Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Скуадра адзура” трябва да защити амбициите си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия и Австрия се изправят на “Уембли” в осминафинален двубой от Евро 2020, в който има ярък фаворит. “Адзурите” играят впечатляващо от началото на първенството и са един от отборите, приключили груповата фаза с пълен актив. Сега съставът на Роберто Манчини трябва да покаже, че е способен да продължи респектиращата си серия и в директните елиминации. Австрия е коварен съперник и със сигурност може да обърка сметките на италианците. Дейвид Алаба и компания вече изпълниха основната си цел и ще са освободени от напрежението, което със сигурност тегне над Италия.

Всъщност, австрийците за първи път преодоляват групите на еврофинали. Тимът на Франко Фода стартира с успех срещу дебютанта Северна Македония (3:1), след това очаквано отстъпи на Нидерландия (0:2), а в решаващия мач се наложи с 1:0 над Украйна и зае второто място след “лалетата”. След победата Фода определи класирането за следващия кръг като историческо, защото Австрия не беше преминавала груповата фаза на голямо първенство от Мондиал 1982. 

Италия има общо 11 поредни победи във всички състезания и нито една загуба в последните си 30 мача. По този начин селекцията на Манчини изравни 82-годишния рекорд на легендарния Виторио Поцо, който постигна тази серия в периода 1935 - 1939 година. Офанзивният футбол на “Скуадра адзура” респектира, но отборът е силен и в защита, а доказателството е нулата в графата за допуснати голове в трите двубоя до момента. Последното инкасирано попадение беше в контролата срещу Нидерландия миналия октомври (1:1).

Италианците попаднаха в по-силния поток и ги чакат много тежки изпитания по пътя към финала, но сега всички мисли са насочени към мача довечера. Този път отборът няма да играе на “Олимпико” в Рим, но това не е повод за притеснение, ако се вгледаме в статистиката. “Адзурите” не са губили от Австрия от 60-те години на миналия век, а освен това печелят и четирите срещи помежду им на големи първенства.

Въпреки отличното настроение и оптимизма, в лагера на Италия не липсват проблеми. Ветеранът Джорджо Киелини се контузи срещу Швейцария и тренира самостоятелно през последната седмица. Алесандро Флоренци също не е в оптимална кондиция и няма да е титуляр тази вечер. Като десен бек ще започне един измежду Джовани Ди Лоренцо и Рафаел Толой, а за мястото до Леонардо Бонучи ще се конкурират Алесандро Бастони и Франческо Ачерби.

В средата на терена със сигурност ще действат Жоржиньо и Николо Барела, а за третото място Манчини ще избира между Мануел Локатели и възстановения Марко Верати. В предни позиции всичко е ясно и селекционерът отново ще се довери на Чиро Имобиле, Лоренцо Инсиние и Доменико Берарди, независимо че Федерико Киеза беше избран за играч на мача срещу Уелс.

Около стартовите 11 на Австрия има повече неизвестни. Все пак, очакванията са Фода да подреди тима си в 4-2-3-1, както и срещу Украйна, а атаката да води Марко Арнаутович. Зад своенравния нападател ще играят Кристоф Баумгартнер, Марсел Забитцер и Ксавер Шлагер, а Алаба най-вероятно ще бъде върнат на левия фланг на защитата.

Австрийците са в ролята на аутсайдер, а Франко Фода често е критикуван от медиите, но истината е, че под негово ръководство отборът се изкачи в най-горната дивизия в Лигата на нациите, класира се за Евро 2020 и прескочи групите. Дали срещу Италия Бундестимът може да надскочи себе си или “Скуадра адзура” ще продължи победния си ход, ще разберем след 22:00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лудогорец води в класирането на Първа лига след 10-ата си победа от началото на сезона

Лудогорец води в класирането на Първа лига след 10-ата си победа

Шампионът Лудогорец постигна 10-а победа в 11 мача през сезона в Първа лига след 2:0 над Септември (София) на стадион "Локомотив" в столицата. Руан Круз и автогол на Мартин Христов решиха изхода на мача, но домакините останаха с човек по-малко още в 20-ата минута заради червен картон на левия защитник Георги Върбанов. Разградчани не вложиха кой знае колко..

публикувано на 20.10.24 в 22:04
Николай Киров

Николай Киров е новият старши треньор на Спартак (Варна)

Николай Киров ще бъде назначен за старши треньор на Спартак 1918 Варна, съобщават от варненския клуб в обръщение към привържениците си, подписано от изпълнителния директор Иван Кирилов. В него се уточнява, че длъжността технически директор ще бъде поета от Панайот Кискинов. Последните три мача отборът на Спартак 1918 Варна бе воден от треньора на..

публикувано на 20.10.24 в 20:13
Уилям Чолов

Сребро за Уилиам Чолов на европейското по бокс до 23 години в София

Уилиам Чолов стана сребърен медалист на европейското първенство по бокс за мъже и жени до 23 години в столичната зала "София". Във финала в категория 75 килограма при мъжете българинът отстъпи с 1:4 гласа на Джамал Кулиев от Украйна. Още от първите секунди на срещата Чолов и Кулиев се хвърлиха смело в атаки, което доведе до много на брой точни..

публикувано на 20.10.24 в 19:19
Черно море победи Хебър в Първа лига

Черно море се наложи над Хебър в Първа лига

В слаб мач Черно море успя да победи Хебър с 1:0 в дебюта на Бруно Акрапович начело на пазарджишкия тим. Единственото попадение в срещата вкара Дуду в 75-ата минута. С успеха си Черно море има в актива си вече 22 точки и измести от четвъртото място градския съперник Спартак 1918 Варна. Хебър пък остава последен със 7 точки. Преди началото на мача с..

публикувано на 20.10.24 в 18:50
Александра Фейгин

Александра Фейгин С шесто място на турнир по фигурно пързаляне в Ница

Александра Фейгин се класира на шесто място, а Кристина Григорова е 23-а в крайното подреждане при жените на международния турнир по фигурно пързаляне от сериите "Challenger" в Ница (Франция). Фейгин събра 157.47 точки, след като се нареди пета в кратката и десета във волната програма. Григорова има 112.49 точки и завърши 23-а от 27 фигуристки...

публикувано на 20.10.24 в 18:46
Радослав Росенов с европейска титла по бокс при мъжете до 23 години

Радослав Росенов с европейска титла по бокс при мъжете до 23 години

Радослав Росенов донесе на България първа титла от европейското първенство по бокс за мъже и жени до 23 години в София. Във финала в категория  60 килограма в столичната зала "София" 20-годишният българин надигра арменеца Артур Сахакян с пълно съдийско единодушие.  Европейският вицешампион при мъжете от тази година Росенов и неговият съперник Сахакян..

публикувано на 20.10.24 в 18:02
Григор Димитров загуби финала на тенис турнира в Стокхолм

Григор Димитров загуби финала на тенис турнира в Стокхолм

Американецът Томи Пол победи Григор Димитров с 6:4, 6:3 във финала на тенис турнира в Стокхолм. До момента и двамата имаха по една титла в това състезание от сериите АТП 250, което е с награден фонд 767 455 евро. От днес обаче Томи Пол е двукратен победител, а Димитров остава с един трофей и три загубени финала. Номер 3 в схемата на турнира обаче остава..

публикувано на 20.10.24 в 18:00