Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енигмата на черните и бели квадратчета

Младият съставител и издател на кръстословици Георги Георгиев разкрива тайните около създаването на ребуси


Моно, Агарад, Анам.

Едва ли тези три думи ви звучат познато. Но пък биха ви били доста полезни, ако сте запалени решавачи на кръстословици и като такива си блъскате главата в търсенето на "френски биохимик, роден в началото на 20-и век" с четири букви, "шведски ботаник от средата на 19 век" с пет букви и "старото име на среден Виетнам" с четири букви.

Дори да не знаете отговорите, можете да достигнете до тях по косвен път. Това е светът на кръстословиците, в който известни и редки знания се преплитат хоризонтално и вертикално - интелектуална дъвка, забавление за мозъка, проверка на наученото и начин за убиване на свободното време. Опреснява забравени от нас факти и генерира любопитство за научаването на нови.

Хората, които създават развлекателни задачи, ребуси и кръстословици, се наричат енигматици (от гръцката дума αίνιγμα, която означава тайна, загадка ). Един такъв откри и "Изотопия" - 31-годишният Георги Георгиев, който от две години издава книжки с кръстословици. 

"Тайната да създадеш подобно забавление тръгва най-вече от езика, от думите и от личния речник на автора. Трябва да знаеш поне около 3-4 хиляди думи, с които да боравиш, за да можеш да създадеш кръстословица", казва Жоро.

По думите му енигмата на ребусите я познават всички, които решават кръстословици: "Когато започнеш да го правиш, има една магия, която не те пуска, докато не решиш кръстословицата. Това те увлича адски много - в един момент става като някакъв вид наркотик."


Според Жоро цялостният процес по създаване на кръстословици е подчинен на компютърните технологии, но подчертава и огражда в квадрат, че човешкият фактор си остава незаменим и незаобиколим: "Компютърът помага доста за графичния дизайн, за самата решетка на кръстословицата. Но все още не може да съставя кръстословици по-добре от човека. Трябва доста да се редактира, докато кръстословицата стане качествена."

За качествена разбрахме, но как се определя трудността на ребусите? От "швейцарски шахматист" и "виетнамска мярка за дължина" до "жилещи насекоми" с три букви. Жоро отговаря: "Трудността до голяма степен се определя от понятията в черните квадратчета на кръстословиците тип сканди, които са популярни у нас. Може да бъде дадено лесно и разбираемо или пък да те затрудни и да не разбереш каква дума се търси."

Нашият енигматик Георги Георгиев разкрива някои тънкости около съставянето на кръстословици: "Много често думите, състоящи се от 2 или 3 букви, създават проблеми при съставянето. Има една основна гама от такива думи, без които не може да се състави кръстословица. За да бъде тя приятна и решима, трябва тези думи да се засичат с хубави, лесни думи. Ако не става, могат да бъдат дадени в помощник долу, за да може когато читателят решава, тя да му излезе без да го дразни."



И още нещо от каноните за съставяне на кръстословици - доброто качество на ребусите се определя от процента на черните квадратчета, в които е обяснена търсената дума. Те не трябва да надвишават 20% от всички квадратчета, като за добре направена кръстословица тези проценти трябва да са около 17-18.

Младият енигматик Георги Георгиев в момента поддържа 6 издания, основно във формат А5, излизат всеки месец и се разпространяват в цялата страна.

За това в какви стилове и жанрове битуват загадките от думи в черни и бели квадратчета, както и колко души са автори на кръстословици у нас - може да чуете в звуковия файл с цялото интервю с Георги Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венци Йончев

Венци Йончев в "Горещи сърца": Не се принизявайте никога, живейте с дух!

Героят днес в рубриката "Горещи сърца" е с богато минало, усмихнато настояще и светло -  по думите му - бъдеще, въпреки че отдавна е минал 80 -та си годишнина.  Врачани често го срещат по улиците на града и кафенетата. През месец май вече е с загар, който привлича погледа в контраст със спортни къси панталони, маратонки и неизменната..

публикувано на 20.05.24 в 12:25
Антон Оруш

Преди 102 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-та. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46