Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Стоянов и Румен Томов отиват на балотаж в Благоевград

| обновено на 28.06.21 в 11:36
Снимка: БГНЕС

С рекордно ниска избирателна активност – 27,76 процента приключи първият тур на частичния избор за кмет на Благоевград. Балотажът на 4 юли е сигурен, но изходът от него - не.

Кандидатът на партия „Има такъв народ“, адв. Илко Стоянов, засега води с 35,3 процента, втори е независимият, но подкрепен от БСП, инж. Румен Томов, чиито кметски правомощия бяха прекратени предсрочно заради не съвсем закритата му фирма, а Андон Тодоров, напуснал председателското място в Общинския съвет, но пък припознат като силна номинация от ГЕРБ, отпадна от състезанието с 19 процента.

Твърде противоречива е тежестта на причините за антирекорда в тридесетгодишната история на демократичните избори у нас. Освен че са местни и частични, изборите в Благоевград се разположиха в неудобната времева зона между два парламентарни вота. А четирима от седемте кандидати за кметското място се състезават и за кресло в следващото Народно събрание. Това е едната причина.

Снимка: Кети Тренчева

Другата е, че се оказахме тест за промените в изборния кодекс и машинното гласуване притесни някои хора, а преди това и някои партии.

Третата причина са наистина респектиращите мерки за недопускане на престъпленията купуване на гласове и контролиран вот.

Още една причина е, че сме в сезона на летните почивки след тежките и продължили повече от година ограничения на Covid пандемията.

Чуйте анализа на изборния ден и причините за резултата в среднощния репортаж на кореспондента ни Кети Тренчева, която успя да стигне и до щабовете на двамата кандидати за кметското място, които се готвят за балотаж на 4 юли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Рекордно ниска активност на изборите за кмет на Благоевград - 27,76%

Рекордно ниски стойности на избирателната активност  - 27,76% - в частичния местен вот за кмет на Благоевград отчитоха от Общинската избирателна комисия в областния център. Изборният ден там вече приключи.  Краят на изборния ден беше..

обновено на 27.06.21 в 21:09

Провеждат се частични избори за кмет в община Благоевград и още 7 кметства

Частичните избори за кмет на община Благоевград и в още 7 кметства в страната започнаха днес в 7 часа сутринта. Това са селата Вресово - община Руен, Ясен - община Плевен , Жълти бряг - община Стамболово, Сърница - община Минерални бани ,..

обновено на 27.06.21 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар"

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар", който достигна североизточните части на страната. Днес властите потвърдиха за частичен срив на мрежата в западните провинции на Куба, включително в столицата Хавана. Според Националния център..

публикувано на 20.10.24 в 22:14

Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове във варненските райони "Приморски" и "Одесос"

Изборният ден на частичния вот във Варна приключи, няма сигнали за нарушения.  За кмет на район "Одесос" са гласували 7 410 души - 10.99%. В най-големия район на Варна - "Приморски", 11,31% от имащите право на глас са отишли до урните, или 9 800..

публикувано на 20.10.24 в 21:46
Язовир

Иззеха 25 коша за улов на раци в язовир "Дяково"

25 коша за раци открили във водитe на язовир "Дяково" инспектори от сектор "Рибарство и контрол" - Кюстендил след извършени поредица от проверки на обекта, съобщаватот дирекцията. Използането на такава технология за улов е забранено. Екипите..

публикувано на 20.10.24 в 21:37

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където влак блъсна човек

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където по-рано днес влак блъсна мъж и той почина на място. Пътниците във влака, движил се от Горна Оряховица в посока Стара Загора, ще продължат, след като чакат вече четири часа. Влак блъсна човек на..

публикувано на 20.10.24 в 20:12
Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на САЩ

САЩ разследват изтичането на класифицирана информация за израелските планове спрямо Иран

Съединените щати разследват изтичането на два строго класифицирани документа на разузнаването, описващи израелската подготовка за ответни удари срещу Иран, съобщи днес председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, цитиран от агенция "Ройтерс"...

публикувано на 20.10.24 в 20:06
Драган Приморац

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия. Кандидатурата му беше приета по време на Обща конференция на формацията в град Шибеник. Драган Приморац беше представен от премиера на страната и председател на управляващата..

публикувано на 20.10.24 в 19:43

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност започват с европейско финансиране

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност започват с европейско финансиране. Те са общо 4, като българските участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с общо 12 милиона евро, съобщават от Министерството на..

публикувано на 20.10.24 в 19:22