Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-20 с мерки срещу прехвърляне на печалби на мултинационални компании в офшорки

Среща на финансовите министри на Г-20 във Венеция, 9 юли 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Финансовите министри от Г-20 се споразумяха да спрат прехвърлянето на печалби от многонационални компании в офшорни данъчни убежища. Пандемията от коронавирус застрашава възстановяването на световната икономика, предупредиха също експертите от най-развитите държави в света.

Данъчното споразумение е най-големият пробив във финансовата политика след осем години интензивни преговори. То предвижда минимален корпоративен данък от поне 15% в световен мащаб, така че големите компании да не изнасят сметките си в страните с най-ниска данъчна ставка.

Очаква се националните лидери да приемат окончателно документа на срещата си в Рим през октомври, изтъкна германският финансов министър Олаф Шолц.

Финансовите министри се обединиха и около нуждата от по-бързо разпространение на ваксините, лекарства и тестове срещу Covid-19, но без да посочват конкретни стъпки за това, сочи черновата на заключителното изявление от срещата им във Венеция.

Страните от Г-20 са отговорни за над 80% от брутния вътрешен продукт на света, 75 на сто от световната търговия и 60 процента от населението на планетата.

Италианският министър на икономиката Даниеле Франко заяви, че споразумението на Г-20 относно глобалния корпоративен данък означава, че "ние определяме за първи път правилата в световен мащаб за големите компании".

Той обясни, че сделката включва две правила, подробностите за които ще бъдат доразвити на следващата среща на върха на Г-20 през октомври.

Първото правило се занимава с разпределението на печалбите на големите мултинационални предприятия, като установява, че компаниите с оборот над 20 милиарда долара ще видят част от печалбата си над 10% от оборота да бъде разпределяна за другите страни, в които те работят.

Второто правило определя минимална данъчна ставка от 15% за мултинационални предприятия с над 750 милиона долара оборот.

"Това е историческо споразумение, защото тези правила ще се прилагат в световен мащаб и ще увеличат данъчната сигурност за мултинационалните компании, опериращи в редица страни", посочи италианският икономически министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Финансовите министри на Г-20 подкрепят проекта за глобален корпоративен данък

Финансовите министри на водещите икономики от Г-20 подкрепят проекта за глобален корпоративен данък, който да спре пренасочването на печалби към страни и региони с ниски данъци и пропуснати държавни приходи за стотици милиарди долари, показва..

публикувано на 09.07.21 в 18:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата. Искането на преподавателите и..

публикувано на 19.05.24 в 11:56

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток...

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на..

публикувано на 19.05.24 в 11:31
доц. Христо Попов

Доц. Попов: На 11 юни готвим мащабна експозиция за праисторическия обект - "Провадия - Солницата"

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките участва в инициативата "Европейска нощ на музеите – София", организирана от Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община,..

публикувано на 19.05.24 в 11:26
Николай Василев

Николай Василев: Раздаването на пари трябва да се комбинира с драстични реформи

Всякакво раздаване на пари в бъдеще трябва да се комбинира с драстични реформи в бюджетната сфера .  Това заяви пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, и изказа мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Леонид Волков

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща в интервю за Би Би Си "никога да не се отказва" да се бори срещу Владимир Путин, въпреки че наскоро беше нападнат пред неговия дом. Навални почина в..

публикувано на 19.05.24 в 10:45
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата..

публикувано на 19.05.24 в 10:23