе е 4-ти, а Любомир Янков с Хектор е 5-ти.

В Детския тур - успех за Петрос Георгиу от Кипър с кон Кондор. 10-то място за Ная Недкова с Карлота, 11-то за Десислава Миланова с Казента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Черно море - Лудогорец

Черно море излезе втори след голяма победа срещу Лудогорец

Черно море победи шампиона Лудогорец с 4:0 и излезе на второ място във временното класиране на Първа лига. С успеха си „моряците“ имат вече 69 точки в актива си, с 2 повече от ЦСКА София, като в следващия кръг двата отбора ще играят един срещу друг в столицата. Лудогорец, който си осигури 13-ата поредна титла предсрочно остава със 79 точки. Двата..

публикувано на 19.05.24 в 22:32
Кирил Десподов

Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК

Кирил Десподов и ПАОК (Солун) станаха шампиони на Гърция след победа в градското дерби с Арис в последния 10-и кръг на плейофа за титлата. С тази победа ПАОК събира 80 точки и е недостижим на върха, въпреки победата по същото време на АЕК с 3:0 над Ламия у дома. Жълто-черните от Атина, които миналата година бяха първенци, завършиха със 78 точки. Третото..

публикувано на 19.05.24 в 22:19
Александър Сьорлот (вдясно) вкара четири гола за Виляреал срещу Реал

Реал (Мадрид) допусна равенство, след като водеше с 4:1

Виляреал направи впечатляващ полуобрат срещу шампиона Реал (Мадрид), след като от 1:4 навакса и завърши наравно 4:4 в мач с осем гола от предпоследния 37 кръг в Испания. Гюлер на два пъти, Хоселу и Васкес бяха дали преднина от три гола до почивката за "Белия балет", а за домакините от Виляреал бе вкарал само Сьорлот. Същият този Сьорлот се..

публикувано на 19.05.24 в 22:16
Бяла

Отборът на Бяла стана шампион на България по хандбал за жени

Втори мач от Суперфинала в първенството на България по хандбал за жени (играе се до две победи): Етър 64 - Бяла - 23:33 (10:11) * Бяла спечели серията с 2:0 победи. Отборът на Бяла победи като гост Етър 64 (Велико Търново) с 33:23 (11:10) и защити първото си място в първенството на България по хандбал за жени. Възпитаничките на Виктория Жосан взеха..

публикувано на 19.05.24 в 21:23
Интер

Интер и Лацио с равенство помежду си

Шампионът на Италия Интер завърши 1:1 срещу Лацио в мач от 37-мия кръг на Серия „А“. В 33-тата минута Дайчи Камада със силен изстрел изведе "орлите" напред. Домакините най-изравниха в 87-ата минута чрез резервата Дензъл Дъмфрис. Интер пропусна възможността да постави нов клубен рекорд по общ брой точки, защото може да вземе най-много 96, ако спечели..

публикувано на 19.05.24 в 21:18
Тадей Погачар

Погачар спечели "кралския" етап в Джирото и увеличи преднината си

Словенецът Тадей Погачар спечели "кралския" 15-и етап от Обиколката на Италия. Колоездачът на тима на Обединените арабски емирства измина дистанцията от 222 километра от Манерба дел Гарда до Мотолино за 6:11:43 часа. Тя включваше изкачване на надморска височина от 5400 метра. 25-годишният Погачар изпревари съперниците си в най-трудния етап от..

публикувано на 19.05.24 в 20:48
Манчестър Сити - Уест Хем

Манчестър Сити триумфира с титлата в Англия за четвърти пореден път

Манчестър Сити стана шампион на Англия, след като победи Уест Хем с 3:1 на "Етихад" в мач от последния 38-и кръг на Висшата лига. Играчът на сезона Фил Фодън на два пъти и Родри вкараха попаденията за домакините, а Мохамед Кудус с атрактивно изпълнение беше точен за гостите. Футболистите на Пеп Гуардиола станаха първият отбор, който ликува с титлата в..

публикувано на 19.05.24 в 20:14