Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да уловиш черноморската пустош без парти животните

Сценографът Илияна Кънчева засне 12 кадъра от опустелия Cacao Beach и ги отпечата върху бели хавлии


Плаж. Море. Пясък. Пустош. Няма нощен живот, няма викащи и веселящи се туристи, няма наплив от плажуващи. Никой. Само разположените върху плажа постройки на барове, заведения, казина. 

Странно за това място, тихо настроение властва над пейзажа.

12 кадъра са уловили последиците от атаката на Ковид-19, довела до изчезването (временно) на парти-зверовете. 

Обективът на визуалният арстит и сценограф Илияна Кънчева запечатва тези безлюдни моменти на плажа Cacao Beach в Слънчев бряг. Фотографиите са отпечатани върху бели хавлиени кърпи и са подредени в изложбата Party Animals в столичната галерия Depoo. Изложбата продължава до 27 юли.

Отидохме и ги разгледахме, а след това и Илияна дойде в студиото на "Изотопия", за да разкаже повече.



Илияна Кънчева: "Кадрите са заснети извън сезона и изобразяват затворените заради ковид барове. Попадала съм и друг път там - изглеждат по същия начин. Някак си естествено се получи прехвърлянето на кадъра - от снимката на плажната хавлия. Плавно, но и доста директно като внушение."

Раждането на концепцията за какао пустош

Илияна Кънчева: "Нямаше цялостна концепция. Доста често ми се случва да попадам на това място в Слънчев бряг извън сезона. Поне веднъж годишно. Винаги ме впечатлява тази тишина, превръща се в абсолютно призрачен град. Той е активен и такъв, какъвто го познаваме, за два месеца в годината. След това става тотално различен."

Илияна отдавна има идея да изобрази и покаже това лице на Слънчев бряг. Миналата година, докато се разхожда по плажа, решава да направи няколко кадъра. Заснема ги в средата на май.

Илияна Кънчева: "Снимах всеки един бар по плажа. Тогава ми хрумна как точна да бъдат заснети - супер центрирана композиция, минималистично и с фокус върху бара или казиното, които не работят."



Контраст - халтурен пейзаж Vs синия фон на морето

Кой е естественият облик на тези гледки - с или без хора? Илияна отговаря: "Хората не са проблем. С или без тези леки постройки и преместваеми обекти, бих попитала аз. Направи ми впечатление, че дори да не работят, дори да са затворени, тези постройки са там, директно върху пясъка. Колокто и да ни убеждават, че са преместваеми, няма да се махнат никога."

Като основна идея на проекта Party Animals Илияна посочва контрастът между природа и обвити в найлони барове: "Особено, когато ги видиш в неработещо състояние, обвити във висящи платнища и със заковани стари дъски."

За първи път този проблем вече е изобразен и върху хавлия. 

Повече за това, както и за работата на Илияна в театъра, като сценограф - може да чуете в интервюто с Илияна Кънчева в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42