Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири титли за българките на турнира по борба в Истанбул

Четири титли за българките на турнира по борба в Истанбул
Снимка: bul-wrestling

Четири титли спечелиха националките ни по борба на турнира „Яшар Догу“ в Истанбул, последна проверка преди олимпийските игри Токио 2020. Световната и двукратна европейска шампионка Тайбе Юсеин постигна 4 победи в категория до 62 кг, като на финала победи Аявлум Касимова (Казахстан) с 13:2. Евелина Николова (59 кг), двукратна европейска вицешампионка, също записа 4 успеха, а в решителната схватка за златото тушира Eйми Беллавиа (Канада).

Еврошампионката Миглена Селишка обаче се нуждаеше от 5 победи, за да ликува при 50-килограмовите. На финала нашито момиче победи двукратната световна вицешампионка Алина Вук (Румъния) с 9:2.

Първа в категория до 65 кг стана и София Георгиева след 3 успеха, като на финала се справи с Айна Темиртасова (Казахстан) с 3:1.

Днес на финала ще се бори Мими Христова (68), като нейна съперничка ще бъде Оливия ди Бакко (Канада), шампионка от панамериканските игри. Европейската ни шампионка от 2020-а до момента има 3 победи.

„Много добра проверка преди олимпиадата, момичетата все още не са във върхова форма, но показаха невероятен характер“, каза селекционерът Петър Касабов.

При мъжете в свободния стил Георги Вангелов, който е с квота за олимпиадата, се окичи с бронз в категория до 57 кг, след успех с технически туш над грузински борец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невяна Владинова

Невяна Владинова: Ансамбълът ни вече е отбор

Невяна Владинова е известна в спортните среди като гимнастичката с желязна психика. Тя е световна вицешампионка отборно (заедно с Боряна Калейн и Катрин Тасева) от световното първенство в София през 2018 година, седма на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, бронзов медалист във финала с топка от световното първенство в Пезаро през..

публикувано на 01.07.24 в 20:03
Григор Димитров

Григор Димитров след победата на Уимбълдън: Загубите сега болят много повече, така че не искам да губя

Григор Димитров заяви след победата си на старта на турнира от Големия шлем "Уимбълдън", че оценява всеки мач, който играе, а резултатите му са плод от много работа през годините. Димитров започна с трисетова победа участието си в Лондон, надделявайки над сърбина Душан Лайович с 6:3, 6:4, 7:5. На коментара, че остарява като хубаво вино, Димитров..

публикувано на 01.07.24 в 18:56
Марчо Дафчев и Петко Петков

Марчо Дафчев и Петко Петков влизат в треньорския щаб на Етър

Двама нови треньори подсилват треньорския щаб на Светослав Петров във втородивизионния Етър (Велико Търново). Марчо Дафчев е новият помощник-треньор, а Петко Петков става треньор на вратарите. Дафчев и Петков влизат в треньорския щаб на мястото на Калоян Чакъров и Марин Стефанов, като Марин Стефанов ще продължи работа в школата на "виолетовите" с..

публикувано на 01.07.24 в 18:33

България със седем отбора в европейските клубни турнири по волейбол

България ще участва със седем отбор в европейските клубни турнири по волйбол. О тборите на ЦСКА , който са вицешампиони, ще стартират в "Чалъндж къп" при мъжете, а при дамите ще играят в Купата на CEV.  Жребият  ще се тегли на 16 юли в Люксембург. При мъжете Левски ще играе в Шампионска лига. Със спечелването на титлата и благодарение на националния..

публикувано на 01.07.24 в 18:11

Волейболистите на Франция спечелиха Лига на нациите

Олимпийският шампион Франция триумфира с трофея в Лигата на нациите. Воденият от Андреа Джани тим се наложи над Япония с 3:1 (25:23, 18:25, 25:23, 25:23) в големия финал на надпреварата, изигран в Лодз (Полша).  "Петлите" вдигат за втори път титлата - след 2022 г. Финалът бе трети за тима - през 2018 г. загубиха от Русия с 0:3 гейма и останаха със..

публикувано на 01.07.24 в 07:21
Фенове на Еквадор реагират на мексиканеца Рейес след мача.

Венецуела и Еквадор продължават напред на Копа Америка

Отборите на Еквадор и Мексико не излъчиха победител в сблъсъка помежду си от група "В" на Копа Америка и Еквадор се класира за елиминациите, докато Мексико отпада от турнира. Мексиканците три пъти претендираха за неотсъдени дузпи. В последния случай в края на мача реферът дори първоначално я даде, но след разглеждане на ситуацията с ВАР прецени,..

публикувано на 01.07.24 в 05:51
Ина Ананиева: Не знам дали ще остана треньор на ансамбъла след Игрите в Рио

Ина Ананиева: На Олимпиадата пожелавам късмет на момичетата ни, но той идва при подготвените

Тя е  един от най-успешните треньори в съвременната история на българската художествена гимнастика, извела българския ансамбъл до абсолютна световна титла след 18-годишна пауза, както и до бронзовия медал на олимпиадата в Рио де Жанейро. Знае какво е целият ти свят да рухне - преживяла го е не веднъж, а два пъти. Знае какво е да преминеш през целия път..

публикувано на 30.06.24 в 17:15