Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет са вече жертвите на пожарите в Калабрия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожарите в южната италианска област Калабрия взеха вече 5 жертви, а 4 души са ранени. Ситуацията е най-драматична в провинцията на град Реджо Калабрия.

Цяла седмица не спират пожарите покрай и в планинския масив Аспромонте, които обхванаха и едноименния национален парк. Буковата гора под закрилата на ЮНЕСКО също е в опасност.

Евакуирани са 1000 души от селището Гротериа, където огънят стигна до неговия център. 

Освен че пламъците взеха човешки жертви на различни места в областта, балансът е драматичен като цяло за дивата природа и екосистема или както каза кмета на Реджо Калабрия Джузепе Фалкомата. 

"Губим нашата история, нашата идентичност се изпепелява", обясни той. 

В помощ на огнеборците в Калабрия ще се присъединят 130 подкрепления от други области. Регионалният съвет отправи искане до правителството за обявяване на извънредно положение. Кметовете на различните селища са убедени, че пожарите са предизвикани умишлено.

Сериозни пожари продължава да има на островите Сицилия и Сардиния.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сицилия

Рекордна за Европа температура беше регистрирана в Сицилия

Град Сиракуза на остров Сицилия регистрира рекордна за Европа температура от 48,8 градуса по Целзий . Пикът на африканския антициклон, обхванал най-сериозно южната част на Италия, ще е в четвъртък. Толкова висока температура досега не е регистрирана в..

публикувано на 12.08.21 в 03:24

Над 40 000 са горските пожари в Италия от юни

Не спират пожарите в Италия. Една от причините са високите летни температури, които през следващите дни се очакват да достигнат пак до 45 градуса по Целзий. Премиерът Марио Драги подписа декрет за национална мобилизация на оперативните..

публикувано на 09.08.21 в 11:31
Фонтан Пиаца Кастело, Милано

Големи горещини ще обхванат отново Италия

Метеорологичните прогнози за Италия предвиждат най-горещата лятна седмица – до близо 48 градуса по Целзий в южната половина от страната. В осем града се очаква да бъде обявен червен код.   Африканският антициклон наречен от италиански..

публикувано на 10.08.21 в 07:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за..

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е..

публикувано на 06.07.24 в 19:58