Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли засилен мигрантски натиск в пограничните райони

Нелегални мигранти в каросерията на камион, задържан в региона на Хасково - март 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Четири пъти повече нелегални мигранти в сравнение с миналата година са задържани през първите 6 месеца на 2021-ва, съобщават от Граничната полиция. 235 души са хванати при опит да преминат нелегално българо-турската граница, най-много са граждани на Афганистан, Сирия и Ирак.

Задържаните при опит да влязат нелегално от Гърция са 173-ма. Част от тях се насочват към Мигрантския център в Харманли, който е с капацитет 3 000 души.

520 са мигрантите в центъра в Харманли. Според кметицата Мария Киркова броят им рязко се е увеличил в последния месец, като вече е сменен и профилът на пристигащите:

"Това са мъже от порядъка на 18-21-22 години. Движат се на групи из града. Това не е нашият начин на живот, по кръстовища, по центъра".

Кметицата разказа, че има сигнали от недоволни местни жители:

"Жените с децата се притесняват. Целият град е замърсен. До 22.00 часа те трябва да бъдат обратно в центъра, но определено не е така. Проблемът е да има контрол".

В горещия следобед в Харманли не се виждат мигранти, но местните хора ги познават:

„Постоянно са в града - пазаруват, разхождат се, за ядене си взимат. Засега няма проблем“;

„Мигрантите са от друга държава. Може ли да няма проблеми“;

„Живея срещу тях. Правят бели, идва линейката редовно. Като се напият, цяла вечер няма лягане“;

„Харманли е малко градче. Естествено, че няма нужда от тези хора“, споделиха жители на града пред БНР.

Броят на мигрантите се е увеличил плавно за година и половина, каза директорът на Центъра Славчо Янев. Той очаква засилване на натиска наесен:

"Когато идва зимата, хората вече усядат, но сега в летните месеци движението е голямо. Най-вероятно така е на границата. Както ние като български граждани се движим в страната в отпускарски период, така се случва и с мигрантите".

Според Славчо Янев, няма повод за притеснения, а повечето местни жители са свикнали с чужденците, някои от които дори биват наемани на работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блинкън отново се обяви срещу израелска офанзива в Рафах

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на седмата си обиколка в Близкия изток, отново се обяви против израелска офанзива в пограничния град Рафах.  "Не сме видели план, който ни дава увереност, че цивилните ще бъдат наистина защитени," заяви Блинкън.  По-рано палестинската страна съобщи за 22-ма загинали при израелски удари през нощта..

публикувано на 29.04.24 в 14:58
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова: Медийната грамотност е ключова, задължени сме да я насърчаваме

Медийната грамотност е сред ключовите предизвикателства и наше задължение е да я насърчаваме , защото опазва населението не само от дезинформация, но и от заблуждаваща информация, фалшиви реклами и кибертормоз. Това заяви пред БНР ротационният председател на СЕМ Габриела Наплатанова, която от 28 април до 27 октомври ще заема този пост, след което ще..

публикувано на 29.04.24 в 14:21

Сложиха саксии с цветя по перилата на мостовете в Кюстендил

Саксии и сандъчета с цветя са сложени по перилата на мостовете  в Кюстендил, казаха от Общината. В иницативата се включиха екипи на ОП "Чистота" и  десетки доброволци. Възпитаниците на гимназията по селско стопанств в града пък отгледаха в оранжериите на учебното заведение 6 500 стръка разсад- тагетис, на стойност около 14 000 лева и ги дариха..

публикувано на 29.04.24 в 14:09
Джорджа Мелони

Водещи политически лидери в Италия се кандидатираха за евровота

Италианският премиер Джорджа Мелони и други политически лидери се кандидатираха за изборите за Европейски парламент. Мелони обяви, че се кандидатира под лозунга "Да направим в Европа това, което направихме в Италия", с цел създаване на мнозинство на десницата, което да прати левите сили в опозиция и уточни: "Ако искате да покажете, че вярвате..

публикувано на 29.04.24 в 14:07
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: В България може би не оценяваме демокрацията, но е важно да си даваме сметка за алтернативите

ЕП започна комуникационна кампания за насърчаване на гласуването. Тя е под надслов "Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб". В нея се напомня, че демокрацията е ценен дар, предаден ни от предишните поколения. В сърцето на кампанията стои 4-минутно видео с участието на възрастни европейци, които свидетелстват от първа ръка за..

публикувано на 29.04.24 в 14:05

Община Главиница очаква 4,5 млн. приходи от фотоволтаичен парк

Приходи от 4,5 млн. лв. за следващите 30 години очаква община Главиница в Силистренско. Причината е подписан договор за безвъзмездно право на строеж с инвеститор, който ще строи фотоволтаична централа. Вече е изплатена и първоначалната вноска от 100 000 лева. Фотоволтаичната централа ще се строи в землището на село Черногор, съобщи зам.-кметът..

публикувано на 29.04.24 в 14:02
Румен Гечев

Румен Гечев: Лидери на коалиционни партньори на БСП ще бъдат водачи в областите Разград и Монтана

Няма напрежение в БСП по отношения на кандидатските листи няма. Може би има някакво лично, на някого с неудовлетворено его. Нищо не е приключило, защото тепърва ще се попълват листите с нашите коалиционни партньори и гражданска квота. Това заяви проф. Румен Гечев от БСП в интервю пред БНР. „В БСП се листите се подреждат по..

публикувано на 29.04.24 в 13:59