Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама загинали и четирима изчезнали след експлозия в химическа индустриална зона в Леверкузен

В Леверкузен е в сила предупреждение за отровни газове във въздуха

| обновено на 27.07.21 в 21:15
2
Гъст облак черен дим се издига над индустриален парк за химическата промишленост в Леверкузен
Снимка: Ройтерс

Двама души загинаха при мощна експлозия в западногерманския град Леверкузен. Четирима са безследно изчезнали, най-малко 31 са ранените, 4 от тях тежко.
Взривът е станал в склад в един от най-големите индустриални паркове в Европа, където работят големи химически компании.

По първоначална информация тази сутрин е възникнал пожар в склад за химически отпадъци, при който са се взривили три цистерни с опасни химикали, съобщи полицията, като причините за инцидента все още се изясняват. Противопожарните екипи са предотвратили избухването на четвърта цистерна.

Цистерните са с обем между 200 и 300 кубически метра. Тътените от експлозиите, които продължиха и през деня, са се чували на 40 километра от Леверкузен.

Гражданска защита е издала предупреждение за „крайна опасност“. Хората в района на Леверкузен и близките градове се призовават да не излизат навън, да затворят прозорците и да изключат климатиците.

Към момента замерванията на замърсяването във въздуха продължават заради вероятността при пожара да са се отделили отровни газове в атмосферата. Дори в Дортмунд, на 60 километра от експлозията, във въздуха е усетена неприятна миризма и властите издадоха предупреждение да не се излиза навън.

Районът на инцидента е отцепен, затворени са части от магистралите край Леверкузен, който е важен транспортен възел. Затворени бяха детските площадки. 

Няма данни за пострадали българи при взрива, съобщи българското външно министерство.

Експлозията е станала в 09.40 ч. местно време, причинявайки пожар в хранилището за гориво в "Хемпарк" (Chempark), индустриален парк за химически компании, включващ гиганти като Bayer и Lanxess, каза операторът на индустриалната зона Currenta. "Хемпарк“ е най-големият в химическата индустрия в Европа.


Взривът е станал в непосредствена близост до склад със 100 000 тона гориво. Депото за химически отпадъци, което се  е взривило, принадлежи на Currenta. Повечето отпадъци там са токсични.

Големият облак черен дим в резултат на експлозията можеше да се види и от Кьолн, който е на около 18 км от Леверкузен.

Няколко магистрали в близост до индустриалната зона бяха затворени (магистралите А1, А3 и А59), като полицията заяви, че шофьорите трябва да използват заобиколни пътища, за да избегнат района.

Според уебсайта на Chempark в индустриалния парк за химическата промишленост работят над 30 компании, включително Covestro, Bayer, Lanxess и Arlanxeo. По-рано телевизионният оператор WDR цитира свидетели, че са чули експлозия и са видели издигащ се дим на мястото на производителя на химикали "Байер" (Bayer).

Bayer и химическата фирма Lanxess продадоха през 2019 г. Currenta на Macquarie Infrastructure and Real Assets за 3,5 милиарда евро. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) е един от водещите алтернативни мениджъри на активи в света.

Пожарни на мястото на експлозията, ЕРА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32